Čanahi
Sastāvdaļas:
jēragaļa – 145g
kartupeļi – 130g
tomāti vai tomātu biezenis – 15g
- baklažāni – 60g
- taukaste – 20g
- sīpoli – 15g - buljons – 150g
- kinza(koriandrs)
- Pētersīļi
- ķiploki- laurulapas
-sāls -pipari -tomāti
Kā pagatavot:
Māla podiņā ar vāku liekam kubiņos sagriezstus kartupeļus sajauktus ar sīpoliem un taukasti (jēra,aitas). Jēragaļu,baklažānussajauktus ar zaļumiem un pipariem. Pārlej ar saberztiem tomātiem vai tomātu biezeni kas izšķīdināts buljonā. Pievieno ķiplokus un pārējās garšvielas.Liek cepeškrāsnī sautēties. Periodiski pārbauda gatavību. Neilgi pirms sautēšanās beigām pievieno vēl tomātus pē4c garšas. Pasniedz galdā podiņā
receptes
Tokaņ
Sastāvdaļas:
1 kg liellopu gaļas filejas
300 g sīpolu
50 g paprikas
150 g cūku tauku
300 g tomātu
10 g ķimeņu
sāls
Kā pagatavot:
Fileju sagriež 20-25 g lielos gabaliņos un sautē nelielā ūdens daudzumā, kopā ar iepriekš apceptiem sīpoliem, papriku un tomātiem. Pēc tam pieliek sasmalcinātus ķiplokus un sagrūstas ķimenes.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.
receptes
Šampinjonu sautējums
Sastāvdaļas:
1 sīpols
10 svaigi šampinjoni
1 baklažāns
1 saldā paprika (vēlams, dzeltena)
1 tomāts
tase rīsu
Čedaras siers
Kā pagatavot:
Pannā ielej nedaudz olīveļļas un viegli apbrūnini sagrieztu sīpolu.
Sagriez šampinjonus, sagriez baklažānu ar visu mizu nelielos kubiņos, sasloksnē saldo papriku, piegriez tomātu un visu ieber pannā cepties.
Pēc tam pievieno tasi noskalotu rīsu. Maisot pieber nedaudz ķiploku sāls, smalki sagrieztu ķiploku daiviņu un pacepini.
Kad viss paliek skaisti brūns, tad pannā ielej trīs tases ūdens. Pannai uzliec vāku un sutini uz mierīgas uguns.
Pēc piecpadsmit minūtēm pannu noņem no uguns. Atver vāku un sutinājumam uzkaisi sarīvētu Čedaras sieru.
Uzliec vāku pēdējoreiz un ļauj sieram nedaudz izkust.
receptes
Sautējums ar malto gaļu
Sastāvdaļas: 500 g.maltas gaļas(vēlams jauktu), 2-3 burkāni ,kartupeļi ,2 sīpoli ,1 gaļas buljona kubiņš, 1 ķiploka daiviņa ,garšvielas maltajai gaļai
Kā pagatavot:Nomizo un parupji sagriež dārzeņus.Uz lielas pannas apcep malto gaļu ar ķiplokiem un garšvielām,pievieno sagrieztos dārzeņus,buljona kubiņu,tad uzlej vārošu ūdeni apmēram 800ml ,uzliek vāku un sautē apmēram 15 minūtes.Pasniedz ar salātiem vai vienkārši ar sk. krējumu.Pagatavojams ļoti ātri un garšo arī ļoti labi.Labu apetīti!
receptes
Sautēti rāceņi ar burkāniem.
Sastāvdaļas:
200 g rāceņu
200 g burkānu
100 g sviests
2 gl. buljona
200 g krējums
2 ēd.k sagrieztu diļļu vai pētersīļu
sāls
cukurs
Kā pagatavot:
Burkānus un rāceņus nomizo, nomazgā, sagriež šķēlītēs un nelielā buljona daudzumā kopā ar sviestu sautē.
Rāceņus pirms sautēšanas applaucē.
Kad tie ir gatavi, pieliek krējumu un cukuru pēc garšas, apkaisa ar zaļumiem.
Galdā pasniedz kopā ar kartupeļiem.
receptes
Jauno dārzeņu sautējums
Sastāvdaļas:
Jaunie kartupeļi,
jaunie burkāni,
Ziedkāposti
Konservēti zirnīši (vai arī svaigie, ja ir)
Saldais krējums,
1 kubiņš vistas buljona
Vistas fileja
Margarīns vai sviests
Svaigas dilles
Kā pagatavot:
Vistas fileju, ziedkāpostu, burkānus apcep margarīnā vai sviestā,liek katliņā sautēties apmēram 10 min., tad pievieno kartupeļus un sautē līdz gatavs. Nokāš šķidrumu pārlej ar saldo krējumu, pievieno konservētos zirnīšus (svaigos liek kopā ar kartupeļiem), sagrieztas dilles un pasautē apmēram 3-5 min.
receptes
Sautēti sīpoli.
Sastāvdaļas:
500 g sīpolu
100 g sviests
pusgl. skāba krējuma
3 olas
50 g rīvmaize
50 g sarīvēta siera
Kā pagatavot:
Notīrītus sīpolus sagriež ripiņās, uzkaisa sāli un sautē sviestā, reizēm apmaisa.
Pēc tam tos liek uz pannas, kas ieziesta ar sviestu un pārkaisīta ar rīvmaizi, pārlej ar skābu krējumu un sakultu olu, uzkaisa sarīvētu sieru, liek cepeškrāsnī un cep, līdz tie kļūst brūni.
receptes
Saldums
Sastāvdaļas:
500 g bumbieru,
500 g persiku,
300 g mandarīnu,
1 l baltā saldējuma
Kā pagatavot:
Persikus un bumbierus nomazgā, nomizo un sagriež vidēji lielos gabalos. Augļus sasmalcina blenderī. Pievieno kubos sagrieztu saldējumu un visu sakuļ viendabīgā masā. Salej nelielos trauciņos un uz 1 stundu ieliek saldētavā. Pasniedz rotātus ar mandarīnu daiviņām.
receptes
Dārzeņu ragū ar vistas gaļu
Sastāvdaļas:
Vistas gaļa
Kartupeļi
Burkāni
Sīpoli
Zaļie zirņi (saldēti vai svaigi)
Puķukāposts un paprika pēc gaumes, kam nepatīk, tas neliek
Kā pagatavot:
Vistas gaļu sagriež tādos kumosa gabaliņos, apkaisa ar garšvielām, apcep kopā ar sīpolu un burkāniem. Visu liek katlā, pārlej ar karstu ūdeni tā lai vistas gaļa būtu apņemta, pieliek zirņus, pievieno 2 kubiņus sausā buljona. Uz mazas liesmas sautē visu apmēram 1 stundu, tad pieliek kartupeļus (ja vēlas, tad puķukāpostu un papriku)un sautē līdz kartupeļi mīksti. Regulāri jāapmaisa, lai nepiedeg.
receptes
Savdabīgais meksikāņu sautējums "native people" saķertu galvu ;))
Sastāvdaļas:
pupiņas (var zaļas, var jau konservētas),
konservēta kukurūza,
burkāni,
ķiploki,
saldie pipari (labāk sarkanie vai oranžie),
sāls,
no garšvielām var druscīt koriandru,
kurkumu,
improvizējiet :), var kādu gaļu (man vislabāk garšo ar vistu)
Kā pagatavot:
bezgala vienkārši :) visu stūķē sautējamā katlā (podā vai citā traukā) savārīšanās secībā. Neskatoties uz to, ka vienkārši, var norīt mēli, aplaizīt pirkstus u.c. Labu ēstgribu! :)))
receptes
Kartupeļu un burkānu sautējums
Sastāvdaļas:
kartupeļi 1,5kg,
burkāni 500g,
cauraugusi cūkgaļa svaigā 500g,
tomātu mērce puslitra burka,
sīpoli 4 lieli,
bikuc ķiploka,
2lauru lapas ,
smalkie pipari melnie,
sāls
Kā pagatavot:
gaļu sagriež kubiņos apmēram kā gulašam drusku apcep uz pannas pieliek klāt sagrieztus sīpolus,ķiplokus ,burkānus sagrieztus kubiņos cep vēl kamēr gaļa brūna apcepusies,tad liek sautējamā katlā visu kopā ar kubiņos sagrieztiem kartupeļiem,pievieno nedaudz ūdens,tomātu mērci,lauru lapas, sāli,sautē uz lēnas uguns bieži maisot.
receptes
Dārzeņu sautējums 2
Sastāvdaļas:
1,5 kg dārzeņu (kartupeļu, kāļu, burkānu, svaigu kāpostu),
2 sīpoli,
2 ēdamk. kviešu miltu,
4 ēdamk. skāba krējuma,
3 ēdamk. asās tomātu mērces,
eļļa,
sāls,
ūdens,
dilles
Kā pagatavot:
Kāļus, kartupeļus un svaigus kāpostus sagriež četrkantainos gabaliņos. Vispirms sālsūdenī (verdošā) liek kāļus, vāra pusmīkstus, tad pievieno kāpostus un kartupeļus. Ūdenim dārzeņi jāapsedz (lai būtu vēl 1-2 cm virs dārzeņiem). Notīrītus burkānus sarīvē uz sakņu rīves, sīpolus un dilles sasmalcina un apcep, pievieno sautējumam.
Miltus iemaisa krējumā un kopā ar aso tomātu mērci, kad dārzeņi mīksti, pievieno sautējumam, turpina sautēt 10 min.
receptes
Zirnīšu un burkānu sautējums
Sastāvdaļas:
jaunie zaļie zirnīši,
burkāni,
mazliet sviests,
mazliet miltu
Kā pagatavot:
burkānus notīra, sakubo vai sašķēlē, liek vārīties, ūdens tikai tā, lai pārsedz,
notīra jaunos zirnīšus, pieber,
vāra mīkstus (apmēram 20 min)
ja ūdens par daudz vēl, lieko nolej (krūzītē, tad, ja būsi piešāvusi par daudz miltu, varēsi atšķaidīt)
samaisa krējumu ar karoti miltu, maisot pievieno, pieliek arī sāli, uzvāra
pievieno gabaliņu sviesta vai karotīti eļļas, ja grib
i vsjo, kā te saka
piezīmes
- ja zirņi cietāki, tos liek vārīties pirmos
- var mērci taisīt bez miltiem, tikai krējumu
- var vārīt, daļu ūdens vai krējumu aizvietojot ar pienu
- var papildināt ar garšvielām pēc izvēles vai piecept sīpolus
bon appetit!
receptes
Pipariņš "Sarkangalvīte"
Sastāvdaļas:
10 nelieli pipari (lielāki),
10 tomāti (nelieli),
2 - 3 ķiploka daiviņas,
zaļumi,
5 cīsiņi,
tomātu sula.
Kā pagatavot:
Piparus atbrīvo no kātiņiem un sēklotnes. Tomātiem nogriež virspusi, izņem serdi, sīki sagriež, samaisa ar kubiciņos sagrieztiem cīsiņiem, zaļumiem, ķiplokiem, uzkaisa sāli un šo masu pilda tomātos. Katrā pipara pākstī ieliek tomātu ar griezumu uz augšu, kārto sautējamā katliņā, pārlej ar tomātu sulu un uz nelielas uguns sautē mīkstus.
receptes
Salāti "Trijotne"
Sastāvdaļas:
3 baklažāni,
3 pipari,
3 ķiploki (var arī ar vienu iztikt),
3 sīpoli (var arī 1),
3 tomāti,
1 ēdamk. cukura,
2 tējkarotes sāls,
1/4 gl. etiķa,
1/4 gl. eļļas.
Kā pagatavot:
Baklažānus sagriež ripiņās, mazā pirkstiņa biezumā. Pārējos dārzeņus sasmalcina pēc saviem uzskatiem. Liek kārtās. Cukuru samaisa ar sāli, etiķi un eļļu un pārlej dārzeņiem. Sautē 45 min. uz lēnas uguns. Salātus var ēst uzreiz, bet var arī aizvākot ziemai.
receptes
Sautējums kalnu mednieku gaumē
Sastāvdaļas:
750 g liellopu gaļas;
1/2 tējk. sāls;
šķipsņiņa piparu;
2 sīpoli;
500 g šampinjonu;
4 ēdamk. eļļas;
125 ml (1/8 l) sarkanvīna;
250 ml (1/4 l) liellopu gaļas buljona;
3 burkāni;
3 kartupeļi.
Kā pagatavot:
Gaļu noskalo aukstā ūdenī, nosusina, apkaisa ar sāli un pipariem. Sīpolus nomizo un sakapā. Šampinjonus notīra, nomazgā un sariež šķēlītēs. Lielā katlā vai pannā sakarsē eļļu un uz lielas uguns tajā no visām pusēm apcep gaļu. Pievieno sīpolus un sēnes, pasautē. Pielej sarkanvīnu un pavāra apmēram 30 minūtes. Pielej liellopu gaļas buljonu un vāra vēl 30 minūtes. Burkānus un kartupeļus nomizo, nomazgā, sagriež šķēlēs, liek katlā un vāra vēl 30 minūtes. Gaļu kārto uz dārzeņiem.
receptes
Dārzeņu sautējums
Sastāvdaļas:
baklažāns,
burkāni,
sīpoli,
puķkāposti,
garšvielas.
Kā pagatavot:
Sagriež baklažānu un pārējās sastāvdaļas. Uz uzkarsētas pannas, kur uzvārīts ūdens liek sagrieztus gabaliņos baklažānu, sarīvētu burkānu, pa daiviņām sasmalcinātu puķkāpostu un sīpolu sagrieztu smalki. Sautē tik ilgi kamēr mīksti un ūdens ir pazudis. Beigās pievieno garšvielas un ēd ar krejumu.
receptes