Ātrā zupa
Sastāvdaļas:
2-3 sardeles
sīpols
2 l ūdens
2 burkāni
4-5 vidēji lieli kartupeļi
saldais vai pikantais tomātu kečups
skābais krējums
Kā pagatavot:
Sardeles sagriež nūjiņās. Apcep uz pannas kopā ar sasmalcinātu sīpolu. Ieber katliņā ar ūdeni. Nedaudz pavāra. Pievieno sagriestus kartupeļus un atsevišķi uz pannas apceptus sarīvētus burkānus. Visu kopā vāra, līdz kartupeļi mīksti. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno kečupu. Kad zupa salieta šķīvjos, tai pievieno skābo krējumu un sasmalcinātus zaļumus.
receptes
Lauku zupa.
Sastāvdaļas:
200 g saldētu jauktu sēņu
1 ēd.k. margarīns
2 burkāni
puravs
1-2 pētersīļu saknes
ēd.k. kviešu miltu
1 l gaļas buljona
olas dzeltenums
100 g saldā krējuma
Kā pagatavot:
Sēnes atkausē, notecina un nedaudz sasmalcina.
Liek zupas katliņā un vāra, līdz iztvaikojis liekais šķidrums.
Notīra burkānus un pētersīļus, noskalo puravu.
Visus dārzeņus sagriež, pievieno sēnēm un nedaudz apbrūnina.
Pārkaisa miltus, samais.
Pielej gaļasbuljonu un vāra 10 -15 minūtes.
Olas dzeltenumu saputo ar saldo krējumu.
Noceļ katliņu no plīts un ietumē zupu ar olas un krējuma maisījumu.
Zupai pievieno pēc garšas sāli un piparus.
receptes
Burkānu krēmzupa ar vistu.
Sastāvdaļas:
200-300 g vistas filejas
2 ēd.k. eļļas
sāls
pipari
sojas mērce
2 ēd.k. sagrieztu pētersīļu
2 paskābi āboli
sīpols
ķilpoku daiviņa
puskg tīrītu burkānu
1 l dārzeņu buljona
Kā pagatavot:
Vistas fileju pārkaisa ar sāli, pipariem, pievieno ēd.k. eļļas un apcep.
Sagriež salmiņos un noliek siltā vietā.
Ābolus un burkānus nomizo, sagriež kubiņos.
Sīpolus un ķiplokus sasmalcina, liek katliņā un cep atlikušajā eļļā, līdz tie kļuvuši zeltaini.
Pievieno burkānus un ābolus, pielej buljonu un vāra 10-15 minūtes.
Sablenderē.
Pievieno sojas mērci, sāli un piparus pēc garšas.
Uzvāra.
Pasniedzot šķīvī liek cepto vistu un zaļumus.
Ja ir vēlēšanas, var pievienot arī saldo krējumu.
receptes
Biešu biezeņzupa.
Sastāvdaļas:
Bietes
1 citronu sula
cukurs
3-4 burkāni
gabaliņš cauraugušas žāvētas cūkgaļas
sīpols
vidēji liela kāpostgalva
Dārzeņu vai cūkgaļas buljona kubiņš
kartupeļi
augu eļļa vai sviests cepšanai
ķimenes
ķiploks
citronpipari
brūnais cukurs
sāls
pētersīļi
Kā pagatavot:
Novārītas bietes nomizo un sarīvē uz vidējās sakņu rīves. Aprasina ar citronu sulas un cukura maisījumu. Noliek maliņā.Nomazgā un nomizo burkānus, sarīvē uz vidējās rīves. Gaļu sagriež kubiņos.Liek uz sakarsētas pannas un izčurkstina.Pēcāk pievieno burkānus un sasmalcinātu sīpolu.Visu nedaudz apcep.Kāpostgalvu sasmalcina ar nazi un pakāpeniski pievieno pannā esošajiem produktiem. Visu apcep, līdz kāpostu maliņas kļuvušas brūnganas.
Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno buljona kubiciņu un pannā apceptos produktus.
Atstāj visu vārīties uz lēnas uguns.Kartupeļus nomizo un sagriež palielos kubiņos.
Uz pannas eļļā vai sviestā apcep sarīvētas bietes, kurām pievienotas sasmalcinātas ķimenes, saspiests ķiploku daiviņas, un uz lielas uguns sautējot apcep.Kamēr bietes cepās, lielājā katlā ieber kartupeļus.Kad kartupeļi gandrīz mīksti, katla saturam pievieno apceptās bietes.
Vēl nedaudz pavāra, beigās pievieno sāli pēc garšas un sasmalcinātus pētersīļus.
No lielā katla var pagatavot divas dažādas zupas - vienu daļu atstāj, kā ir, otrai pievieno etiķi - iznāk vienreizīgs borščs.
receptes
Aukstā tomātu zupa.
Sastāvdaļas:
1 l tomātu sulas
5 vidēji lieli tomāti
sīpols
paprika
3 vārītas olas
2 svaigi gurķi
2 marinēti gurķi
2 ēd.k. citronu sulas
sāls
pipari
Zaļumi pēc izvēles
Kā pagatavot:
Tomātus atbrīvo no mizas un sablenderē.
Pārējās sastāvdaļas smalki sagriež.
Tomātu sulai pievieno citronu sulu, sāli, piparus, tomātu masu un sagrieztus dārzeņus.
Pievieno smalki sagrieztus zaļumus un skābo krējumu.
receptes
Aukstā dārzeņu zupa.
Sastāvdaļas:
Puslitrs sakņu buljona
gl. vārītu rīsu
gurķis
mazs ziedkāposts
tomāts
2 vārītas olas
neliela paprika
2 ķiploku daiviņas
sāls
pipari
garšvielas
Kā pagatavot:
Atdzesētā buljonā liek vārītus rīsus, strēmēlītēs sagrieztus gurķus, papriku, ziedkāposta rozetes, tomātu gabaliņus, sīki sagrieztus ķipolkus.
Pēc garšas pievieno sāli, piparus, garšvielas.
Pievieno sakapātus zaļumus un olas.
receptes
Piena zupa ar augļiem.
Sastāvdaļas:
300 g piens
100 g ūdens
40 g rīsi
50 g žāvēti augļi
5 g sviests
sāls
cukurs
Kā pagatavot:
Verdošā ūdenī liek noskalotus rīsus un vāra pusmīkstus.
Tad pievieno noskalotus žāvētus augļusun vāra, līdz tie gatavi.
Pielej pienu un uzvāra, pieliek sviestu, sāli, cukuru.
receptes
Sīpolu zupa ar sieru.
Sastāvdaļas:
1 gl. sagrieztu sīpolu
200 g kviešu miltu
100 g sviests
100 g udzu maizes
1-2 l ūdens
Apcepta maize
sarīvēts siers
Kā pagatavot:
Notīrītus sīpolus sīki sagriež, liek verdošā ūdenī un vāra.
Kad sīpoli kļūst zeltaini, pieber miltus un rūpīgi samaisa.
Pakāpeniski lej aukstu ūdeni, maisa, kamēr buljons kļūst gaišs, tad pielej vēl ūdeni.
Trauku noslēdz ar vāku un vāra 30 minūtes uz mazas uguns.
Izkāš caur sietu.
Buljonam pievieno apceptu maizi un sarīvētu sieru, vāra 20 minūtes.
receptes
Aukstā kefīru zupa.
Sastāvdaļas:
1 1/2 gl. kefīra
1/2 gl. vārīts ūdens
1 ola
300 g tomāti
300 g gurķi
300 g redīsu
300 g paprika
100 g žāvētas vistas fileja
zaļumi
sāls
karija pulveris
Kā pagatavot:
Dārzeņus sagriež.
Kefīra un ūdens maisījumam pēc garšas pievieno sāli un kariju, pārlej dārzeņiem.
Pievieno sagrieztu vistaas fileju un vārītu olu.
Pārkaisa ar zaļumiem.
receptes
Kartupeļu zupa ar žāvētu lasi.
Sastāvdaļas:
1 kg kartupeļu
1 burkāns
1 selerijas bumbulītis
1 sīpols
1 sīpolloks
sāls
pipari
rīvēts muskatrieksts
1-2 tasītes salda krējuma
4 šķēlītes žāvēta laša
dilles
Kā pagatavot:
Nomizotus kartupeļus sagriež glītos kubiciņos.
Zupai paredzētos dārzeņus notīra, nomizo ( sīpollociņām izmanto tikai balto daļu).
Visu liek katlā pārlej ar aukstu ūdeni, pievieno garšvielas: sāli, piparus, muskatriekstu.
Vāra uz nelielas liesmas, līdz kartupeļi mīksti.
Apmēram 2 tasītes kartupeļu kubiņus izņem un noliek malā.
Pārējos biezumus sastampā biezenī.
Veidojot biezeņu zupu, pievieno saldo krējumu un atlikušos karupeļus.
Kartupeļu zupu pasniedz , tajā liekot žāvēta laša strēmelītes un sasmalcinātas dilles.
receptes
Bālā spoku zupa
Sastāvdaļas: (6 porcijām)
800 g kartupeļu
250 g burkānu
1,5 l dārzeņu buljona
sāls un pipari
1 saišķītis pētersīļu
Kā pagatavot:
kartupeļus un burkānus notīra,sagriež gabaliņos.Lielā katlā pagatavo dārzeņu buljonu,pieliek kartupeļus un burkānus.dārzeņus vāra mīkstus.ja buljona ir par daudz,mazliet nolej.Samaisa.pieliek sāli un piparus.Pievieno sīki sagrieztus pētersīļus.Ielej bļodā.
receptes
Aveņu zupa ar figūriņām
Sastāvdaļas:
800 g saldētu aveņu,
dabīgās vaniļas pāksts mīkstums(ja nav jāizlīdzās ar labas kvalitātes vaniļas cukura),
3 olas,
100 ml saldā krējuma,
1 ēd.k. cukura,
sviests,
125 ml sarkanvīna,
gabaliņš citrona miziņas,
baziliks dekorēšanai.
Kā pagatavot: (laiks: 60 minūtes)
Atlaidinam ogas,ar mikseri saputojam olas ar krējumu,cukuru un vaniļu.Iesmērējam ar sviestu lēzenu plāti,izliekam tur olu masu,pārklājam ar folliju,liekam cepeškrāsnī ūdens peldē uz 40 min.200*C.Uzvāram vīnu ar citrona miziņu,pievienojam avenes un vāram uz lēnas uguns 10 min.Izberžam caur sietu,atdzesējam.Sagriežam olu masu rombiņos,lejam zupu šķīvjos,dekorējam ar rombiņiem un bazilika lapiņām.
receptes
Gulaša zupa
Sastāvdaļas:300 g liellopa gaļa, 3 vidēji sīpoli, 2 paprikas, 3 lieli kartupeļi, gulaša piedeva, paprikas pulveris, 2 ē/k tomātu pasta, svaigi zaļumi.
Kā pagatavot:Gaļu sagriež stienīšos, apcep pannā, līdz izveidojas brūngana garoziņa, pievieno sāli garšvielu, paprikas pulveri. Gredzenos sagrieztus sīpolus pievieno gaļai, visu apcep, pielej nedaudz ūdeni (1/4 glāzi)un aizvākotā pannā sautē 20 min..Tad visu liek katlā, pārlej ar pannas atvārījumu (pannā ielej ūdeni un uzvāra, lai viss garšīgais sacepums tiek zupā)pēc vajadzības vēl pielej karstu ūdeni, pieliek kubiņos sagrieztu papriku un vāra līdz gaļa mīksta. Tad pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus un tomātu pastu. Kad viss gatavs, ieber zaļumus.
P.S. Garšvielas pievieno pēc garšas, kam tīk asāks tas pieliek vairāk.
receptes
Karnevāla zupa
Sastāvdaļas:
Gaļas frikadeles 500
Bietes 125
Svaigi kāposti 430
Kartupeļi 530
Pupiņas 200
Sīpoli 240
Burkāni 200
Tomāti 150
Kv. milti 30
Eļļa 80
Krējums 100
Kā pagatavot:Bietes nomazgā, liek vārīties veselas. Novārītas bietes nomizo, sarīvē, sagriež. Buljonu uzvāra, liek vārīties frikadeles. Kad frikadeles gatavas, tās izņem un vāra iepriekš notīrītus kāpostus, kas sagriezti salmiņos un uzbriedinātas pupiņas. Burkānus nomazgā , notīra, sarīvē un cep kopā ar sagrieztiem sīpoliem, tomātiem, apcep un pievieno zupai. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno bietes un vāra gatavu, uztumē ar miltiem. Pasniedzot pievieno, frikadeles un krējumu. Pasniedz 85* karstu.
receptes
Soļanka
Sastāvdaļas:žavēta gaļa (300gr), kartupeļi, burkāni, marinēti gurķi, tomātu mērce, sīpoli.
Kā pagatavot:apcep pannā burkanus,un sīpolus, pievieno gaļu, apcep, tad pievieno sagrieztus gurķīšus, un pievieno tomātu mērci.
Katlā ielej vārīties ūdeni ,kad ūdens uzvārījies pievieno pannas saturu, un piegriež klāt kartupeļus un vāra kāmēr gatavs, garšvielas lieto pec garšas.Pasniedz ar citrona šķēlīti un krējumu.
receptes
Ātrā siera zupa
Sastāvdaļas:
4 vidēji kartupeļi
2 vidēji burkāni
žāvētas gaļiņas klucītis
1 sīpols
2 vidēji marinēti gurķīši
1 dzintara kausētais siers
garšvielas
Kā pagatavot:
Vispirms noskaņoties ēdiena taisīšanai, lai sanāktu garšīgāk!
Nomizo un sagriež mazos kubiņos kartupeļus, un liek katlā aukstā ūdenī vārīties. Pa to laiku, sarīvē skaidiņās burkānus, sagriež sīpolu un gaļu. To visu pannā apcep tik daudz, kamēr sīpoli un burkāni dzelteni. Tad vēl var uzspēt sagriezt marinētos gurķus mazos kubiņos.
Kartupeļi jau izvārījušies mīksti, daži pat sāk jukt ārā, bet tas labi.
Gatavajiem kartupeļiem klāt beram apcepto pannas masu un marinētos gurķus, mazliet pavārot un lēni maisot.
Tad arī varam likt klāt kausēto sieru un garšvielas pēc sirds patikas.
Vāram kamēr siers izkusis.
receptes
Kartupeļu stienīši vācu gaumē
Sastāvdaļas:
500 g liellopu gaļas
1 kg kartupeļu
2 ½ l ūdens
zaļumi
neliels sīpols
neliels selerijas gabaliņš
1 tējkarote ķimeņu
sāls
Kā pagatavot:
Gaļu nomazgā un liek aukstā ūdenī, kam piebērta mazliet sāls.
Vāra līdz gaļa mīksta.
Pēc tam zupai pieliek smalki sagrieztus zaļumus un stienīšos sagrieztus kartupeļus.
Novārīto gaļu sagriež gabaliņos.
Sīpolus, seleriju un ķimenes ļoti smalki sakapā un, un tikko kartupeļi kļūst mīksti, kopā ar gaļu ieliek buljonā.
Buljonu uzvāra vēlreiz un noņem no uguns.
Pārkaisa ar pētersīļu zaļumiem
receptes