Ar sieru pildīti šampinjoni Sastāvdaļas:
svaigi, nelieli šampinjoni
sīpoli
kausētais siera "Dzintars" (bez piedevām)

Kā pagatavot:

Šampinjonus nomazgā, notecina, izņem kātiņus. Sīpolus smalki sagriež, apcep uz pannas zeltainus, kamēr karsti, pievieno kausēto sieru. Kātiņus var izmantot citiem ēdieniem vai smalki sagriezt un apcept kopā ar sīpoliem. Ar gatavo masu piepilda šampinjonu cepurītes un liek cepeškrāsnī cepties.
receptes
Sēņu kotletes Sastāvdaļas:
1litrs sālītas sēnes,
4 olas,
milti,
1 liels sīpols,
eļļa cepšanai.

Kā pagatavot:
Sālītās sēnes nomazgā.Ja ir ļoti sālītas,tad vajaga pamērcēt ūdenī,lai nav tik sālītas.Tad tās samaļ gaļas mašīnā kopā ar sīpolu.Pievieno 4 olas un miltus tik daudz,cik vajadzīgs,lai nejūk laukā.Kā pankūkām.Tad cep eļļā,kamēr brūnas!Labu apetīti. receptes
Marinētas sēnes Sastāvdaļas:
sēnes (krimildes,vilnīši, cūcenes, bērzlapes, baravikas, rudmieses, alksnenes u.c.) ūdens sāls citronskābe etiķis garšvielas

Kā pagatavot:
Sēnes novāra sālsūdenī (uz litru ūdens 2 ēdamkarotes sāls), tās nolej uz sieta un notecina. Marināde jāvāra uz pusi mazākā tilpumā nekā ir novārītās sēnes. Marinādei uz litru ūdens ņem 1,5 ēdamkarotes rupjā sāls, ēdamkaroti cukura, 8-10 melno vai smaržīgo piparu graudus, lauru lapu, gabaliņu kanēļa miziņas, krustnagliņas. Var pievienot arī ķiploka daiviņu, anīsa vai koriandra sēklas u.c. garšvielas. Skābumam pievieno ēdamkaroti citronskābes vai pusglāzi 8% etiķa. Marinādi pavāra 5 min., tad tajā liek sēnes un vāra uz lēnas uguns 20 min. Sēnes vēl karstas pilda burkās un atdzesē. Pirms aizvākošanas katrā burciņā var ieliet mazliet olīveļļas. receptes
Sēņu marinēšana Sastāvdaļas:
400 ml ūdens nepilna t.k. sāls 6 graudud piparu 3 lauru lapas 3 gab. kanēļa mizas 3 krustnagliņas 80 ml 8% etiķa

Kā pagatavot:
Notīrītas sēnes vāra sālsūdenī 2 ē.k. uz litru ūdens.Kad sēnes gatavas, tās uzliek uz sieta, ļauj notecēt ūdenim. Tad sēnes saliek burkās un uzlej iepriekš sagatavotu, atdzesētu marinādi. Traukā ielej 400 ml ūdens, pievieno visas garšvielas, vāra uz lēnas uguns 15 min, nedaudz atdzesē un pielej 80 ml etiķa.Burkas ar sēnēm var arī sterilizēt. receptes
Sēņu mērce Sastāvdaļas:
Sēnes 500 g,
sviests 100 g,
liels sīpols
200g saldais kreējums
2ēd karotes milti
sāls pēc garšas
2 glāzes ūdens

Kā pagatavot:sakarsētā pannā 50g sviestā cep sēnes līdz ūdens iztvaikojis un sēnes sāk brūnēt. Tad pievieno sakapātus sīpolus. Cep līdz arī sīpoli sāk brūnēt,pievieno sāli un pārlej ar krējumuļauj nedaudz atvārīties ūdenim tad iemaisa miltus otros 50g svieta un pievieno kopējai masai.labi samaisa un pēc 2 min vārīšanās pielej ūdeni . Vāra līdz sabiezē.
Lai nenomāktu dabīgo sēņu aromātu un garšu neiesaku lietot citas garšvielas vai ķiplokus vai dilles utt. receptes
Sēņu kotletes Sastāvdaļas:
500.grami lielopgala vai cukgala.
sipoli
kiploki pec garsas
santa marija garsvielas,
samaltas senes caur galasmasinu var ari malt blenderi
1 kukulis baltmaize labi samica ar rokam liek cepties

Kā pagatavot:
maizi atdala no garozas pieliek galai pievieno sipolus,kiplokus,garsvielas pec tam sajauc un pieliek samaltas senes un cep!!! receptes
Sēņu pudiņš Sastāvdaļas:
500 g svaigu sēņu,
5 kartupeļi,
½ glāze piena,
2 ēdamkarotes kausēta sviesta,
nevārīta ola.

Kā pagatavot:
Svaigas sēnes smalki sagriež, apsāla un 15 minūtes sautē savā sulā. Vārītus kartupeļus sastampā vai samaļ gaļas mašīnā, pielej pienu, lai iznāktu kartupeļu biezenis. Pieliek olu, nedaudz sviesta un sāls. Ar sviestu ieziež katlu un kārtās liek sēnes un kartupeļu masu. Virsējo kārtu kartupeļu aplej ar sviestu. Pudiņu cep cepeškrāsnī, līdz rodas brūngana garoziņa. receptes
Kāpostu tīteņi ar sēnēm. Sastāvdaļas:
Kāpostu galviņa
1 kg sēņu
2 vārītas olas
2 sīpoli
sakapāti zaļumi
sāls

Kā pagatavot:
Kāpostu galviņu vāra sālsūdenī pusmīkstu, atdzesē un atdala atsevišķas lapas.
Sēnes notīra, nomazgā un smalki sagriež.
Sasmalcina sīpolus un kopā ar sēnēm apcep sviestā.
Pievieno sakapātas olas, zaļumus, sāli un labi izmaisa.
Sagatavo pildījumu liek kāpostu lapās, satin tīteņus un apcep no abām pusēm. receptes
Austersēņu karbonāde Sastāvdaļas:
Austersēnes,
piens,
ķiploks (pēc izvēles),
ola,
milti,
sāls,
pipari

Kā pagatavot:
Austersēnes nomazgā un ieliek ūdenī uz 1 stundu. Tad notecina,apkaisa ar sāli un pipariem, apviļā miltos un sakultā olā ar pienu un cep kā parasto gaļas karbonādi. Piedevās pasniedz kartupeļu biezeni un svaigu dārzeņu salātus.
Ja vēlas pikantāk, tad pirms panēšanas sēnes vieglītēm ieziež ar saspiestu ķiploku. receptes
Ar sēnēm pildītas kotletes Sastāvdaļas:
400g jaunlopu un cūkas gaļas,
1 šķēle baltmaizes,
2 ēdamkarotes piena,
1 sīpols,
1 ola,
sāls,
pipari,
rīvmaize,
tauki

Pildījums:

200g sēņu,
1 sīpols,
tauki,
sāls,
pipari,
1 tējk. tomātu bizeņa,
1 tējk. rīvmaizes

Kā pagatavot:
Sēnes un sīpolu sasmalcina, cep taukos uz lēnas uguns 6-8 min., tad pievieno sāli, piparus, tomātu biezeni, rīvmaizi un turpina karsēt maisot. Gatavu pildījumu atdzesē.

Maltai gaļai pievieno pienā izmērcētu, nospiestu baltmaizi, sīki sasmalcinātu sīpolu, olu, sāli, piparus un pagatavo kotlešu masu. Gaļas masu sadala porcijās, saplacina katru, ar tējkaroti vidū liek pildījumu, izveido kotleti, apviļā to rīvmaizē un cep sakarsētos taukos. receptes
Ķerveļi jeb lāčapurni. Sastāvdaļas:
1 kg ķerveļu jeb lāčpurņu (murķeļu),
2 karotes sviesta,
2 karotes skāba krējuma,
1 karote miltu,
pipari,
virces,
sāls.

Kā pagatavot:
Ķerveļi ir viena no visagrākām sēņu sugām un kaut gan pa daļai arī indīgi, tie tomēr baudāmi. Tādēļ tie katrā ziņā pirms sagatavošanas jānosutina 5-10 minūtes vārošā ūdenī un tikai tad ir lietojami. Katliņā izkausē sviestu, sacepina smalki sagrieztus sīpolus, pielej karstu buljonu vai ūdeni, tik daudz kā sēnes segtu, ber tad iekšā nosutinātos un smalki sagrieztos ķerveļus, pieliek sāli un piparus un drusku pavāra. Tad pieliek skābu krējumu, pietumē arī miltus un uzvāra. Galdā sniedz ar kartupeļu biezputru. receptes
Šampinjonu pica Sastāvdaļas:
250g miltu(1 1/2 glāze);
20g rauga;
sāls;
3 1/2 ēdamk eļļas;
25g margarīna;
2 mazi sīpoli;
2 ķiploka daiviņas;
500g svaigu šampinjonu;
1 tējk. paprikas paprikas pulvera;
100g šķiņķa;
100g rīvēta siera

Kā pagatavot:
Miltus ieber bļodā. Sadrupinātu raugu iemaisa 3/4 glāzē remdena ūdens. Iemaisa 1 tējk. sāls un 1 1/2 ēdamk. eļļas un lej šo šķidrumu miltos. Samīca mīklu. Atstāj mīklu uz pusstundu apsegtu siltā vietā. Vēlreiz samīca un liek ar margarīnu ietaukotā cepamajā formā. Sasmalcinātus sīpolus un saspiestus ķiplokus apcep atlikušajā eļļā. pievieno sagrieztus šampinjonus un apcep 5 minūts. Pievieno garšvielas. Liek uz mīklas kopā ar strēmelēs sagrieztu šķiņķi. Apkaisa ar sieru un cep 30 min apmēram 200 grādu t (krāsni iepriekš sakarsē). receptes
Kartupeļi ar sēnēm Sastāvdaļas:
Kartupeļi;
100g piena;
sīpoli;
1 ola;
sāls;
zaļumi;
muskatrieksti vai pipari;
Vārītas sēnes 300 - 400g;
ķiploki;
sviests;
skābs krējums;
siers

Kā pagatavot:
Pagatavo 800g kartupeļu biezeņa, tam pievieno sīki sagrieztu, apceptu sīpolu, uzvārītu pienu, jēlu olu, sāli, sasmalcinātus zaļumus, pierīvē muskatriekstu vai pieliek piparus. Novārītās sēnes apcep ar sīpoliem un ķiploku. Ietaukotā veidnē liek kārtu biezeņa, virs tās - sēnes un virspusē atkal - biezeni. Virsū uzliek dažas piciņas sviesta, pārlej ar skāba krējuma un rīvēta siera maisījumu. Cep cepeškrāsnī, kamēr sacepums atdalās no veidnes malām. receptes
Cepti šampinjoni "Budapešta" Sastāvdaļas:
750g lielu šampinjonu;
sāls;
pipari;
50g miltu (2 ēdamk.);
2 olas;
150g rīvmaizes;
200g cūku tauku;
1 saišķis pētersīļu;
sviests.

Tatāru mērcei:
100 ml baltvīna;
1/2 citronu sulas;
30g sinepju;
20g pūdercukura;
sāls;
pipari;
100 ml saldā krējuma;
300g majonēzes;
Vorčesteras mērce


Kā pagatavot:
Šampinjonus notīra, pamatīgi nomazgā un atdala kātiņus. Cepurītes apkaisa ar sāli un pipariem, apviļā miltos, olā, rīvmaizē. Cep karstos taukos. Sakapātus pētersīļus drusku uzkarsē nelielā sviesta daudzumā un uzlej sēnēm. Mērces sastāvdaļas sajauc kopā un pasniedz asevišķā traukā. receptes
Konservētu šampinjonu salāti Sastāvdaļas:
500g šampinjonu;
250g cūkas cepeša;
1 zaļās paprikas pāksts;
250g tomātu;
4 cieti vārītas olas;
6 ēdamk. etiķa;
1 tējk. sinepes;
sāls;
paprikas pulveris;
cukurs;
6 ēdamk. eļļas

Kā pagatavot:
Sēnēm notecina lieko šķidrumu, plāni sagriež, pievieno sagrieztu cepeti, paprikas strēmelītes, tomātu kubiciņus. Izcilā. Rotā ar 8 daļās sagrieztām olām. No etiķā, eļļas un garšvielām pagatavo mērci, pārlej salātiem un ļauj kādu brīdi ievilkties. receptes
Pildītas šampinjonu cepurītes Sastāvdaļas:
12 palielas sēnes;
1 citronu sula;
100g sviesta;
2 olas;
sāls;
nedaudz piena;
200g rīvmaizes;
50g šķiņķa;
pētersīļi


Kā pagatavot:
Sēnes notīra, nogriež un sakapā kātiņus. Cepurītes (bez mizas) liek marinēties citronu sulā (var pievienot mazliet ūdens). Pusi sviesta saputo ar sāli un olas dzeltenumiem, pievieno ar pienu samitrinātu rīvmaizi, kapātu šķiņķi un sēņu kātiņus, sakapātus pētersīļus. Iecilā stingri saputotus olu baltumus. Sadala 12 porcijās. Sēņu cepurītēm notecina lieko mitrumu un pilda tajās sagatavoto masu. Ar atlikušo sviestu ieziež cepamo trauku, sakārto tajās sēnes un cep karstā krāsnī. receptes
Sēņu karbonāde Sastāvdaļas:
Bērzlapes (cik var salasīt) - vislabāk "lielos plāceņus"
mīkla - olas, milti, krējums, garšvielas
eļļa cepšanai

Kā pagatavot:
bērzlapes vēlams notīrīt no meža smalkumiem,olas, miltus, skābo krējumu, garšvielas samaisīt krējuma konsistencē, sēnes (svaigas)apmērcēt sagatavotajā mērcē un likt cepties labi sakarsušā panna. Kad mīkla ir apcepusies - varētu teikt zeltaini brūna, sēņu karbonādes ir gatavas. Katru gadu gaidu sēņu laiku, lai varētu savu iemīloto ēdienu nobaudīt :) receptes