Siera zupa Sastāvdaļas:kausetais siers,šampinjoni,žāvēta gaļa,paprika,sīpols, kartupeļi,zaļumi pēc savas izvēles.



Kā pagatavot:sagriež smalki žāv.gaļu,šapinjonus,papriku,sīpolu,zaļumus, un apcep brūnus.Pēc tam liec kopā vārīties ar kartupeļiem! Kad zupa ir gatava pievieno kausēto sieru un labi izmaisa.Zupa gatava!! receptes
Laupītājzupa Sastāvdaļas:

4 personām.



Liellopu gaļa 650 g,

burkāni 140 g,

sīpoli 150 g,

seleriju saknes 160 g,

puravi 140 g,

šampinjoni 140 g,

spināti 20 g,

eļļa 25 ml,

paprikas pulveris 4 g,

ķimenes 2 g,

rupjā sāls 2 g,

dūmu garšviela 2 g



Kā pagatavot:

Liellopu šķiņķi nomazgā, sagriež nelielos kubiciņos, apcep nelielā eļļas daudzumā. Pievieno smalki sagrieztus sīpolus, salmiņos sagrieztus burkānus, salmiņos sagrieztu selerijas sakni, salmiņos sagrieztu puravu, saldo paprikas pulveri un ķimenes. Tad visu kopā apcep un pievieno ūdeni. Kad ūdens uzvārījies, pievieno sāli un salmiņos sagrieztu, iepriekš apceptu cūkas krūtiņu. Vāra līdz liellopa gaļa gatava, tad pievieno šampinjonus un dūmu garšvielu. Vāra 10 minūtes. Pie pasniegšanas pievieno iepriekš novārītus makaronus un iepriekš nomazgātas spinātu lapas. receptes
Borščs Sastāvdaļas:
gaļa;
bietes;
burkāni;
pētersīļu saknes;
kāposts;
sīpols;
saldie pipari;
tomāti;
kartupeļi;
sāls;
cukurs;
lauru lapa;
melnie pipari

Kā pagatavot:
Katlā ar aukstu ūdeni ieliek gaļas gabalu un vienlaikus sagrieztu bieti. Sagatavo burkānus, pētersīļu saknes, smalki sagrieztus kāpostus un sīpolu. Kad biete būs mīksta, izņemiet to. Buljonā ielieciet saknes un kāpostus, saldo piparu vai tomātus. Pēc 15-20 min. pievienojiet sagrieztus kartupeļus.
Tiklīdz kartupeļi būs izvārījušies, katlā iemet sīpolu uz 2-3 min. Pievieno sāli, cukuru, lauru lapu un vairākus melnos piparus.
Noņemiet katlu no uguns un ieberiet tajā sarīvētas bietes. receptes
Kirsu zupa Sastāvdaļas: 375 g ķiršu (svaigi vai saldēti)

50 g cukura

kanēlis

1 ĒK citrona sulas

citrona miziņas

1 ĒK kartupeļu cietes

Process: Ķiršus nomazgā un izņem kauliņus, ja nepieciešams. Katliņā ielej 3/4 l ūdens, pievieno cukuru, kanēli, citrona miziņu, ieliek ķiršus un vāra līdz ogas mīkstas.

Lēni maisot, pielej aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti, uzvāra un noņem no uguns. Zupu var pasniegt gan siltu, gan aukstu. Kā piedevas izmantot mandeļu cepumus, sniega klimpas (peldošās salas) un mannas klimpas. receptes
Franču zupa Sastāvdaļas: (4 personām)

1 kg sīpolu;

25 g sviesta vai margarīna;

1.3 l gaļas buljona (3 kubiņi uz 1.3 l ūdens);

sāls, pipari;

½ baltmaizes kukulīša;

175 g rupji sarīvēta siera

Process: sīpolus nomizo, sagriež plānās sloksnītēs, cep sakarsētās taukvielās, līdz kļūst zeltaini. Pievieno buljonu un vāra 15-20 minūtes. Sāls, pipari pēc garšas. Maizi sagriež šķēlītēs, tās liek uz plāts un cepeškrāsns vidējā daļā apmēram 150 grādu temperatūrā apcep. Kad maizītes kļūst zeltainas, tās izņem no krāsns, bet temperatūru cepeškrāsnī paaugstina līdz 250-275 grādiem. Maizi sagriež kubiņos. Sakarsē podiņus vai krāsnij piemērotus zupas šķīvjus (man personīgi podiņi tīk vislabāk). Piepilda ar zupu un pārkaisa ar maizes kubiņiem. Pāri liek biezu siera kārtu. Liek podiņus krāsnī un ārā ņem tad, kad siers izkusis un ieguvis skaistu nokrāsu. Pasniedz nekavējoties. receptes
Omes pavasarīga piena zupa pavasarī Sastāvdaļas: putraimi, piens, sāls, zaļumi (loki, dilles) un jaunās biešu lapas



Kā pagatavot:

jaunas (nepāraugušas) biešu lapas applaucē karstā ūdenī, mazliet atdzesē un sagriež smalki (kā skābenes).

tikmēr liek vārīties putraimus, kad tie gatavi, pievieno sagrieztās biešu lapas, pienu, sāli un zaļumus. zupai jābūt pasāļai un gaiši zaļai.

bērnībā ome bieži taisīja un bija gardi :)) receptes
Rīsu - garneļu zupa Sastāvdaļas:

200 gr. šķeltie, zaļie zīrņi

100 gr. rīsi

1 burkāns

200 gr. tīrītas garneles

2 dārzeņu buljona kubiki

1 pac saldais krējums



Kā pagatavot:

Ieberam bļodiņā šķeltos zirņus , pārlejam ar karstu ūdeni un atstājam uz 30 min :)

Pa to laiku notīram, sarīvējam burkānu. Atsaldējam garneles.



Liekam katlu ar aptuveni 2,5 litriem ūdens, metam iekšā burkānus, buljona kubikus,un šķeltos zirnīšus. Vāram līdz zirņi mīksti uz lēnas uguns, ik pa brīdim maisot. Kad tas izdariits pievienojam rīsus , kad rīsi mīksti pievienojam garneles pavāram 10 min .

Pašās beigās pielejam pēc garšas saldo krējumu un pievienojam garšvielas :)sSamaisam , kad zupa uzmet burbuli griežam nost un Labu apetīti :) receptes
Gaļas zupa Sastāvdaļas:

2 burkāni,

2 sīpoli,

6 vidēji kartupeļi,

400 gr. žāvetas cūkgaļas ( var arī citu gaļu)

2 buljona kubiki

sals pipari un citas garšvielas pec garšas

Kā pagatavot:

Ielejam katlā ūdeni,uzvāram, iemetam buljonu kubikus, garšvielas un notīrītus sarīvētus burkānus. Uz pannas eļļā apcep smalki sagrieztu gaļiņu, pēc tam beram katlā.Uz tās pašas pannas apcep notīrītus, smalki sagriztus sīpolus,tikai tā lai vinji nebūtu zeltaini brūni :)

Notīra un arii smalkos kubiņos sagriež kartupeļus, liek katlā pie pārējām sastāvdaļām un vāra līdz kartupeļi mīksti :)

Pasniedz ar ķiploku krējumu (pievieno saspiestu ķiploku parastam krējumam) un tostermaizīti :) receptes
Zupa Sastāvdaļas:

5 kartupeļi,

2 sīpoli,

2 buljona kubiki,

1 vidēji liels burkāns,

400 gr cauraudzīša ( vai 2 palielas žāvētas vistas kājiņas),

citas garšvielas pēc izvēles



Kā pagatavot:

Uzliek vārīties ūdeni, iemet buljona kubikus un saber iekšā garšvielas !! Notīra burkānu, sarīvē un met katlā . Notīra sīpolu , smalki sagriež , tad apcep uz pannas eļļā un beram atkal katlā. Gaļa arī tiek smalki sagriezta, apcepta uz pannas un pievienota visām pārējām sastāvdaļām. pēdejie ir kartupelīši- notīram , smalki sagriežam un katlā iekšā . Kad kartupeļi mīksti,pieberam pēdējās garšvielas un griežam nost !!! Vislabāk pasniegt ar krējuma ķiploku mērcīti un grauzdētu maizīti :P

Šai zupai var izmantot dažādas gaļas , kuupinātas , žāvetas, svaigas - kāda nu kuram tā gaume !!!!!! receptes
Galjas okroška Sastāvdaļas:Rupjmaizes kvass 350 gr.,cepetis(var šķiņķi)75gr.,svaigi gurķi 50gr.,1 ola,sipolu loki,dilles,skabs krējums,cukurs,sals,sinepes.



Kā pagatavot:Kvasam pievieno skābo krējumu,cukuru,sinepes,sali,samaisa,pagaršo.Pēc tam pievieno sagrieztu cepeti svaigus gurķus,sagrieztu olu,lociņjus,dilles.Kvasa vietā var ņemt paniņjas vai rūgušpienu.Patur kādu laiku ledusskapi,karstā laikā jo aukstāka zupa,jo labāk. receptes
Dārzeņu tunča zupa Sastāvdaļas:Tuncis savā sulā,puķkāposti,brokuļi,cukīnī,paprika,burkāni.buljons"Galina Blanka",dilles.



Kā pagatavot:Uzvāra buljonu, pieliek klāt visus dārzeņus,smalki sakapātus zaļumus un beigās tunci savā sulā.Gatavs. receptes
Jautrais cālis Sastāvdaļas:



Vismaz 1 jebkura dzimuma vista,

burkāni,

zirnīši,

kartupeļi,

sīpols,

var kāpostus,

sāls,

pipari,

pētersīļi vai selerijas,

augu eļļa



Kā pagatavot:



Novāra buljonu (tam liek klāt sāli un piparus), izceļ vistu ārā, gaļu atdala no kauliem. Kāpostu ar sīpolu apcep eļļā. Buljonā novāra dārzeņus - burkānus, zirņus, kartupeļus, tad pieliek apceptos, pēc tam - īsi pirms beigām - vistgaļu un zaļumus. receptes
Šampinjonu zupa Sastāvdaļas:



200g šampinjonu;

40g sviesta;

30g miltu;

3/4 l gaļas buljona;

1/8 l salda krējuma;

sāls;

paprika;

1 olas dzeltenums;

drusku kondensēta piena (bez cukura);

2 cieti vārītas olas;

pētersīļi



Kā pagatavot:



Šampinjonus sagriež plānās šķēlītēs. sakarsētā sviestā sautē sēnes apmēram 10 minūtes. Tad uzkaisa miltus un pamazām pievieno verdošu gaļas buljonu. Pēc tam - krējumu. Kad uzvārījusies - garšvielas. Sabiezina ar olas dzeltenumu un kondensētā piena maisījumu. Pasniedzot pārkaisa ar kapātu olu un pētersīļiem. receptes
Griķu zupa Sastāvdaļas:



1l dārzeņu vai sēņu buljona

150g griķu

1 liels puravs

3 vid.lieli burkāni

150g šampinjoni

1 citrona sula

sāls, maltie pipari

rīvēts muskatrieksts

u.c. garšvielas pēc garšas



Kā pagatavot:



Buljonu uzvāra, ieber griķus, katlu nosedz ar vāku, uz nelielas uguns karsē 10 min.

Puravu sagriež ripiņās, burkānus - sarīvē vai sagriež ripiņās (kā vēlas pats).

Šampinjonus nomazgā un sagriež šķēlītēs, un aprasina ar citrona sulu, lai nenomelnē.

Buljonam pievieno puravu, burkānus, šampinjonus un vāra 10 min.

Beigās pievieno sāli, piparus un muskatriekstu - pēc garšas! receptes
Kartupeļu un kaltētu sēņu zupa Sastāvdaļas:

800 g kartupeļu

25 g kaltētu sēņu

1 burkāns

1 sīpols

50 g sviesta

2,5 l ūdens

sāls, krējums

Kā pagatavot: Kaltētas sēnes nomazgā, vāra ūdenī mīkstas, tad izņem un sagriež salmiņos. Burkānu sarīvē, sīpolu sasmalcina, apcep sviestā un liek vārīties sēņu novārījumācaur, kas izkāsts caur dubulti saliktu marli. Pievieno sagrieztās sēnes, kubiņos sagrieztus kartupeļus un sāli; kad kartupeļi mīksti, pieliek krējumu.

receptes
Frikadeļu zupa Sastāvdaļas:

2,5 l ūdens

1 burkāns

3 kartupeļi

1-2 buljona kubiciņi

1 lauru lapa, pipari

Frikadelēm: 300 g cūkas un 100 g liellopu maltās gaļas

rīvmaize, 1 ola, sāls, pipari

Kā pagatavot: Frikadelēm abas maltās gaļas sajauc kopā, klāt piejauc sakultu olu, rīvmaizi(lai gaļa labāk turētos kopā), sāli un piparus (pēc garšas). Ar ūdenī samitrinātām rokām veido bumbiņveida frikadeles.



Ūdenī no sākuma liek vārīties ripiņās sagrieztus burkānus (jo tie ilgāk vārās), tad sagriež kubiņos kartupeļus un liek klāt, pieliek buljona kubiņus, piparus (pēc garšas), lauru lapu. Tad liek klāt frikadeles. Vāra 20-30 minūtes uz lēnas uguns. Var pasniegt ar krējumu.





receptes
Dārzeņu zupa Sastāvdaļas:

1,2 kg dārzeņu (kāpostgalviņa, kartupeļi, burkāni)

1 pētersīļa sakne

1 sīpols

1 puravs

dilles

2,5 l ūdens

1-2 buljona kubiciņus

zaļie zirnīši



Kā pagatavot: Garšsaknes sasmalcina, sagriež burkānus, kartupeļus, kāpostus, tad liek vārīties. Ūdenim pievieno buljona kubiciņus. Vāra līdz visas saknes ir mīkstas. Var pasniegt ar krējumu.

receptes