Kūkas un tortes : Kūka "Ezītis" Sastāvdaļas:

2 paciņas cepumu "Selga" ar šokolādes garšu

2 kārbas vārīta iebiezināta piena ar cukuru

25g rozīņu

25g valriekstu vai citu riekstu

Saldie salmiņi eža adatām

Dažādas krāsainas konfektes eža deguntiņam, actiņām, austiņām





Kā pagatavot:

  1. Cepumus sadrupina gabaliņos, nedaudz piepalīdzot saberzt sīkāk ar stampu. Nevajag censties cepumus saberzt pavisma sīkus, vismaz daļai cepumu vajadzētu palikt gabaliņos.

2. Saberztos cepumus, rozīnes un drupinātus riekstus sajauc ar 1 kārbu vārīta iebiezināta piena, veidojot stingru masu.

3. No masas veido eža ķermenīti, vispirms ar rokām, pēctam nolīdzina ar platu nazi vai lāpstiņu.

4. Izveidotā eža ķermenīti vienmērīgi noklāj ar iebiezināto pienu. Pilnīgi pietieks ar pusi kārbas.

5. Salmiņus salauž gabalos un, atstājot brīvu eža galvu, sasprauž tos kā eža adatiņas.

6. Eža galvā iespiež krāsainas konfektītes vai cukura pērlītes - actiņas, austiņas un deguntiņu. Ezīti liek ledusskapī līdz nākamajai dienai receptes
Salāti : Biezpiena-gurķu salāti Sastāvdaļas:
Biezpiens- 2 paciņas,

2 lieli marinēti gurķi,

dilles,

baziliks,

sāls,

1 glāzi krējuma



Kā pagatavot:
Biezpienu ieliekam traukā,kuram pievienojam sagrieztus gurķus,dilles,baziliku,tad pārkaisam ar sāli-pēc garšas.Pievienojam krējumu un izmaisam!Labu apetīti! receptes
Uzkožamie : Lasis gurķa ligzdiņā Sastāvdaļas:
1 svaigs gurķis
125 g mājas siera vai biezpiena
50 g sviesta
3 ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu
150 g auksti kūpināta laša

Kā pagatavot:
Ar asu nazi gurķi un kūpināto lasi sagriež garās, plānās šķēlēs. Mājas sieru un sviestu samaisa viendabīgā masā. Pievieno sasmalcinātas dilles.

Uz gurķa šķēlēm liek mājas siera un sviesta masu, pārklāj ar kūpinātā laša šķēlēm un satin rullītī. receptes
Sēņu ēdieni : Ar sieru pildīti šampinjoni Sastāvdaļas:
svaigi, nelieli šampinjoni
sīpoli
kausētais siera "Dzintars" (bez piedevām)

Kā pagatavot:

Šampinjonus nomazgā, notecina, izņem kātiņus. Sīpolus smalki sagriež, apcep uz pannas zeltainus, kamēr karsti, pievieno kausēto sieru. Kātiņus var izmantot citiem ēdieniem vai smalki sagriezt un apcept kopā ar sīpoliem. Ar gatavo masu piepilda šampinjonu cepurītes un liek cepeškrāsnī cepties.
receptes
Deserts : Rabarberu pankūkas Sastāvdaļas: 400 gr rabarberu, parastā pankūku mīkla

Kā pagatavot: rabarberiem noņem miziņu un smalki sakapā, iejauc pankūku mīklā(mīklu gatavoju uz " aci", atkarībā no ēdāju skaita) un cep zeltaini brūnas. Ēd ar zemeņu ievārījumu vai vienkārši ar cukuru. receptes
Kūkas un tortes : Rabarberu kūka Mīklai:
100g. sviests vai margarīns 1olas dzeltenums 60g. cukurs 200g. milti 1 ēdamkarote piens

Virsai
400g. rabarberi 2 olu baltumi 100g. cukurs 1 tējkarote vanilīncukurs


Visus mīklas komponentus sajauc un irdinot samīca. Uz pusstundu noliek vēsumā. Tad izrullē plānā kārtā, ieklāj cepamā pannā, liek sakarsētā krāsnī 175 grādu temperatūrā un cep 20 – 25 minūtes. Nedaudz padzesē. Olu baltumus, šķipsniņu sāls saputo. Pa daļām pieputo klāt cukuru un vanilīncukuru. Puto līdz izveidojas stingras putas. Tad masā iecilā sagrieztus rabarberus. Masu klāj pannā uz pusceptās mīklas, liek atpakaļ krāsnī un cep 175 grādos 30 minūtes receptes
Sēņu ēdieni : Sēņu kotletes Sastāvdaļas:
1litrs sālītas sēnes,
4 olas,
milti,
1 liels sīpols,
eļļa cepšanai.

Kā pagatavot:
Sālītās sēnes nomazgā.Ja ir ļoti sālītas,tad vajaga pamērcēt ūdenī,lai nav tik sālītas.Tad tās samaļ gaļas mašīnā kopā ar sīpolu.Pievieno 4 olas un miltus tik daudz,cik vajadzīgs,lai nejūk laukā.Kā pankūkām.Tad cep eļļā,kamēr brūnas!Labu apetīti. receptes
Salāti : Kabaču salāti ziemai 2 Sastāvdaļas:
3 kg kabači
4 gab saldie pipari
1 litrs tomātu saldā mērce (kečups)
100 gr ķiploki
1 glāze cukura
2 ēd.k. sāls
1 glāze eļļa
2 ēd.k. etiķis vai 1 ēd.k. esence

Kā pagatavot:
Visas garšvielas saliek tomātu mērcē, izņemot etiķi (to liek pie beigām), pieliek kabačus sagrieztus kubiņos, papriku un sautē 30-40 min. Liek burciņās un aizvāko. Nav jāsterilizē. No šīs devas sanāk 6-7 puslitra burciņas. receptes
Salāti : Gurķu,tomātu,sīpolu salāti bez pasterizēšanas Sastāvdaļas:
1kg.gurķu plānās šķēlītēs
500gr.tomātu sagrieztu
200gr.sīpolu smalki sagrieztu
100gr.burkānu rupjās rīvēs
150gr.eļļa
pustējk.citronskābe
sāls,
cukurs,
pipari pēc garšas
zaļumi(dilles,pētersīļu lapas)

Kā pagatavot:
sīpolus eļļā apcep caurspīdīgi,pievieno burkānus un ar mazu ūdens piedevu sautē pusmīkstus.pievieno atlikušo eļļu,garšvielu,sagatavotos gurķus un turpina sautēt,kamēr gurķi kļūst caurspīdīgi(cieti),beigās pievieno tomātus,sīki sagrieztus zaļumus,vēlreiz visu uzvāra.salātus nogaršo,ja vajag papildina ar garšvielām.karstus verdošus pilda tīrās burkās un aizvāko.ar vāciņu uz leju apm.30min. receptes
Salāti : Gurķu-burkānu salāti Sastāvdaļas:
4kg gurķi,
0,5 kg burkāni,
1 galviņa ķiploki,
1 glāze eļļas,
1 glāze 9% etiķa,
3,5 ēdamkarotes sāls,
8 ēdamkarotes cukura.

Kā pagatavot:
Gurķus sagriež, burkānus sarīvē un pievieno smalki sagrieztu ķiploku.Tad pielej eļļu un etiķi,kā arī pieliek sāli un cukuru.Visu samaisa un ļauj nostāvēties 1 stundu.Pilda burkās un pasterizē,kamēr gurķi maina krāsu. receptes
Salāti : Katru reizi citi salāti Sastāvdaļas:
1 kg kāpostu
1 kg burkānu
1 kg sīpolu
1 kg gurķu
1 kg tomātu
1 kg paprikas
1 l eļļas
sāls cukurs etiķis zaļumi pēc izvēles
 
Kā pagatavot:
Dārzeņus sasmalcina, tomātus applaucē, novelk miziņu un sasmalcina. Visu liek katlā, pielej eļļu un pasautē minūtes 15. Pievieno cukuru un sāli pēc garšas, ņemot vērā, ka atdzisuši salāti liksies mazāk sāļi. Pievieno sīki sagrieztas dilles, pētersīļus, u.c. zaļumuus pēc izvēles, uzvāra, pielej pēc garšas etiķi, liek burkās un aizvāko. Šiem salātiem var neievērot proporcijas, bet likt salātos tādus dārzeņus, kādi ir pa rokai, var likt arī citus, piemēram kabačus, ziedkāpostus, vārdu sakot, visu, kas ir. Ja nav svaigu tomātu, to vietā var pieliet tomātu mērci vai ketčupu. Salāti sanāk ļoti garšīgi visās variācijās. Ēdami gan pie otrajiem ēdieniem, gan iespējams vārīt no tiem soļanku. receptes
Salāti : Vīriešu salāti Sastāvdaļas:
3 kg tomāti
0,150 sīpoli
0,200 selerija
0,160 cukurs
0,090 sāls
½ tējk.sarkanie pipari
1/3 melno piparu
75 gr 70% etiķa seleriju+pētersiļu saknites

Kā pagatavot:
vāra 1 st.un ilgāk,beigās etiķi receptes
Sēņu ēdieni : Marinētas sēnes Sastāvdaļas:
sēnes (krimildes,vilnīši, cūcenes, bērzlapes, baravikas, rudmieses, alksnenes u.c.) ūdens sāls citronskābe etiķis garšvielas

Kā pagatavot:
Sēnes novāra sālsūdenī (uz litru ūdens 2 ēdamkarotes sāls), tās nolej uz sieta un notecina. Marināde jāvāra uz pusi mazākā tilpumā nekā ir novārītās sēnes. Marinādei uz litru ūdens ņem 1,5 ēdamkarotes rupjā sāls, ēdamkaroti cukura, 8-10 melno vai smaržīgo piparu graudus, lauru lapu, gabaliņu kanēļa miziņas, krustnagliņas. Var pievienot arī ķiploka daiviņu, anīsa vai koriandra sēklas u.c. garšvielas. Skābumam pievieno ēdamkaroti citronskābes vai pusglāzi 8% etiķa. Marinādi pavāra 5 min., tad tajā liek sēnes un vāra uz lēnas uguns 20 min. Sēnes vēl karstas pilda burkās un atdzesē. Pirms aizvākošanas katrā burciņā var ieliet mazliet olīveļļas. receptes
Salāti : Svaigi salāti ziemai Sastāvdaļas:
5 kg kāpostu
1 kg sīpolu
1 kg burkānu
350 gr cukura
4 ēd.k.sāls
5 ēd.k.esences
1 litrs eļļas

Kā pagatavot:
Sagatavotus,notīrītus dārzeņus sarīvē uz rupjas rīves,sajauc ar pārējām sastāvdaļām.2-3 stundas atstāj vēsumā,lai atsulojas. Pilda burkās,sablīvējot un izspiežot gaisa burbulīšus,vāko ciet un nes pagrabā. Jāsver jau notīrīti dārzeņi,var likt klāt papriku.Loti vienkārši sagatavot un glabājas ideāli. receptes
Mērces : Gurķi tomātu mērcē Sastāvdaļas:
5 kg gurķu
0,5 l tomātu mērces
300g ķiploku
200g 9% etiķa
200g eļļa
200g cukurs
2 ēdk sāls

Kā pagatavot:
Gurķus sagriezt ripiņās. Pievienot visas sastāvdaļas . Vārīt 508 minūtes. Gurķiem ir jāmaina krāsu. Lej burciņās un aizvāko!!!!! receptes
Salāti : Latgales salāti Sastāvdaļas:
gurķi 2,5 kg ķiploki 8 daiviņas sīpoli 800 g mārrutki rīvēti drusku dilles kapātas 2-3 buntītes etiķis 1,5 glāzes 9% eļļa 1,5 glāzes sāls 2-3 ēd.kar. cukurs 2-3 tējkar.

Kā pagatavot:
Gurķus,ķiplokus ,dilles sagriež.Pieliek mārrutkus(var no burciņas jau gatavos),uzber sāli un cukuru,visu samaisa ,uzlej kārtīgi uzkarsētu eļļu,izmaisa ,tikai tad lej etiķi.Vēlreiz visu sajauc ,liek izkarsētās burkās un sterilizē-½ l burkas 5-10 min., 0.8 l burkas 10-12 min. no ūdens vārīšanās sākuma. Eļļa ir jāuzkarsē lai gurķi būtu kraukšķīgi. receptes
Sēņu ēdieni : Sēņu marinēšana Sastāvdaļas:
400 ml ūdens nepilna t.k. sāls 6 graudud piparu 3 lauru lapas 3 gab. kanēļa mizas 3 krustnagliņas 80 ml 8% etiķa

Kā pagatavot:
Notīrītas sēnes vāra sālsūdenī 2 ē.k. uz litru ūdens.Kad sēnes gatavas, tās uzliek uz sieta, ļauj notecēt ūdenim. Tad sēnes saliek burkās un uzlej iepriekš sagatavotu, atdzesētu marinādi. Traukā ielej 400 ml ūdens, pievieno visas garšvielas, vāra uz lēnas uguns 15 min, nedaudz atdzesē un pielej 80 ml etiķa.Burkas ar sēnēm var arī sterilizēt. receptes