Ungāru alus gulāšs
Sastāvdaļas:
1 kg liellopa gaļas no stilba Tauki
1 kg sīpolu
5 ķiploka daiviņas
2 svaigas paprikas
5 cieti tomāti
1 kg kartupeļu
malta sarkanā asā paprika
sāls
0,5 l gaišā alus
Kā pagatavot:
Sagrieztu sīpolu kastrolī apcepam līdz zeltainumam. Pievienojam gabaliņos sagrieztu stilbu, strauji apcepam, apkaisām ar papriku un pielejam mazliet ūdens. Pieliekam sāli un zem vāka sautējam. Kad gaļa ir pusmīksta, pieliekam saberztu ķiploku, tomātus, svaigo papriku, nomizotus un lielos gabalos sagrieztus kartupeļus. Pielejam alu un sautējam mīkstu. Noņemam no uguns un noliekam siltumā, līdz tauki uznāk virspusē.
receptes
Carpaccio.
Sastāvdaļas:
120 g liellopu filejas
4 salātu lapas
4 šampinjoni
40 g siers
olīveļļa
citronu sula
melnie pipari
sāls
Kā pagatavot:
Gandrīz sasladētu liellopu fileju sagriež plānās, bezmaz caurspīdīgās šķēlēs, Tāpat sagriež šampinjonus un sieru.
Filejas šķēlītes 5 minūtes patur mērcē, kuru gatavo no olīveļļas, citronu sulas, melnajiem pipariem un sāli.
Virsū kārtām liek sagrieztus salātus, sieru un šampinjonus.
P.S Ieteicams kā otrais ēdiens karstā vasaras dienā.
receptes
Sautēta liellopu gaļa ar sīpoliem.
Sastāvdaļas:
4-5 sīpoli
500 g liellopu gaļas
800 g kartupeļu
1 ēd.k. kviešu miltu
2 ēd.k. sviests
2 lauru lapas
1 ēd.k. sagrieztu pētersīļu lapiņas
1 l īudens
sāls
pipari
bazilika pulveris pēc garšas
Kā pagatavot:
Gaļu nomazgā sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli un pipariem, apvārta kviešu miltos un apcep uz pannas no abām pusēm.
Pēc tam gaļu liek katliņā.
Uz pannas, kur cepās gaļa, uzlej 1 gl. ūdens, uzvāra, izkāš un uzlej gaļai, vēl pielej 2 gl. karsta ūdens, katlu nosedz ar vāku un gaļu sautē uz mazas uguns 2 stundas.
Tad gaļai pieliek sīki sagrieztus apceptus sīpolus un veselus vai uz 4 daļām sagrieztus apceptus kartupeļus, garšvielas un turpina 30 minūtes sautēt.
Sautējumu pārkaisa ar sagrieztiem pētersīļu zaļumiem vai bazilika pulveri.
receptes
Pildītas kotletes (plaģiāts)
Sastāvdaļas:Teļa vai cūkas gaļa 600g, zandarts, vai līdaka 400g, baltmaize 200g, piens 300g, sāls, pipari.
Pildījumam: sīpoli 700g, zaļumi 40g, olas 3gab., tauki 90g, sāls, pipari.
Kā pagatavot:Izmanto 2.šķiras gaļu, maļot pievieno zivi, kura iepriekš attīrīta no asakas un pienā izmērcētu baltmaizi, sāli, piparus un labi samīca. Gaļu nedaudz uzbriedina, tas ir pa to laiku sagatavo pildījumu. Novāra 2 olas, atdzesē, nomizo un sagriež. Sīplus nomizo un sagriež smalki, apcep un beigās pievieno sagrieztās olas,sāli piparus un lai masa labāk turētos kopā pievieno 1 jēlu olu. Veido apaļu plāceni, kura centrā liek pildījumu, tad pārloka uz pusēm un maliņa ar pirkstiem aizlipina. Lai koltlete neatvērtos, to cepties liek ar šuvi uz leju. Cep brūnas no abām pusēm. Gatavas kotletes obligāti liek katliņā un pasautē, jo pildījumā ir jēla ola, kas var būt nav pietiekoši izcepusies. Pasniedz ar kartupeļu biezeni. Salātos vēlams skābēti kāposti.
receptes
Sīpolu sitenis
Sastāvdaļas:1000g liellopa gaļas
60g tauku
450g krējuma mērce
250g sīpoli
30g sālīti gurķi
50g miltu
20g zaļumi
Pipari, sāls
Kā pagatavot:Gaļu attīra no cīpslām un plēvēm, griež šķērsām šķiedrām, ar aprēķinu lai iznāktu apmēram15 – 20 gabaliņi, tālāk tos mazliet izdauza ar gaļas āmuriņu, apvārta miltos un cep no abām pusēm brūnus. Sīpolus apcep un kārto pannā liekot kārtu gaļas, kārtu sīpolu. Pārlejam ar krējuma mērci un sautējam 15 -20 minūtes. Pieliek sāli piparus un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem. Piedevās labi ir svaigi gurķi vai tomāti.
receptes
Mājas azū ar ceptiem dārzeņiem
Sastāvdaļas:150g gaļas (vislabāk filejas)
15g tauku
15g tomātu biezenis
30g puravi
30g sālīti gurķi
1 nadziņš ķiploka
60g burkānu
150g kartupeļu
5g miltu
Pipari, sāls,
lauru lapas
Kā pagatavot: Azū ir 3-4cm garos stienīšos sagriezta un sautēta liellopa gaļa kopā ar dārzeņiem. Gaļu sagriež stienīšos (15g) un apcep karstā taukvielā, tad pievieno tomātu biezeni, atsevišķi ceptus stienīšos sagrieztus burkānus, puravus, sīpolus, pievieno stienīšos sagrieztus sālītos gurķus un sautē pārlejot ar gurķu sālījuma šķidrumu. Atsevišķi cep kartupeļus.
Kad sautējums gandrīz gatavs, pievieno kartupeļus, uztumē ar miltiem, pievieno piparus, sāli, lauru lapu un turpina sautēšanu līdz sautējums gatavs. Vislabāk to darīt porciju panniņā vai termo izturīgā stikla bļodiņā, ar kuru var arī pasniegt gatavo ēdienu.
receptes
Ķiploku desa
Sastāvdaļas:300gr liellopu maltās gaļas,300 gr cūkas maltā gaļa,2 ēdamkarotes vārītu rīsu,2 ēdamkarotes kausēta sviesta,ķiploki,sāls,pipari.
Kā pagatavot:Visas sastāvdaļas samaisa,ietin marlē izveidojot desa formu.Liek katlā,pārlej nedaudz ar buljonu un lēni vāra 20 min.Izņem.Var palikt arī zem sloga veidojot ruletes formu.Tāpat vidū var likt visādus pildījumus atkarībā no gaumes.
receptes
Befstrogonovs
Sastāvdaļas:
Liellopu gaļa 150gr.,
tauki,
ūdens vai buljons 100gr.,
sīpoli,
tomātu biezenis,
milti,
skābs krējums,
sarkanie pipari(paprika),
sāls.
Kā pagatavot:
Gaļu sagriež 1-2 cm biezās šķēlēs. Šķēles ar gaļas āmuru izdauza un sagriež sloksnēs. Gaļas gabaliņus liek uz pannas sakarsētos taukos un apcep brūnus. Tad pārliek katliņā, pārlej pannas novārijumu vai buljonu, pievieno sasmalcinātus sīpolus, tomātu biezeni, sāli, sarkanos piparus, sautē. Beidzot pievieno izkarsētus kviešu miltus, skābu krējumu un sautē līdz gaļa gatava. pasniedz ar kartupeļiem un skābētiem, vai merinētiem gurķišiem.
receptes
Teļa gaļa Ķīnas gaumē.
Sastāvdaļas:
marinēta teļa gaļa,
saldā paprika(sarkanā,dzeltenā,zaļā),
5cm ingvera sakne,
kečups,
bbq mērce,
gaišā soja,
sāls,
pipari.
Kā pagatavot:
Sagriež teļu gaļu strēmelēs un cep vok pannā, tad pievieno strēmelēs sagriestu papriku, sīki sakapātu ingveru un cep visu līdz gatavībai, beigās pievieno mērci: kečups, bbq, kas sajaukti kopā 50/50, soja - to pēc garšas, tad pasautē vēl 5.min un gatavs.
receptes
Liellopu gaļa ar sīpoliem un āboliem
Sastāvdaļas:
500g vārītas liellopu gaļas;
3 sīpoli;
4 āboli;
50g sviesta;
sāls;
pipari;
150g buljona;
150g baltvīna
Kā pagatavot:
Vārītu liellopu gaļu sagriež nelielās šķēlēs, liek ietaukotā veidnē, pārkaisa ar sāli, pipariem un sasmalcinātiem sīpoliem. Virsū saliek šķēlēs sagrieztus nomizotus ābolus, pālej ar buljonu un baltvīnu, uzliek sviesta piciņas. Sakarsētā cepeškrāsnī sautē 12-15 minūtes.
receptes
Teļa gaļas ligzdiņas
Sastāvdaļas:
600g teļa gaļas;
4 olas;
40g tauku;
2 sīpoli;
2 burkāni;
200g pētersīļu sakņu;
400g majonēzes;
zaļumi
Kā pagatavot:
Teļa gaļas mīkstumu sagriež šķēlēs, izdauza, pārkaisa ar sāli, ietin tajās cieti novārītas olas, apsien ar diegu. Sagatavotos veltnīšus sakarsētos taukos apcep, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno sasmalcinātus sīpolus, burkānus, pētersīļu saknes un sautē līdz gaļa mīksta. Atdzisušiem veltnīšiem noņem diegu, pārziež šķērsām un pusēm, sakārto traukā, pārlej ar majonēzi, grezno ar zaļumiem.
receptes
Sautēta liellopu gaļa
Sastāvdaļas:
1kg liellopu gaļas;
garšsaknes;
taukvielas cepšanai;
sāls;
pipari;
sīpols;
burkāns
Kā pagatavot:
Nomazgātu gaļu ierīvē ar pipariem, sāli, liek cepešpannā vai sautējamā katlā un cepeškrāsnī apcep brūnu, tad pievieno karstu buljonu vai ūdeni, burkānu, sīpolu, garšsaknes, gaļu pārziež ar skābu krējumu, liek atpakaļ traukā, sautē mīkstu. Gatavo gaļas gabalu griež šķēlēs, kārto traukā, pasniedz ar kartupeļiem.
receptes
Teļa gaļas karbonāde “Cordon bleu”
Sastāvdaļas:
2 olas
baltie pipari
2 ēd.k. miltu
sāls
citrons rotāšanai
6 ēd.k. kviešu miltu
cepamie tauki vai eļļa
4 šķēles Ementāles siera (katra 100g)
4 šķēles vārīta šķiņķa (katra 150g)
4 teļa muguras gabaliņi ar kauliņu (katrs 200g)
Kā pagatavot:
Teļa muguras gabaliņā gareniski iegriež “kabatiņas”. Gaļas gabalu apkaisa ar sāli un pipariem, katrā atvērumā ieliek šķēli vārīta šķiņķa un siera. Atvērumu sasprauž ar koka iesmiņiem. Gaļas gabalus vienu pēc otra apviļā miltos, sakultā olā un kviešu miltos, cep karstos taukos vai eļļā pannā 8-10 min. un kārto uz iepriekš sasildītas plāts. Rotā ar citrona astotdaļām. Klāt labi garšos kartupeļi un ziedkāposti vai zirnīži un burkāni, kāds stipra baltvīna vai labi atdzesēta Rose malks.
receptes
SOS steiks
Sastāvdaļas:
liellopu gaļa,
sāls,
melnie pipari,
ola.
Kā pagatavot:
Sagriež gaļu šķēlēs, izklapē, iesmērē ar sāli un pipariem un apviļā olā. Liek uz restēm cepties.
receptes
Buļļa pauti skābā krējuma mērcē
Sastāvdaļas:
Buļļa pauti,
sīpols,
valrieksti,
skābais krējums,
garšvielas.
Kā pagatavot:
Buļļa pautiem uzmanīgi novelk ādiņu, sagriež tos ripiņās un apcep, klāt arī apcep sīpolus, pieliek klāt sasmalcinātus valriekstus un skābo krējumu. Visu sajauc kopā tikai pārāk ilgi nesilda, jo tad tas viss sapārslosies un nebūs garšīgi. Protams pieliek arī garšvielas.
receptes
Gaļas veltnīši ar sieru
Sastāvdaļas:
700 grami liellopu gaļas
250 grami svaiga speķa
250 grami Rankas Valmieras vai Krievijas siera
20 grami ķimeņu
1 ķiploka daiviņa
sāls
pipari
Kā pagatavot:
Nogriež 3 centimetru biezu liellopu gaļas šķēli visa šķiņķa platumā
un izdauza ar gaļas āmuriņu. Sarīvē ar sāli, pipariem un ķiploku.
Speķi sagriež plānās šķēlēs un noklāj ar tām visu gaļas šķēli.
Vienā malā liek garos stienīšos sagrieztu sieru un pārkaisa ar ķimenēm.
Gaļas šķēli satin veltnī, ietin folijā, apsien ar aukliņu. Liek cepties.
Gatavu novieto zem sloga, atdzisušu sagriež šķēlēs.
receptes