Kartupeļu un zaļo zirnīšu zupa
Sastāvdaļas:
6 kartupeļi
1 burka konservētu zaļo zirnīšu
1 burkāns
1 šķēlīte selerijas saknes
2 l ūdens
sāls, dilles, pipari
Kā pagatavot: Burkānus un kartupeļus sagriež kubiņos un liek vārīties ūdenī. Klāt pielej konservu šķidrumu. Kad kartupeļi un burkāni mīksti, pieliek zirnīšus, sasmalcinātu seleriju un dilles, sāli un piparus (pēc garšas).
receptes
Piena zupa ar dārzeņiem
Sastāvdaļas:
1 l ūdens
1,5 l piena
sāls, cukurs
1 kg dārzeņu (kartupeļi, burkāni, kāposti)
Kā pagatavot: Burkānus, kartupeļus un svaigus kāpostus sagriež kubiņos. Tad liek ūdenī un vāra uz lēnas uguns. Kad dārzeņi mīksti, pievieno sāli, cukuru un uzvārītu pienu.
Zupai var pievienot ripiņās sagrieztus cīsiņus.
receptes
Skābeņu zupa
Sastāvdaļas:
500 g cūkas gaļas
400 g skābeņu
3 kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
2 l ūdens
sāls, cukurs
Kā pagatavot: Cūkas gaļu vāra ūdenī, pievieno taukos apceptu, sasmalcinātu sīpolu un burkānu, mazās; plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus (kartupeļiem jāsavāras, tie domāti zupas tumēšanai). Kad kartupeļi mīksti, pievieno sagrieztas skābenes, sāli, mazliet cukura un vāra zupu gatavu. Galdā pasniedz ar krējumu. Ja vēlas, katrā porcijā ieliek 1/2 cieti vārītas olas.
receptes
Aukstā biešu zupa
Sastāvdaļas:
1/2 l ūdens
1 l kefīrs vai paniņas
1 burciņa (500 g) marinētu biešu
1 vārīta biete
5 cieti vārītas olas
dilles,
loki,
sāls
Kā pagatavot:
Traukā ielej marinētas bietes ar visu šķidrumu, pielej klāt ūdeni un kefīru(paniņas), lai būtu tumīgāk. Novārīto bieti sarīvē, olas sagriež kubuciņos un visu kopā liek klāt. Tad pieliek dillles, lokus, sāli (pēc garšas).
receptes
Aukstā zivju zupa
Sastāvdaļas:1 l ūdens, 450 g zivju (zandarta vai līdakas u.c.), ¼ sīpola, 1/5 pētersīļa saknes, sāls, 100 g svaiga gurķa, 3 cieti vārītas olas, saišķis sīpolloku, saišķis diļļu, 100 g skāba krējuma, 1 tējk. cukura, citrons.
Kā pagatavot:No zivju galvām un asakām vāra zivju buljonu , izkāš. Buljonā liek sīpolus, pētersīļus, sāli, piparus, lauru lapu, uzvāra, pieliek zivju gabaliņus un lēni vāra, līdz tie gatavi. Tad zivju gabaliņus no buljona izņem, buljonu izkāš un atdzesē. Pēc tam zivju buljonam pieliek skābu krējumu, sasmalcinātus svaigus gurķus, cieti vārītas olas, sīpollokus, dilles, cukuru, citrona sulu. Pirms pasniegšanas šķīvī liek zivju gabaliņus un citrona šķēlīti.
receptes
Biešu zupa
Sastāvdaļas:
600g vārītu biešu
6 kartupeļi
2 burkāni
1 pētersīļa sakne
1 sīpols
2,5l ūdens
100g sviesta
sāls, citronskābe (vai galda etiķis)
cukurs
zaļumi
krējums
Kā pagatavot:
Bietes un burkānus sarīvē. Pētersīļa sakni un sīpolu sasmalcina, apcep karstā sviestā uz pannas, pēc tam liek verdošā ūdenī. Pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sāli, citronskābi(vai etiķi) un cukuru!
Garšvielas pēc savas garšas!
Pasniedz ar krējumu un zaļumiem!
receptes
Sēņu zupa/ 4 pers.
Sastāvdaļas:
apm. 175 g saldētu jauktu sēņu
1 ēd.k. margarīna vai sviesta
2 burkāni
1 puravs
1-2 pētersīļu saknes
1 ēd.k. kviešu miltu
800 g gaļas buljonu (no kubika)
1 olas dzeltenums
100 g saldā krējuma
sāls un pipari
Kā pagatavot:
1.Sēnes atkausē, notecina un nedaudz sasmalcina.
2.Tad liek zupas katliņā un vāra, līdz iztvaikojis liekais šķidrums
un sēnes iegūst krāsu.
3.Notīra burkānus un pētersīļus. Noskalo puravu. Visus dārzeņus
sagriež kubikos.
4.Tad tos pievieno sēnēm un nedaudz apbrūnina.
5.Pēc tam pārkaisa miltus un samaisa. Pielej gaļas buljonu un vāra 10-
15 min.
6.Saputo olas dzeltenumu ar saldo krējumu.
7.Noceļ katliņu no plīts un iejauc olas-krējuma maisījumu. Maisījums
zupu iebiezina un tā kļūst samtaina. ja nepieciešams, pievieno sāli
un piparus. Kad zupa ir iebiezināta to nedrīkst vairāk vārīt.
receptes
Skābeņu zupa
Sastāvdaļas:
skābenes 500gr.,
jaunie kartupeļi 1kg.,
grūbas 250gr.,
trekna gaļa 200gr.,
ūdens 4litri,
sāls,
olas.
Kā pagatavot:
katlā ielej ūdeni un vāra grūbas, kad grūbas gandrīz gatavas, pievieno smalki sagrieztus kartupeļus. Vāra, kamēr kartupeļi ir pusgatavi, tad pievieno apceptus gaļas gabalus, vāra, kamēr kartupeļi sāk jukt ārā, tad pievieno rupji sagrieztas skābenes. Vāra 5.min., tad izvāra cietas visru olas un sasmalcina nevisai smalki, pievieno klāt zupai. Pievieno pēc garšas sāli un liek, lai atdziest, jo skābeņu zupa tikai tad ir garšīga, kad to vairākas reizes uzsilda.
receptes
KY bada zupa
Sastāvdaļas:
maggi sausais buljons vai kas tamlīdzīgs (var pacinjzupu), kartupeļi,
krāna ūdens.
Kā pagatavot:
Nomizojam kaimiņa kartupeļus, sagriežam smalki, tad ieliekam katliņā, kur ir tas krāna ūdens. Sākam vārīt, kad kartupeļi sāk palikt mīksti tad ieberam tās paciņas saturu, varām 8 minūtes ka jau rakstīts uz pacinjas. Nu ja paiņa domāta 4 personaam , tad šādi apdeitota zupa sanāks vienam 1 vai 1,5 izbadeejusham studentiem :D
receptes
Krējuma sēņu zupa
Sastāvdaļas:
500 g sēnes
100 g bekona
1 liels sīpols
200 g kartupeļu
3 burkāni
selerijas
2 ēdamkarotes sviesta
½ l saputota krējuma
joda sāls
pipari
timenīns
Kā pagatavot:
Sagrieziet sēnes garenos stienīšos. Sagrieziet bekonu, sīpolus un burkānus mazos kubiciņos un sajauciet ar seleriju. Nomizojiet kartupeļus un sagriežat mazos kubiciņos. Viegli apcepiet bekonu uz pannas un pievienojiet sīpolus un sviestu. Tad pievienojiet gaļas šķēlīti un kartupeļi kubiciņus. Uzlieciet pannai vāku un ļaujiet lai buljons vārās 30 min. Beigās pievienojiet saputotu krējumu un uzvāriet. Pievienojiet sāli, piparus un timiānu pēc garšas. Pirms pasniegšanas apkaisiet ar smalki sagrieztu seleriju.
receptes
Ungāru gulašzupa
Sastāvdaļas:
Lielopu gaļa,
olīveļļa,
burkāni,
selerijas sakne,
sīpols,
sarkanās paprikas pulveris,
kartupeļi,
var buljona kubiņu,
var sarkanvīnu pieliet,
var čilī piparus,
sāls,
melnie maltie pipari.
Kā pagatavot:
Man ir gulaša recepte no īsta ungāra, kam savukart ši ir gimenes recepte. Proporcijas neatceros, bet nem liellopa gaļu, sagriež kubiciņos, ātri apcep, tikai no ārpuses, lai iekšā vēl jēls, noliek malā. Es cepšanai lietoju olīveļļu. Tai pašā pannā tad apcep 1-2 sagrieztus burkānus, selerijas sakni (es nelieku jo man pasai selerija nu galigi pie dūšas neiet, bet orģinalreceptē viņa ir)strēmelēs sagrieztus sīpolus. Kad viss mīksts: noņem pannu no uguns un eļļā iemaisa 1 ēdamkaroti sarkanās paprikas pulvera. Necep pēc paprikas piemaisīšanas, jo tad garšos tizli! Īstam gulašam ir klāt daudz paprikas, bet tikpat kā nav citu garšvielu. Nu tad liek katlā iekšā kubiņos sagrieztus kartupeļus, gaļu un saknes pielej udeni un vāra kāmēr tupeņi mīksti. Ja grib kādu buljona kubiku var pielikt, ja grib kadu sarkanvīna šļuku var pieliet. Īpasi asas garšas cienītājiem (kāds tas man ungārs ir) - liekat klāt 1-2 svaigo čilipiparu. Nogaršot un tad ,ja gribas ,var piemest sāli un melnos piparus. Ēd ar maiziti.
receptes
Savojas kāpostu zupa/1 pers.
Sastāvs:
Dārzeņu vai vistas buljons 150 ml
Salds krējums 150 ml
Ķiploka daiviņas 2
Timiāna, rozmarīna un salvijas zariņi
Savojas kāposta galviņa 1/2
Sviests 50 g
Sāls, pipari
Šitaki sēnes (šampinjoni vai citas sēnes) 3 gab.
Kā pagatavot:
Uzvāri buljonu un pievieno saldo krējumu, ķiploku un zaļumus. Novāri līdz pusei, pievieno sāli un piparus.
Sagriez kāpostu lapas 4 - 5 cm gabaliņos un pusi no tām pievieno zupai, tad zupu samal blenderī.
Uzvāri ūdeni, iemet atlikušo daļu kāpostu vārošajā ūdenī, ņem ārā, pirms tie zaudējuši kraukšķīgumu. Apviļā lapas izkausētā sviestā, sālī, piparos un timiānā.
Sēnes sagriež žuljēnā (šķēlītēs) un apcep, pievienojot sāli un piparus.
Pasniedzot lej zupu šķīvī, vidū uzliec noblanšētās kāpostu lapas, sēnes, pārkaisi ar timiānu un svaigi maltiem melnajiem pipariem.
receptes
Pikantā sēņu zupa/2 pers.
Sastāvs:
Austersēnes vai šitaki sēnes,
vai šampinjoni 200 g
Sīpoli 100 g
Sviests 60 g
Marinēti gurķi 100 g
Tomātu biezenis 50 g
Svaigi tomāti 50 g
Olīvas 50 g
Sāls (citronsāls)
Baltie pipari, malti
Pētersīļu, diļļu zaļumi 10 g
Krējums 60 g
Kā pagatavot:
Sēnes nomazgā, noplaucē, sagriež salmiņos un sviestā viegli apcep.
Marinētiem gurķiem notīra mizu, izņem sēklotni (lielajiem), sagriež mazās šķēlītēs, liek katliņā, uzlej nedaudz ūdens un tvaiko līdz gatavībai.
Sīpolus sagriež salmiņos, uz pannas sviestā viegli apcep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, tad pievieno tomātu biezeni un vēl nedaudz pakarsē.
Katliņā ielej 800 g ūdens un uzvāra, pieliek apceptas sēnes, sīpolus, arī daļiņās sagrieztus svaigus tomātus, tvaikotus gurķus, uzvāra.
Beigās zupai pieliek garšvielas, olīvas un pasniedz ar krējumu un zaļumiem.
receptes
Jauno spinātu zupa/4 pers.
Sastāvs:
100 g sviesta
8 šalotes
2 ķiploku daiviņas
1 l vistas buljona
500 g spinātu
150 g saldā krējuma
4 kartupeļi
1 tējk. kumina sēklu
1 tējk. koriandra sēklu
1 tējk. sāls un piparu
Kā pagatavot:
Uzkarsē sviestu un sautē sīpolus ar ķiplokiem.
Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus.
Kad kartupeļi gatavi, pievieno spinātus un visas garšvielas.
Pielej klāt saldo krējumu un buljonu, ļauj zupai uzvārīties.
Zupu samaļ virtuves kombainā.
Zupu izkāš caur sietu un pēc garšas pievieno sāli un piparus.
receptes
Soļanka
Sastāvdaļas:
lielopa gaļa,
gurķi marinēti(sālīti),
sīpoli,
burkāni,
kečups,
ķiploks,
dilles,
lociņi,
milti,
garšvielas pēc patikas.
Kā pagatavot:
Produktu svars un daudzums atkarīgs no katla tilpuma(bet sīpoli un burkāni neko neskādē arī vairumā,gurķi tāpat)( uz 5 litru katlu kādi seši - septiņi lieli sīpoli,pieci burkāni,gurķi kādi pieci - seši,gaļa kādi 500.gr.,1.kečupa pudele)
Pirmo uz pannas apcep gaļu smuki brūnu,tad liek klāt sīpolus-sacep,vēlāk burkānus-sacep pēdējos sacepina ar visu iepriekš minēto kopā gurķus, brīsniņu mazu,tad pieliek kečupu atkal apcepina,pēdējo liek nedaudz miltus kas ir ietumešanai samaisa sacepina(visa padarišana līdz šim brīdim notiek pannā, vēlams dziļajā) Ņem katlu ielej nedaudz verdoša udens un tajā iegaž pannas saturu,tad no krāna ielej udeni uz aci cik grib biezu un daudz,vāra lēnu garu maisot, lai miltus nepievek pie katla dibena.Kad ir mīksta gaļa iespiež ķiplociņu un uzber dilles ar lociņiem.Tad samaisa un izslēdz gāzi ļauj ķiplociņam ievilkties pāris minūtes un ēd ar krējumu un baltmaizi.
receptes