Siera zupa
Sastāvdaļas:kausetais siers,šampinjoni,žāvēta gaļa,paprika,sīpols, kartupeļi,zaļumi pēc savas izvēles.
Kā pagatavot:sagriež smalki žāv.gaļu,šapinjonus,papriku,sīpolu,zaļumus, un apcep brūnus.Pēc tam liec kopā vārīties ar kartupeļiem! Kad zupa ir gatava pievieno kausēto sieru un labi izmaisa.Zupa gatava!!
receptes
Laupītājzupa
Sastāvdaļas:
4 personām.
Liellopu gaļa 650 g,
burkāni 140 g,
sīpoli 150 g,
seleriju saknes 160 g,
puravi 140 g,
šampinjoni 140 g,
spināti 20 g,
eļļa 25 ml,
paprikas pulveris 4 g,
ķimenes 2 g,
rupjā sāls 2 g,
dūmu garšviela 2 g
Kā pagatavot:
Liellopu šķiņķi nomazgā, sagriež nelielos kubiciņos, apcep nelielā eļļas daudzumā. Pievieno smalki sagrieztus sīpolus, salmiņos sagrieztus burkānus, salmiņos sagrieztu selerijas sakni, salmiņos sagrieztu puravu, saldo paprikas pulveri un ķimenes. Tad visu kopā apcep un pievieno ūdeni. Kad ūdens uzvārījies, pievieno sāli un salmiņos sagrieztu, iepriekš apceptu cūkas krūtiņu. Vāra līdz liellopa gaļa gatava, tad pievieno šampinjonus un dūmu garšvielu. Vāra 10 minūtes. Pie pasniegšanas pievieno iepriekš novārītus makaronus un iepriekš nomazgātas spinātu lapas.
receptes
Borščs
Sastāvdaļas:
gaļa;
bietes;
burkāni;
pētersīļu saknes;
kāposts;
sīpols;
saldie pipari;
tomāti;
kartupeļi;
sāls;
cukurs;
lauru lapa;
melnie pipari
Kā pagatavot:
Katlā ar aukstu ūdeni ieliek gaļas gabalu un vienlaikus sagrieztu bieti. Sagatavo burkānus, pētersīļu saknes, smalki sagrieztus kāpostus un sīpolu. Kad biete būs mīksta, izņemiet to. Buljonā ielieciet saknes un kāpostus, saldo piparu vai tomātus. Pēc 15-20 min. pievienojiet sagrieztus kartupeļus.
Tiklīdz kartupeļi būs izvārījušies, katlā iemet sīpolu uz 2-3 min. Pievieno sāli, cukuru, lauru lapu un vairākus melnos piparus.
Noņemiet katlu no uguns un ieberiet tajā sarīvētas bietes.
receptes
Kirsu zupa
Sastāvdaļas: 375 g ķiršu (svaigi vai saldēti)
50 g cukura
kanēlis
1 ĒK citrona sulas
citrona miziņas
1 ĒK kartupeļu cietes
Process: Ķiršus nomazgā un izņem kauliņus, ja nepieciešams. Katliņā ielej 3/4 l ūdens, pievieno cukuru, kanēli, citrona miziņu, ieliek ķiršus un vāra līdz ogas mīkstas.
Lēni maisot, pielej aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti, uzvāra un noņem no uguns. Zupu var pasniegt gan siltu, gan aukstu. Kā piedevas izmantot mandeļu cepumus, sniega klimpas (peldošās salas) un mannas klimpas.
receptes
Franču zupa
Sastāvdaļas: (4 personām)
1 kg sīpolu;
25 g sviesta vai margarīna;
1.3 l gaļas buljona (3 kubiņi uz 1.3 l ūdens);
sāls, pipari;
½ baltmaizes kukulīša;
175 g rupji sarīvēta siera
Process: sīpolus nomizo, sagriež plānās sloksnītēs, cep sakarsētās taukvielās, līdz kļūst zeltaini. Pievieno buljonu un vāra 15-20 minūtes. Sāls, pipari pēc garšas. Maizi sagriež šķēlītēs, tās liek uz plāts un cepeškrāsns vidējā daļā apmēram 150 grādu temperatūrā apcep. Kad maizītes kļūst zeltainas, tās izņem no krāsns, bet temperatūru cepeškrāsnī paaugstina līdz 250-275 grādiem. Maizi sagriež kubiņos. Sakarsē podiņus vai krāsnij piemērotus zupas šķīvjus (man personīgi podiņi tīk vislabāk). Piepilda ar zupu un pārkaisa ar maizes kubiņiem. Pāri liek biezu siera kārtu. Liek podiņus krāsnī un ārā ņem tad, kad siers izkusis un ieguvis skaistu nokrāsu. Pasniedz nekavējoties.
receptes
Omes pavasarīga piena zupa pavasarī
Sastāvdaļas: putraimi, piens, sāls, zaļumi (loki, dilles) un jaunās biešu lapas
Kā pagatavot:
jaunas (nepāraugušas) biešu lapas applaucē karstā ūdenī, mazliet atdzesē un sagriež smalki (kā skābenes).
tikmēr liek vārīties putraimus, kad tie gatavi, pievieno sagrieztās biešu lapas, pienu, sāli un zaļumus. zupai jābūt pasāļai un gaiši zaļai.
bērnībā ome bieži taisīja un bija gardi :))
receptes
Rīsu - garneļu zupa
Sastāvdaļas:
200 gr. šķeltie, zaļie zīrņi
100 gr. rīsi
1 burkāns
200 gr. tīrītas garneles
2 dārzeņu buljona kubiki
1 pac saldais krējums
Kā pagatavot:
Ieberam bļodiņā šķeltos zirņus , pārlejam ar karstu ūdeni un atstājam uz 30 min :)
Pa to laiku notīram, sarīvējam burkānu. Atsaldējam garneles.
Liekam katlu ar aptuveni 2,5 litriem ūdens, metam iekšā burkānus, buljona kubikus,un šķeltos zirnīšus. Vāram līdz zirņi mīksti uz lēnas uguns, ik pa brīdim maisot. Kad tas izdariits pievienojam rīsus , kad rīsi mīksti pievienojam garneles pavāram 10 min .
Pašās beigās pielejam pēc garšas saldo krējumu un pievienojam garšvielas :)sSamaisam , kad zupa uzmet burbuli griežam nost un Labu apetīti :)
receptes
Gaļas zupa
Sastāvdaļas:
2 burkāni,
2 sīpoli,
6 vidēji kartupeļi,
400 gr. žāvetas cūkgaļas ( var arī citu gaļu)
2 buljona kubiki
sals pipari un citas garšvielas pec garšas
Kā pagatavot:
Ielejam katlā ūdeni,uzvāram, iemetam buljonu kubikus, garšvielas un notīrītus sarīvētus burkānus. Uz pannas eļļā apcep smalki sagrieztu gaļiņu, pēc tam beram katlā.Uz tās pašas pannas apcep notīrītus, smalki sagriztus sīpolus,tikai tā lai vinji nebūtu zeltaini brūni :)
Notīra un arii smalkos kubiņos sagriež kartupeļus, liek katlā pie pārējām sastāvdaļām un vāra līdz kartupeļi mīksti :)
Pasniedz ar ķiploku krējumu (pievieno saspiestu ķiploku parastam krējumam) un tostermaizīti :)
receptes
Zupa
Sastāvdaļas:
5 kartupeļi,
2 sīpoli,
2 buljona kubiki,
1 vidēji liels burkāns,
400 gr cauraudzīša ( vai 2 palielas žāvētas vistas kājiņas),
citas garšvielas pēc izvēles
Kā pagatavot:
Uzliek vārīties ūdeni, iemet buljona kubikus un saber iekšā garšvielas !! Notīra burkānu, sarīvē un met katlā . Notīra sīpolu , smalki sagriež , tad apcep uz pannas eļļā un beram atkal katlā. Gaļa arī tiek smalki sagriezta, apcepta uz pannas un pievienota visām pārējām sastāvdaļām. pēdejie ir kartupelīši- notīram , smalki sagriežam un katlā iekšā . Kad kartupeļi mīksti,pieberam pēdējās garšvielas un griežam nost !!! Vislabāk pasniegt ar krējuma ķiploku mērcīti un grauzdētu maizīti :P
Šai zupai var izmantot dažādas gaļas , kuupinātas , žāvetas, svaigas - kāda nu kuram tā gaume !!!!!!
receptes
Galjas okroška
Sastāvdaļas:Rupjmaizes kvass 350 gr.,cepetis(var šķiņķi)75gr.,svaigi gurķi 50gr.,1 ola,sipolu loki,dilles,skabs krējums,cukurs,sals,sinepes.
Kā pagatavot:Kvasam pievieno skābo krējumu,cukuru,sinepes,sali,samaisa,pagaršo.Pēc tam pievieno sagrieztu cepeti svaigus gurķus,sagrieztu olu,lociņjus,dilles.Kvasa vietā var ņemt paniņjas vai rūgušpienu.Patur kādu laiku ledusskapi,karstā laikā jo aukstāka zupa,jo labāk.
receptes
Dārzeņu tunča zupa
Sastāvdaļas:Tuncis savā sulā,puķkāposti,brokuļi,cukīnī,paprika,burkāni.buljons"Galina Blanka",dilles.
Kā pagatavot:Uzvāra buljonu, pieliek klāt visus dārzeņus,smalki sakapātus zaļumus un beigās tunci savā sulā.Gatavs.
receptes
Jautrais cālis
Sastāvdaļas:
Vismaz 1 jebkura dzimuma vista,
burkāni,
zirnīši,
kartupeļi,
sīpols,
var kāpostus,
sāls,
pipari,
pētersīļi vai selerijas,
augu eļļa
Kā pagatavot:
Novāra buljonu (tam liek klāt sāli un piparus), izceļ vistu ārā, gaļu atdala no kauliem. Kāpostu ar sīpolu apcep eļļā. Buljonā novāra dārzeņus - burkānus, zirņus, kartupeļus, tad pieliek apceptos, pēc tam - īsi pirms beigām - vistgaļu un zaļumus.
receptes
Šampinjonu zupa
Sastāvdaļas:
200g šampinjonu;
40g sviesta;
30g miltu;
3/4 l gaļas buljona;
1/8 l salda krējuma;
sāls;
paprika;
1 olas dzeltenums;
drusku kondensēta piena (bez cukura);
2 cieti vārītas olas;
pētersīļi
Kā pagatavot:
Šampinjonus sagriež plānās šķēlītēs. sakarsētā sviestā sautē sēnes apmēram 10 minūtes. Tad uzkaisa miltus un pamazām pievieno verdošu gaļas buljonu. Pēc tam - krējumu. Kad uzvārījusies - garšvielas. Sabiezina ar olas dzeltenumu un kondensētā piena maisījumu. Pasniedzot pārkaisa ar kapātu olu un pētersīļiem.
receptes
Griķu zupa
Sastāvdaļas:
1l dārzeņu vai sēņu buljona
150g griķu
1 liels puravs
3 vid.lieli burkāni
150g šampinjoni
1 citrona sula
sāls, maltie pipari
rīvēts muskatrieksts
u.c. garšvielas pēc garšas
Kā pagatavot:
Buljonu uzvāra, ieber griķus, katlu nosedz ar vāku, uz nelielas uguns karsē 10 min.
Puravu sagriež ripiņās, burkānus - sarīvē vai sagriež ripiņās (kā vēlas pats).
Šampinjonus nomazgā un sagriež šķēlītēs, un aprasina ar citrona sulu, lai nenomelnē.
Buljonam pievieno puravu, burkānus, šampinjonus un vāra 10 min.
Beigās pievieno sāli, piparus un muskatriekstu - pēc garšas!
receptes
Kartupeļu un kaltētu sēņu zupa
Sastāvdaļas:
800 g kartupeļu
25 g kaltētu sēņu
1 burkāns
1 sīpols
50 g sviesta
2,5 l ūdens
sāls, krējums
Kā pagatavot: Kaltētas sēnes nomazgā, vāra ūdenī mīkstas, tad izņem un sagriež salmiņos. Burkānu sarīvē, sīpolu sasmalcina, apcep sviestā un liek vārīties sēņu novārījumācaur, kas izkāsts caur dubulti saliktu marli. Pievieno sagrieztās sēnes, kubiņos sagrieztus kartupeļus un sāli; kad kartupeļi mīksti, pieliek krējumu.
receptes
Frikadeļu zupa
Sastāvdaļas:
2,5 l ūdens
1 burkāns
3 kartupeļi
1-2 buljona kubiciņi
1 lauru lapa, pipari
Frikadelēm: 300 g cūkas un 100 g liellopu maltās gaļas
rīvmaize, 1 ola, sāls, pipari
Kā pagatavot: Frikadelēm abas maltās gaļas sajauc kopā, klāt piejauc sakultu olu, rīvmaizi(lai gaļa labāk turētos kopā), sāli un piparus (pēc garšas). Ar ūdenī samitrinātām rokām veido bumbiņveida frikadeles.
Ūdenī no sākuma liek vārīties ripiņās sagrieztus burkānus (jo tie ilgāk vārās), tad sagriež kubiņos kartupeļus un liek klāt, pieliek buljona kubiņus, piparus (pēc garšas), lauru lapu. Tad liek klāt frikadeles. Vāra 20-30 minūtes uz lēnas uguns. Var pasniegt ar krējumu.
receptes
Dārzeņu zupa
Sastāvdaļas:
1,2 kg dārzeņu (kāpostgalviņa, kartupeļi, burkāni)
1 pētersīļa sakne
1 sīpols
1 puravs
dilles
2,5 l ūdens
1-2 buljona kubiciņus
zaļie zirnīši
Kā pagatavot: Garšsaknes sasmalcina, sagriež burkānus, kartupeļus, kāpostus, tad liek vārīties. Ūdenim pievieno buljona kubiciņus. Vāra līdz visas saknes ir mīkstas. Var pasniegt ar krējumu.
receptes