Rīvmaizes un ābolu sacepums Sastāvdaļas:
200 g rīvētas baltmaizes
2 gl. piena
60 g sviests
4 olas
80 g cukura
200 g ābolu

Kā pagatavot:
Izkaltēto un sarīvēto baltmaizi liek pienā un uzbriedina.
Sviestu ar cukuru saputo, pievieno olu dzeltenumus.
Ābolus sarīvē skaidiņās vai apvāra cukura sīrupā.
Sagatavotus ābolus, saputoto ar sviestu, cukuru, olas pievieno baltmaizei un izmaisa.
Iecilā saputotus olu baltumus.
Lej traukā un cep apmēram 30 minūtes.
receptes
Lazjana ar sēnēm. Sastāvdaļas:
12 lazanjas plāksns
400 g šampinjonu vai citu sēņu
200 g sautēta cūkgaļa
200 g siera
2 tomāti
1 burkāns
saišķītis pētersīļu
pa tējk. kaltētu raudeņu un timiāna
1 sīpols
ēd.k. miltu
gl. piena
sāls
pipari
muskatrieksts
eļļa un sviests cepšanai

Kā pagatavot:
Sagrieztu burkānu un sīpolu eļļā apcep, nedaudz pasautē, pievieno šķēlītēs sagrieztu sēnes un strēmēlītēs sagrieztu cūkgaļu.
Visu nedaudz pasautē.
Pievieno sakapātus zaļumus, pieber sāli un piparus.

Gatavo mērci:
Uzkarsē sviestu, tajā sabrūnina miltus, maisot pievieno pienu, sāli, piparus, muskatriekstu, nedaudz pavāra.
Ietaukotā veidnē liek lazanjas plāksnes, tām virsū klāj mērci, tad liek sēņu sautējumu, virs tā - tomātu šķēles un rīvētu vai šķēlēs sagrieztu sieru.
Liek atkal lazanjas plāksnes un visu atkārto tāpat kā iepriekš.
Pabeidz ar lazjanas plāksnēm, tomātu šķēlēm un sieru.
Cep 25-30 minūtes 200 grādu temperatūras. receptes
Zivju un dārzeņu sacepums. Sastāvdaļas:
neliela kāpostgalviņa
4 puravi ar visiem lakstiem
4 lieli burkāni
2 lieli sīpoli
2 pētersīļu saknes ar zaļumiem
selerijas sakne ar zaļumiem
2 pac. majonēzes
200 g skāba krējuma
1 kg reņģes (vai puskg. fileju)
300 g tomātu mērces
garšvielas pēc izvēles

Kā pagatavot:
Kartupeļus ar visu mizu novāra.
Atdzesē, sagriež pabiezās šķēlēs.
Kāpostgalviņu sasmalcina un 10 minūtes blanšē verdošā sālsūdenī.
Garšaugu saknes izvāra pusmīkstas, sagriež ripiņās.
Zaļumus sasmalcina.
Reņģes izcep augu eļļā, atdala filejas.
Puravus sasmalcina, sīpolus sagriež pusgredzenos.
Abus kopā nedaudz apcep eļļā.
Sajauc mērci no skāba krējuma, majonēzes un tomātu mērces.
Pievieno piparus, sāli un citas garšvielas.
"Pīlē"ielej 2 ēd.k. augu eļļu, ieliek trešdaļu reņģu fileju, pārlej 2 ēd.k. mērces, uzliek pusi kartupeļu šķēlītes, uzlej vēl 2 ēd.k. mērces.
Pārējās sagatavotās saknes sajauc.
Trešdaļu no tām liek virs mērces, pārkaisa ar nelielu daudzumu apcepto sīpolu un puravu.
Uzliek otro trešdaļu reņģu, pārlej ar 2 ēd.k. mērces, uzliek atlikušās kartupeļu šķēlītes, uzlej 2 ēd.k. mērces, uzliek atlikušos sīpolus un puravus, reņģes.
Atlikušie dārzeņi veido virsējo kārtu.
Pāri palikušajai mērcei piekuļ 2 olas, pievieno 2 sadrupinātus buljona kubiņus ( labāk zivju vai vistu) un pārlej sautējumam.
Nemaisa.
Liek cepeškrāsnī un sautē gatavu 40-50 minūtes. receptes
Ziedkāposti ar šķiņķi Sastāvdaļas:
Ziedkāposta galviņa
3 šķēlītes šķiņķa
1 ola
siers
piens
sāls

Kā pagatavot:
Novārītu ziedkāpostu liek cepties pannā, sakarsētā taukvielā, apcep zeltainu, tad pārlej ar olas un piena maisījumu, turpina cept aizvākotā pannā līdz ola sarecējusi. Tad pārkaisa ar sagrieztu šķiņķi un sarīvētu sieru. Var gatavot arī bez šķiņķa. receptes
Kāpostu sacepums Sastāvdaļas:
Svaigi kāposti 2 kg
Mannā 200g
Olas 20gab.
Margarīns 100g
Rīvmaize 50g
Skābs krējums 50g

Kā pagatavot:
Kāpostus saēvelē vai sakapā salmiņos un sautē ar taukiem, ieber manu un vāra kamēr gatavi, pēc tam atdzesē un pieliek sakultas olas. Panu ietauko un izkaisa ar rīvmaizi, liek sagatavoto masu un sacep brūnu. Pasniedzot pievieno krējumu, zaļumus. Labi der pie vārītiem gaļas ēdieniem. receptes
Omletes sacepums Sastāvdaļas:
3 olas,
biezpiens,
tomāts,
žāvēta desa, vai šķinķis

Kā pagatavot:
vispirms sagriezt smalki tomātus tad sagriezt kubikos desu vai šķinķi sagrieztos produktus salikt bļodā pievienot sadrupinātu biezpienu un 3 olas tad visu sakult un liet pannā cept vienu pusi apmēram 5 minūtes un otru pusi tāpat! receptes
Kabaču sacepums Sastāvdaļas:
2 videji kabači,
5-6 sīpoli,
3 tomāti,
2-3 daiviņas ķiploku,
3 olas,
500 gr maltās gaļas,
150gr siers,
krējums un majonēze.

Kā pagatavot:
Kabačus, sīpolus un tomātus sagriež plānās šķēlītēs, kad tas ir paveikts, kārto veidnē. Pirmo kārtu liek kabačus-tā lai noklāj visu veidnes apakšu, pēc tam sīpolus, nākamo kārtu liek malto gaļu, tā lai pārklātu sīpolus. Maltās gaļas masu pagatavo apmēram kā kotletēm. Un tad nākamo kārtu liek atkal sīpolus, sīpoliem pa virsu pārliek kabačus. Kad šis darbiņš ir paveikts, veidnē ielej ūdeni tā, lai nedaudz pārklātu kabačus. Un tad uz kādām 30min. droši liek cepeškrāsnī, ik pa laikam pavaktējot. Pēc tam, kad jau kabači ir gandrīz gatavi uzliek kārtu tomātu ripiņu, būtu labi, ja tomātiem pirms griežšanas novilktu ādiņu. Lai to būtu vieglāk izdarīt ir jāieliek tomāts karstā ūdenī, un ar koka irbulīti pāris vietiņās viegli iedurt. Tad atkal uz 10 minūtēm ieliek krāsnī un gala rezultātā pārlej mērci. Lai pagatavotu šo gardumu, bļodiņā ielej krējumu un majonēzi, pievieno ķiplokus, olas un sarīvēto sieru - visu cītīgi samaisa un pārlej sacepumam. Cep kamēr mērcīte sabiezē, tas jau ir redzams ar aci. Pirms izņemšanas pārkaisa ar zaļumiem! receptes
Karaļa ēdiens Sastāvdaļas:
500 g ābolu
1-1,5 kg. zaļu kartupeļu
10 g tauku
¼ litrs piena
sīpols vai puravs
sāls

Kā pagatavot:
Zaļus kartupeļus sasmalcina un mazā sālsūdens daudzumā sautē mīkstus, saspaida un kopā ar vārošu pienu saputo.

Ābolus var pielikt gabaliņos sagrieztus vai masā savārītus.

Sīpolus vai puravus apcep taukos un pārliek ēdienam, kad tas jau bļodā sakārtots. receptes
Svētdienas maltīte Sastāvdaļas:
mīklai:
350g miltu,
1/2 paciņas cepamā pulvera,
30g izkausētu taukvielu(tauki,margarīns,sviests...),
1 ola,
sāls,
mazliet ūdens

Pildījums:
kartupeļi,
gaļa(vēlams cūkgaļa),
pārējie klāt liekamie produkti ir atkarīgi no tā,kas garšo,vai ,kas ir mājās atlicis(paprika,tomāti,marinēti gurķi,sīpoli,burkāni u.t.t.),
garšvielas(vasarā var arī svaigās),
gaļas buljons pārliešanai.

Kā pagatavot:
Miltus samaisa ar cepamo pulveri,pieliek izkausētās taukvielas,olu,sāli pēc garšas,,mazliet ūdeni,to visu samīca stingrā,gludā mīklā,kuru izveltnē,un ar divām trešdaļām izklāj "pīles" dibenā,virs tās kārtām liek kartupeļus,gaļu un visu pārējo,virsējā kārtā vēlams,lai atkal būtu kartupeļi,to visu pārlej ar 3-4 ēdamkarotēm buljona,vēl pa vidu var iebērt ķimenes,ja garšo.Tad uzklāj atlikušo mīklas gabalu virsū,rūpiigi piespiež,pārslaka ar ūdeni,un cep krāsni apmēram stundu.Interesantākais ir tas,ka šī maltīte katru reizi sanāk savādāka.Labu apetīti! receptes
Pupiņu un Kartupeļu secepums ar speķi Sastāvdaļas:
300g balto pupiņu;
500g kartupeļu;
300g žāvēta speķa;
1 glāze piena;
3 olas;
rīvmaize;
sviests;
sāls pēc garšas

Kā pagatavot:
Izvāra kartipeļus un pupiņas. Kad kartupeļi nomizoti, tos samaļ gaļas mašīnā kopā ar pupiņām. Pielej karstu pienu un maisot karsē kamēr masa kļūst spīdīga. Atdzesē. Pieliek gabaliņos sagrieztu, apceptu speķi, sakultus olu dzeltenumus un garšvielas. Kad viss labi izmaisīts, pievieno saputotus olu baltumus, masu viegli izcilā, liek ietaukotā pannā, pārkaisa ar rīvmaizi un pārliek ar sviesta piciņām. Cep vidēji karstā cepeškrāsnī. Pasniedz ar skāba krējuma mērci. receptes
Kāļu un olu sacepums Sastāvdaļas:
500g kāļu;
3 olas;
100g krējuma;
100g rīvēta siera;
zaļumi

Kā pagatavot:
Kāļus sagriež šķēlītēs un izvāra mīkstus, ieliek ietaukotā veidnē; pēlej ar šādu maisījumu: 3 olas, 100g krējuma, 100g rīvēta siera. Cep cepeškrāsnī, pirms pasniegšanas pārkaisa ar zaļumiem. receptes
Burkānu sacepums Sastāvdaļas:
500g burkānu;
200g biezpiena;
2olas;
cukurs;
2-3 ēdk. mannas putraimu;
sāls;
skābs krējums


Kā pagatavot:
Burkānus ar mizu novāra, notīra un sarīvē. Pēc tam pievieno biezpienu, olas, cukuru un mannas putraimus, nedaudz sāls un skābu krējumu. Šādu masu liek ietaukotā veidnē, kas iepriekš izkaisīta ar mannas putraimiem. Cep cepeškrāsnī gatavu. receptes
Dārzeņu sacepums 2 Sastāvdaļas:
400 g svaigu kāpostu
300 g burkānu
200 g konservētu zaļo zirnīšu
1 sīpols
1 pētersīlis, šķēlīte selerijas
100 g sviesta
5 tējk. mannas
sāls, pētersīļu zaļumi
2 olas
120 g piena
20 g Holandes siera

Kā pagatavot:
Sīki sasmalcinātus sīpolus, pētersīļus, selerijas sviestā apcep, pievieno uz sakņu rīves sarīvētus burkānus un arī apcep, pielej nedaudz verdoša ūdens, sautē 10-15 min. Pēc tam pievieno salmiņos sagrieztus kāpostus, sāli un sautē līdz dārzeņi gandrīz mīksti, pieber mannu un uzbriedina. Atdzisušiem dārzeņiem pieliek ar pienu sakultas olas, sasmalcinātus zaļumus, zaļos zirnīšus, samaisa, liek ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē, nolīdzina, pārkaisa ar sarīvētu sieru un cepeškrāsnī sacep.
receptes
Baklažāni ar dārzeņiem Sastāvdaļas:
2 vidēji lieli baklažāni,
3 ēdk. eļļas,
1 tomāts,
1 sīpols,
1 bulgāru pipars,
150 gr bekona,
150 gr cieta siera,
buntīte zaļumu,
sāls,
pipari - pēc garšas.

Kā pagatavot:
Baklažānu sagriež "vēdeklī", ierīvē ar sāli un atstāj uz 10 min. tad noskalo zem krāna ūdens, lai pazūd rūgtums. Tomātu un piparu sagriež ripiņās, bet bekonu un sieru ( pa 100 gr) šķēlītēs. Katrā baklāžāna griezumā liek dārzeņa, siera un bekona gabaliņu. Virsū uzziež sviestu, kārto uz plāts. Cep cepeškrāsnī 160 C temperatūrā 30 min. receptes
Pildīti kabači Sastāvdaļas:
0,5 kg kabaču,
300 gr maltās gaļas,
1 cūkgaļas buljona kubiņš,
2 gl. novārītu rīsu,
2 sīpoli,
2 burkāni,
3 tomāti,
2 cieti novārītas olas,
sāls pēc garšas, eļļa.

Kā pagatavot:
Kabačus pārgriež uz pusēm, izņem mīstumu. Sasmalcinātus sīpolus, rīvētus burkānus pasautē eļļā. samaisa rīsus , malto gaļu, sautētos burkānus un sīpolus, uzkaisa sāli, piparus. Iegūto masu pilda kabačos, virsu pārkaisa ar sasmalcinātu buljona kubiņu un uzliek tomātu ripiņas. Cep gatavus 200C temperatūrā. Gatavus pārziež ar majonēzi un pārkaisa ar sasmalcinātām olām. receptes
Dārzeņu sacepums Sastāvdaļas:
Kartupeļi 3 gab.
Burkāni 1 gab.
puķkaposts nedaudz,
žāvētā gaļa apt 100 gr.
skābs gurķis vai ābols (skābs),
zaļie konservētie zirnīši vai kukurūza
paprika
sīpols
krējums+piens+kečups+garšvielas+sāls.
Eļļa (nedaudz)

Kā pagatavot:
1)pannā nedaudz ielej eļļu pa visu virsmu
2)plānās šķēlītes griež kartupeļus, uzkaisa nedaudz sāli
3) burkānus šķēlītēs, puravu vai sīpolu, puķukāpostu
4) sagriež žāvēto gaļu vai malto gaļu (bet parasti - bez gaļas!)
5)ābolu vai skābu gurķi (nedaudz!), papriku
6)sēnes (var bez)
7)zaļos zirnīšus vai kukurūzu
8)sataisu krējumu + pienu + kečupu + garšvielas + sāli un pārleju tam visam pāri
9)cep cepeškrāsnī diezgan ilgi - ne mazāk par 45 min. (gatavību nosaka izķeksējot kartupeļa vai burkāna šķēlīti un pagaršojot)

Visas sastāvdaļas var variēt - pielikt citas un atņemt nosauktās, tāpat lietot garšvielas un zaļumus receptes