Polenta
Sastāvdaļas:
Polenta ir kukurūzas putraimi, no kuriem gatavotus ēdienus iecienījuši itāļi. Sagatavotu kā šajā receptē, to var ēst kā uzkodu ar pikantu mērci vai kartupeļu vietā ar tomātu – krējuma salātiem.
Iedvesmas brīžos gatavojot polentu, tai var pievienot arī garšvielas – raudeni, timiānu, rozmarīnu; gabaliņos sagrieztas olīvas vai rīvētu sieru. 1 l ūdens
1 tējk. sāls*
250 g polentas putraimu*
50 g sviesta vai olīveļļas ekstra*
Kā pagatavot:
Uzvāriet ūdeni ar sāli, maisot pievienojiet polentu, lai neveidotos kunkuļi. Samaziniet uguni un maisot vāriet to 2 – 5 minūtes (vai arī kā norādīts uz iepakojuma), līdz tā ir pavisam bieza. Ļaujiet tai uzbriest uz ļoti mazas liesmiņas 5 minūtes, brīžiem apmaisot. Tikmēr ieeļļojiet kvadrātveida veidni. Izlīdziniet tajā vēl karsto polentu un ļaujiet tai atdzist istabas temperatūrā vismaz 4 stundas. Tad uzmanīgi izgāziet polentu no veidnes, sagrieziet taisnstūrveida klucīšos un karstā eļļā vai sviestā apcepiet no visām pusēm zeltaini brūnus.
receptes
Mamaliga-rumāņu kukurūzas biezputra
Sastāvdaļas:
1 l piena
150 g sviesta
200 g kukurūzas miltu
100 g sarīvēta siera
sāls
Kā pagatavot:
Pienu uzvāra kopā ar 50 g sviestu, pieber sāli un, nepārtraukti maisot, vāra līdz biezputra vairs nelīp pie katla sienām. Gatavai biezputrai piemaisa 100 g sviesta, pārkaisa ar sieru. Pasniedz ar marinētām saknēm, ceptui gaļu vai cīsiņiem.
receptes
Diētiskā tomātu biezputra
Sastāvdaļas:
1 sīpols pāris ķiploku daiviņas 1 oranžā paprika 2 bundžas sagrieztu tomātu savā sulā (vēlams, kuru sastāvā nav sāls)
½ bundžiņa pupiņu (piem., turku pupas, lai gan der arī tadas, kur baltās ar sarkanajām kopā)
1 glāze dārzeņu buljona (vai karsta ūdens)
baziliks (vislabāk svaigs!)
malts muskatrieksts
šķipsniņa sāls
šķipsniņa kajēnas piparu Pagatavošana: (laiks: 30 minūtes)
1) Smalki sagriež sīpolu, ķiploku, smalkās strēmelītes - papriku.
2) Ielej katliņā olīveļļu, uzkarsē, pieber pipariņus un iepriekš minētos dārzeņus pasautē, līdz sīpoli iekļūst zeltainu nokrāsu.
3) Kad dārzeņi pasautēti, katliņā ielej abu tomātu bundžu saturu, vēl kādas 10 min. visu uz mazas uguns vāra, pievienjot apm. ½ tējkaroti muskatriekstu, kajēnas piparus, baziliku.
4) Pielej apmēram 1 glāzi dārzeņu buljona (vai ūdens). Vāra, līdz pirmajam burbulim.
5) Pieber ½ bundžiņu pupiņu (šķidrumu no pupiņām, pirms liešanas katliņā, nolej nost). Un vāra vēl kādas 10 minūtes.
6) Zupu ņem nost no uguns, sablenderē. pasniedz ar svagu bazilika lapiņu, nedaudz uzrīvē Parmas sieru, sagrauzdē maizīti.
receptes
Kā pareizi vārīt mannā vai auzu pārslas
Sastāvdaļas:
250ml ūdens,
250 ml piens,
50 g sviests,
150g manna vai 200 g, auzupārslas atkarībā ko vāra,
sāls
cukurs pec garšas.
Kā pagatavot:
Uzvāra ūdeni, pievieno sviestu, sāli, cukuru. Visu laiku maisot lēni, ieber putraimus. Turpina maisīt lai nepiedeg līdz uzmet burbuli. Pielej pienu un turpina labi maisīt līdz putra gatava. Jo ilgāk vārīs, jo iegūs biezāku putru. Gaumes jautājums.
receptes
Grūbu biezputra (garšīgā)
Sastāvdaļas:
Ūdens,
Grūbas,
sāls,
kūpināts šķiņķis vai speķis,
sīpols
Kā pagatavot:
Grūbas labi noskalo zem auksta ūdens,tad pārlej 2:1 ar aukstu ūdeni liek vārīties vēlams čuguna katliņā ar vāku.Vāra līdz novārās ūdens.Uzmana lai nepiedeg. pelej nu jauna aukstu ūdeni 1:1 liek cepeškrāsnī un vāra līdz atkal novārījies ūdens.Pasniedz ar ceptu sakapātu šķinķi un sīpoliem. Pēc šīs intensīvās sutināšanas grūbas parasti ir ļoti mīkstas un lielas.
receptes
Mannā ar kakao.
Sastāvdaļas:
1 paciņa saldā vai rūgtā kakao
200 g mannā
10g cukura
1l piena
Kā pagatavot:
vāra ūdeni un piemaisa klāt mannā,tad kādas 5 min pavāra un pieliek klāt kakao!tad vāra kā parasto mannas biezputru! (ps.pienu arī jāliek klāt!)
receptes
Rīsu biezputra ar kukurūzu
Sastāvdaļas:
2 paciņas rīsu,
1 bundža konservētas kukurūzas,
1 mazā paciņa saldais krējums (35%),
sāls
Kā pagatavot:
Izvāra rīsus, nolej ūdeni, izber rīsus katliņā, pievieno saldo krējumu un kukurūzu ar visu sulu, sāli, uzvāra un ir gatavs. Lieliska piedeva gaļas ēdieniem.
receptes
Ziemassvētku putra.
Sastāvdaļas:
1 1/2 dl rīsu
8 dl piena
1 tējk. sāls
1/2 tējk. cukura
20 g sviesta
notīritas mandeles
Kā pagatavot:
Ar sviestu izsmērē divlitrīgu podu, ieber rīsus, pielej pienu, pievieno sāli un cukuru.
Virsū sviesta piciņas un tad podu liek 200 grādu temperatūras karstā krāsnī.
Putru cep apmēram 1 stundu, tad uzliek mandeles un cep vēl 30-40 minūtes.
Pēc garšas var pievienot vēl 1/2 gl. saldā krējuma.
Ar kanēli un cukuru apkaisīto putru pasniedz ar aukstu pienu.
Piedāvā arī ar ievārījumu un putukrējumu.
receptes
Kviešu biezputra
Sastāvdaļas:
- kviešu putraimi,
- piens vislabāk 3,8% tauku saturu,
- cukurs,
- sāls-sviests.
Kā pagatavot: uzvāra ūdeni,pievieno kviešu putraimus un vāra uz lēnas uguns līdz putraimi sāk biezēt,ik pa laikam maisot lai nepiedeg,kad putraimi ir mīksti,pievieno pakāpeniski pienu un turpina maisīt,kad parādās pirmie burbulīši,putra ir gatava!Var pasniegt ar sviestu vai zapti.
receptes
Pupiņu biezenis
Sastāvdaļas:
Apmēram 200 g. sarkanās pupiņas vai nu konservētas vai vārītas
100 g siera Belette vai taml.,
ķiploks saspiests,
nedaudz sviesta vai margarīna (apmēram ēdamkarote)
Kā pagatavot:
Visu sastrādā ar blenderi
receptes
Kakaoputra
Sastāvdaļas:
Ūdens,
cukurs+rūgtais kakao(pirms tam samaļ kafijas dzirnaviņās) vai arī parastais kakao ar cukuru,
auzu vai piecgraudu pārslas,
var pievienot rozīnes,
piens.
Kā pagatavot:
Ņem puslitru ūdens un liek vārīties.Kamēr vārās ieber karstumizturīgā traukā kādas divas saujas pārslu, pieber kakao pulveri un, ja vēlas arī rozīnes,samaisa.Pagaida kamēr uzvaarījies ūdens un to arii uzreiz uzlej uz pārsām.Samaisa, lai viss kakao izšķīst ūdenī, atstāj uz kādām 5 min, lai piebriest, pa to laiku nemaisa.Kad piebriedušas izmaisa pielej aukstu pienu un ēd.
receptes
Mannā putra
Sastāvdaļas:
ūdens ,
manna,
cukurs vai sāls garšai.
Kā pagatavot:
Uzvāra ūdeni,ieber mannā un maisa.Kad manna sāk briest putra paliek bieza.Uzliek uz shkjiivja un ar karoti var visu noēst uzliekot virsū kādu ievārījumu vai sviestu pārkaisot ar kanēli un cukura kārtiņu.
receptes
Auzu pārslu biezputra
Sastāvdaļas:
auzu pārslas,
piens,
sāls,
cukurs,
žāvēti augļi un/vai rieksti.
Kā pagatavot:
Katlā ielej pienu un uzvāra. Lēnam berot un maisot liek auzu pārslas. Kad, gandrīz viss ir gatava, pieliek augļus un/vai riekstus, protams sāli un cukuru.
Pasniedz: siltu ar glāzi aukstu pienu
receptes
Mannas biezputra
Sastāvdaļas:
Piens,
manna,
sāls,
cukurs,
sviests(nedaudz).
Kā gatavot:
Pienu uzvāra un maisot pamazām pieber mannu. Uz lēnas uguns biezputru uzbriedina, beidzot pieliek sāli,sviestu un ja vēlas arī cukuru.
receptes