Gurķi tomātu mērcē Sastāvdaļas:
5 kg gurķu
0,5 l tomātu mērces
300g ķiploku
200g 9% etiķa
200g eļļa
200g cukurs
2 ēdk sāls

Kā pagatavot:
Gurķus sagriezt ripiņās. Pievienot visas sastāvdaļas . Vārīt 508 minūtes. Gurķiem ir jāmaina krāsu. Lej burciņās un aizvāko!!!!! receptes
Tomati želejā Sastāvdaļas:
1 l marinādes (sanāk ~5 puslitra burciņas):
5 ēdamkarotes želatīna (2 standarta paciņas)
2 ēdamkarotes sāls
4 ēdamkarotes cukura
1.5 ēdamkarotes etiķa esences
tomāti
gurķi
sīpoli
graudu pipari,
lauru lapas

Kā pagatavot:
Vecā klasiskā "tomātu želejā" recepte - gadu desmitiem veiksmīgi pārbaudīta mūsu dzimtā. Želatīnam uzlej 20 ēdamkarotes auksta ūdens, atstāj "uzbriedināties". Šķēlēs sagrieztus tomātus, gurķus un sīpolus (personīgi es tomātus lieku mazāk, gurķus drusku vairāk, sīpolus visbiezākā slānī, jo tie šajos konservos cilvēkiem garšo vislabāk) liek kārtām burciņās līdz pat augšai. Var arī ielikt katrā burciņā dažus pipargraudiņus un 1 lauru lapu. Ūdeni (litru) uzvāra, pieliek sāli, cukuru, etiķa esenci. Kad ūdens vairs nevārās, pieliek uzbriedināto želatīnu. Marinādi ielej burciņās uz dārzeņiem, tā lai tie pārsegti. Tad burkas liek katlā un 20 min pasterizē. Uzskrūvē vāciņus. P.S. Ja burkas glabājas istabas temperatūrā, marināde būs šķidra, tādēļ vajadzētu pirms ēšanas burku uz pāris stundām ielikt ledusskapī. receptes
Gaspačo Sastāvdaļas:
50 g baltmaizes
700 g tomātu
1 neliles gurķis
1/2 glāze majonēzes
3 ēdamk. etiķa(0,3%)
1 ēdamk. sagrieztu pētersīļu zaļumu
mazliet cukura
pipari
sāls
malti sarkanie pipari
ledus gabaliņi

Kā pagatavot:
Tomātus pārlej ar verdošu ūdeni, novelk miziņu. Lielāko tomātu sajauc ar izmērcētu baltmaizi, izberž caur sietiņu.
Majonēzi sašķidrina ar etiķi, pielej maisījumam. Pielej ūdeni, pieber sāli, piparus, cukuru, sarīvētus sīpolus. Atlikušiem tomātiem un gurķiem izņem sēkliņas, sagriež gabaliņoas, liek zupā.
Pārkaisa ar zaļumiem un pasniedz ar ledus gabaliņiem. receptes
Lečo no kabača ungāru gaumē Sastāvdaļas:
1 vidējs sīpols,
4 ēd.k. eļļas,
4 vidēji tomāti,,
8 vidējas zaļas paprikas
1 kg rīvēta kabača (uz visrupjākās rīves),
sāls, mazliet asas paprikas,
2,5 dl ūdens,
2 dl krējums,
2 ēd.k. miltu


Kā pagatavot:
sīki sagrieztus sīpolus apcep, pievieno sagrieztus tomātus un kopā cep kamēr paliek par biezeni. Papriku sagriež 2-3 cm lielos kubiciņos un kopā ar rīvēto kabaci pievieno tomātu masai. Tad pievieno sāli, aso papriku un aplej ar 1,5 dl ūdens un zem vāka sautē kamēr dārzeņi kļūst mīksti (apm. 15-20 min). Pa to laiku samaisa atlikušo ūdeni ar krējumu un miltiem un pievieno sautējumam vēl kādu minūti vārot. receptes
Vienkāršā ķiplokmērce Sastāvdaļas:
500 g skāba krējuma 3-4 ķiploka daiviņas dilles sāls

Kā pagatavot:
Ķiploku izspiež caur ķiplokspiedi vai sarīvē.
Dilles sagriež. Visu sajauc ar kŗejumu. Sāli pievieno pēc garšas. receptes
Pareizā ķiploku mērce Sastāvdaļas:
2-4 ķiploku daiviņas,
2 olu dzeltenumi,
1/2 glāzes augu eļļas,
sāls,
citronskābe,
2 tējkarotes ūdens

Kā pagatavot:
Bļodiņā saberž sarīvētus ķiplokus ar sāli un olu dzeltenumiem (nevārītiem). Vēsā vietā pakāpeniski pievieno augu eļļu. Tad pievieno citronu sulu vai atšķaidītu citronskābi un sāli pēc garšas. Jābūt biezai kā majonēzes mērcei.
Mērce piemērota dārzeņu salātiem un maizītēm. receptes
Pareizā pesto mērce Sastāvdaļas:
2 tases bazilika lapu, nomazgātu un nožāvētu
3/4 tase parmezāna siera
4-5 ed. karotes parmesan "Monterigo" siers (vienalga kads)
1 tējkarote olīveļļas (pēc vēlēšanās)
2 daiviņas ķiploka
šķipsna sāls
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas samal blenderī vai virtuves kombainā līdz krēmveida konsistencei. Lieto kā piedevu dažādiem ēdieniem, bet īpaši garšīgi ir tajā mērcēti čipsi vai grauzdiņi. receptes
Sīpolu mērce Veselīgā Sastāvdaļas:
2 sagriezti sīpoli
2 ēdk. ūdens
60 gr rupjo kviešu miltu
480 ml ūdens
80 gr Indijas riekstu
½ tējk. sāls

Kā pagatavot:
Uz lēnas uguns pavāriet sīpolus līdz tie kļūst mīksti. Kamēr sīpoli vārās, pannā apgrauzdējiet miltus. Indijas riekstus ar apmēram 240 ml ūdens sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet miltus un sāli un turpiniet maisīt līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet sīpoliem. Piejauciet atlikušo ūdeni un vāriet uz vidējas uguns līdz sabiezē. Pasniedziet ar vārītiem kartupeļiem, brūniem rīsiem vai dārzeņiem. receptes
Olīvu mērce grieķu gaumē Sastāvdaļas:
60 ml citronu sulas
120 ml apelsīnu sulas
240 ml ūdens
120 gr melno vai zaļo olīvu
3 ēdk. medus
½ svaiga sīpola
½ ēdk. vegi sāls
1 tējk. raudenes
1 ēdk. sāls
1 tējk. bazilika
½ tējk. ķiploku sāls
1/8 tējk. ķimeņu
¼ tējk. diļļu
1/8 tējk. rozmarīna

Kā pagatavot:
Visu sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Izmantojiet uzreiz ar zaļajiem salātiem. receptes
Itāļu mērce Sastāvdaļas:
700 ml ūdens
120 ml apelsīnu sulas
180 ml ābolu sulas
120 ml citronu sulas
¼ tējk. kalnu mētras
¼ tējk. rozmarīna
½ tējk. bazilika
½ tējk. diļļu
4 tējk. sīpolu sāls
2 tējk. ķiploku sāls
2 tējk. vegi sāls
2 tējk. sāls
2 ēdk. kukurūzas cietes atšķaidītas 120 ml ūdens

Kā pagatavot:
Visu, izņemot cieti, ielieciet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pakāpeniski iejauciet kukurūzas cieti un vāriet 1 minūti. Atdzesējiet. Glabājiet ledusskapī 2-3 mēnešus. receptes
Franču mērce Sastāvdaļas:
360 ml ūdens
60 ml apelsīnu sulas
120 ml ābolu sulas
120 ml citronu sulas
3 ēdk. tomātu biezenis
1 tējk. diļļu
1 tējk. sīpolu
1 tējk. ķiploku
1 ½ ēdk. sāls
1 ½ ēdk. kukurūzas cietes atšķaidītas 60 ml ūdenī

Kā pagatavot:
Visu, izņemot cieti, ievietojiet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Iejauciet cieti un pavāriet 1 minūti. Pirms pasniegšanas atdzesējiet.
Padoms: gan franču, gan itāļu mērces ledusskapī uzglabāsies vismaz mēnesi, tāpēc nav jābaidās visu gatavot pēc receptes. receptes
Sīpolu mērce Sastāvdaļas:
2 gl. riekstu majonēzes,
1/8 tējk. ķiploku pulvera,
¼ tējk. sīpolu pulvera,
3 ēdk. lociņu,
¼ gl. ūdens,
½ tējk. sāls,
2 ēdk. citrona sulas

Kā pagatavot:
Nepārtraukti putojot ar putu slotiņu, atdzesētai majonēzei pievieno pārējās sastāvdaļas. receptes
Banānu mērce Sastāvdaļas:
4 gl. ūdens,
½ gl. rīvētu mandeļu,
1 gl. dateļu,
2 tējk. vaniļas cukura,
1/3 gl. cietes,
½ tējk. sāls,
6 – 10 sagrieztu banānu

Kā pagatavot:
Visu, izņemot banānus, sajauc virtuves kombainā līdz viendabīgai masai. Maisot silda, kamēr sabiezē. Pievieno banānus, pasniedz karstu pie apceptas maizes. Ja pasniedz aukstu – vispirms atdzesē mērci, bet banānus pievieno pirms pasniegšanas. receptes
Riekstu mērce Sastāvdaļas:
15 valrieksti,
1 baltmaizes šķēlīte,
1/3 glāze augu eļļa,
3 – 4 daiviņas ķiploka,
½ glāze vārīta ūdens,
½ tējkarote sāls,
1 ēdamkarote citrona sula,
3 – 4 daiviņas sasmalcināta ķiploka.

Kā pagatavot:
Attīra riekstus, izmaļ caur gaļasmašīnu, pievieno ķiplokus un iemērktu maizi. Sakuļ masu ar karoti (var arī ar blenderi), pievieno eļļu, līdz masa sabiezē. Pievieno citrona sulu un sāli, garnē ar zaļumiem. Ja mērci vēlas šķidrāku, pievieno vairāk ūdeni. receptes
Kečups (Franču mērce) Sastāvdaļas:
¾ glāzes tomātu pastas,
¼ glāze ūdens,
½ glāze medus vai cukurs,
2 daiviņas sasmalcināta ķiploka,
1 citrona sula,
¼ smalki sagriezts sīpols,
1/3 glāze augu eļļa,
2 – 3 tējkarotes sāls bez kaudzes.

Kā pagatavot:
Savieno visus produktus un samaisa (bet labāk sakuļ blenderī). Ļauj pastāvēt pusstundu ledusskapī. Pasniedz pie salātiem, makaroniem un kotletēm. receptes
Ķiploku mērce ar kartupeļiem Sastāvdaļas:
1 ķiploka galviņa,
2 glāzes kartupeļa biezeņa,
2/3 glāzes saulespuķu eļļa,
1 tējkarotes sāls bez kaudzes,
Silts ūdens.

Kā pagatavot:
Notīra ķiploku, izspiež ar ķiploku spiedi un sajauc ar eļļu. Kartupeļu biezeni atšķaida ar ūdeni, līdz iegūst krējuma konsistenci, pievieno ķiplokus. receptes
Ķiploku mērce Sastāvdaļas:
6 daiviņas sasmalcināta ķiploka,
4 ēdamkarotes augu eļļa,
2 ēdamkarotes citrona sulas,
¾ glāzes vārīts ūdens,
1/8 tējkarote sāls bez kaudzes.

Kā pagatavot:
Blenderī ievieto visas sastāvdaļas un kuļ 20 – 30 sekundes. receptes