Šurpa Sastāvdaļas:
Bieza, aromātiska, mūsu platuma grādiem nepierasta zupa, kura spēj iepriecināt jebkuru gardēdi. Viegli pagatavojama gan uz atvērta pavarda, gan uz plīts. 10 cilvēkiem

2 kg jēra gaļas (pleca gabals)
400 g aitas tauku (labāk vēdertauku)
1,5-2 kg tomātu
1,2 kg kartupeļu
1,2 kg burkānu
4 lielas ķiploku galvas
3 lieli sīpoli
1 saišķītis kinzas (koriandra zaļumi)
1 saišķītis pētersīļa zaļumu
5-6 lielas lauru lapas
2 tējk. rupji maltu melno vai ķiplokpiparu
sāls pēc garšas



Kā pagatavot:
Aitas taukus sagriez nelielos kubiņos, jēra gaļu sagriez 4x5 cm gabalos. Sīpolus nomizo un sagriez plānās pusripiņās. Burkānus nomizo un sagriez 3-4 cm lielos gabalos. Tomātus sagriez 4-6 daiviņās. Kartupeļus sagriez apmēram tomātu daiviņu lieluma gabalos.

Sagrieztos aitas taukus liec katlā un cel katlu uz uguns. Apmaisot cepini aitas taukus, kamēr tauki ir izkusuši. Izņem no katla visus spradžus, atstājot tikai taukus un liec katlā sagriezto jēra gaļu un sīpolus. Apmaisot cep 15 minūtes, pēc tam pievieno burkānus. Apmaisot cep visu kopā vēl 15 minūtes un pievieno sagrieztos tomātus, rupji maltus piparus un sāli pēc garšas. Uzliec vāku un ik pa brīžam apmaisot sutini, kamēr tomāti izjukuši (15-20 minūtes).

Kad tomāti izjukuši, liec katlā sagrieztos kartupeļus, 4 veselas, nemizotas ķiploku galvas, 5-6 lielas lauru lapas un nesagrieztus kinzas un pētersīļa zaļumus. Pārlej ūdeni, tā lai katla saturs ir tikai nedaudz apklāts, uzliec vāku un sekojot, lai ūdenim iztvaikojot produkti nesāktu piedegt (vajadzības gadījumā pielej vēl nedaudz ūdeni) vāri 1 stundu. Pēc tam izņem ķiploku galvas un cel katlu nost no uguns.

receptes
Dārzeņu zupa ar zaļajiem sparģeļiem. Sastāvdaļas:
500g.zaļo sparģeļu. 1/2 selerijas. 3 mazi cukini. 2 burkāni. 4 novārīt stingri kartupeļi. 4 lieli tomāti. 1 sīpols. 1 ķiploka daiviņa. 1.ēd.k.kausēta sviesta. 1 litrs dārzeņu buljona. sāls un baltie pipari. 1 saišķītis pētersīļu.
Kā pagatavot:
1)Sparģeļus notīriet.Galus saīsiniet un sagrieziet apm.4 cm garos gabaliņos.Nomazgājiet selerijas un atbrīvojiet tās no ārējiem resnākajiem zariem.Nomazgājiet un sagrieziet stienīšos cukini. 2)Notīriet un sagrieziet kubiņos burkānus un kartupeļus.Noplaucējiet un nomizojiet tomātus,mīkstumus sagrieziet kubiņos. 3)Lielā katlā izkausējiet sviestu un cepiet sīpolus un ķiplokus,līdz tie kļūst caurspīdīgi.Pievienojiet burkānus un kartupeļus,īsu brīdi cepiet.Pielejiet buljonu un katlā,kas apsegts ar vāku,vāriet 10 min. 4)Pievienojiet atlikušos dārzeņus,atkal uzlieciet vāku un sautējiet 8 min.,līdz dārzeņi kļūst mīksti.Pētersīļus nomazgājiet,nosusiniet un sagrieziet,neizmantojot kātiņus.Zupu pasniedzot,pārkaisiet to ar pētersīļiem receptes
Zaļā vasaras zupa. Sastāvdaļas:500 g.spinātu; 2 nelieli cukini; 200g.zirnīšu un 200g  burkānu; 1 sīpols; 1/2 jauktu garšaugu saišķīšu; 1 1/2 ēd.k. sviesta; 1 ēd.k.miltu; 1litrs sakņu buljona; 2 ēd.k.sk.krējuma; sāls un pipari.

Kā pagatavot:1)Spinātus pārlasiet,rūpīgi nomazgājiet un rupji sagrieziet.Nomazgājiet cukini,nogrieziet kātiņa vietu un zieda aizmetni,sagrieziet salmiņos.Nomazgājiet zirņus un burkānus,burkānus notīriet un sagrieziet kubiciņos.Sīpolu nomizojiet un smalki sakapājiet.Garšaugus nomazgājiet,nosusiniet un smalki sakapājiet. 2)Katlā izkausējiet sviestu,pievienojiet sīpolus un uz vidēji stipras uguns apcepiet zeltainus.Pievienojiet sagatavotos dārzeņus un apm.pusi no garšaugiem.3 min.,patstāvīgi maisot,cepiet uz mazas uguns. 3)Pārkaisiet  ar miltiem un maisot viegli apcepiet.Pielejiet dārzeņu buljonu un ļaujiet uzvārīties.Uzlieciet vāku un ļaujiet zupai uz nelielas uguns apm.5 min.vārīties,līdz zirņi un burkāni ir mīksti. 4)Pievienojiet skābo krējumu un labi samaisiet,pēc garšas pievienojiet sāli un piparus.Pasniedzot zupu galdā,pārkaisiet ar atlikušajiem garšaugiem
receptes
Tomātu zupa ar malto gaļu Sastāvdaļas:
~500g. maltās gaļas,
1 lielā bundža kons. mizotu tomātu savā sulā (var arī svaigus, protams, bet tad pašam jāmizo),
2 bundžiņas kons. pupiņu,
2 sīpoli,
1 paprika,
sāls,
pipari,
ķimenes,
kaltēts baziliks.

Kā pagatavot:
1. Apcep malto gaļu, lai tā kļust irdena; 2. Sagriež  pusripās sīpolus, papriku; 3.Gaļu, sīpolus, papriku liek katlā, pielej ūdeni, pēc ieskatiem - cik biezu zupu vēlas, pievieno ķimenes, sāli, piparus, uzvāra, pavāra ~10min; 4. Kad paprika, sīpoli mīksti, pievieno pupiņas, pavāra vēl 2min, pievieno sasmalcinātus tomātus, samaisa, ļauj vēl uzmest burbuli; 5. Izslēdz uguni, pieber kaltēto baziliku, uzliek vāku, ļauj zupai savilkties kādas 5-10min. 6. Lai labi garšo! :) Šī zu[pa ir ļoti piemērota aukstam laikam, kā arī, uz pohiņām :) receptes
Klasiskā soļanka Sastāvdaļas:
200g liellopa gaļas ar kauliņu gabaliņš tvaicēta šķiņķa (der arī kūpināts)
30g vārītas nieres (var arī vairāk)

svaigs baziliks (pēc savas gaumes)
1 sīpols
sālīts gurķītis
20g kaperu (var bez tiem arī iztikt)
20g olīvu

1 tējk. sviesta

2 citrona šķēlītes

1 tomāts
 1 burkāns
Sāls,
pipari

krējums

1 tējk. tomātu pastas

200 g. kartupeļi

Kā pagatavot:Gaļas gabaliņu kopā ar burkānu novāra un ņem laukā, sagriež strēmelītēs. Šķiņķi tāpat un nierītes tāpat. Pievieno buljonam sagrieztus kartupeļus .Sakapātu sīpolu apcep un iejauc tomātu pastā, gurķīti nomizo, atsēklo un sagriež gabaliņos. Sagriezto gaļu, šķiņķi un nierītes liek katliņā, pievieno dārzeņus un garšvielas, pārlej ar buljonu un uzvāra. Nogriež mazāku uguni un vāra vēl 5 – 10 minūtes. Gatavā soļankā liek olīvas, kaperus, citronu, pārkaisa ar zaļumiem. Krējumu pasniedz atsevišķi mērces traukā.       receptes
Tunāze! Sastāvdaļas:
500g kūpinātas gaļas;
250g tunča konservu eļļā;
5 vidēji kartupeļi;

1 burkāns;

1 sīpols;
4 mājas marinēti tomāti;
puse ēdamkarotes sinepes;

vidēji šampinjoni

Kā pagatavot:
Katlā apmēram 1.3 L ūdens. Panna uz mazas uguns sildās.\' 2 min. Katlā pievienojam kūpināto gaļu kas sagriezta nelielos gabaliņos. 5 min. Pannā pievienojam sarīvētu burkānu, ļaujam lēnām cepties eļļā. 6 min. Katlā pievienojam palielus kartupeļu gabalus. 7 min. katlā iemetam 2 daiviņas ķiploka. 9 min. pannā pievienojam pusīti vidēji liela sasmalcināta sīpola. Otru pusīti nedaudz sasmalcinot pievienojam katla sastāvam. 10 min. Katls vārās uz nedaudz virs vidējās liesmas, panna uz mazas uguns. 15 min. Panna uz lielas uguns, pievienojam eļļu, uzkarsējam.. pievienojam uz pusēm pārgrieztus sampinjonus lai tie augstā temperatūrā dabū šoku. 17 min. Katlā pievienojam sāli. 18 min. visu pannas sastāvu pievienojam katlam. 19 min. katlam pievienojam tunci. 20 min. katla saturam pievienojam veselus marinētos tomātus. 21 min. pievienojam pārējās garšvielas, lai tikai buljons tiktu apveltīts ar garšvielu efektu, nevis pārējās sastāvdaļas. 22 min. pievienojam pusi ēdamkarotes sinepes! Pasniegt visiem lai katram tiktu vesels tomāts un arī gabals kartupeļa. Iesaku - krējuma vietā, šai zupai vairāk patiktu ēdamkarote kausētā siera! Lai garšo! Paldies! receptes
PIENA - KARTUPEĻU PUTRAIMU ZUPA Sastāvdaļas:
Ūdens - 1,5L
Piens - 1L
4 kartupeļi
miežu putraimi 50G
Sviests - 50g
1 zobiņš ķiploka
sāls, cukurs pēc garšas


Kā pagatavot:Verdošā ūdenī ieber putraimus, vāra apmēram pusstundu tad pievieno kubiņos sagriezstus kartupeļus (daudzums nav stingri noteikts,var arī vairāk vai mazāk. Kā patīk) ķiploku. Vāra līdz kartupeļi mīksti, pieliek sviestu, pielej pienu . Kad zupa no jauna mutuļo ir gatavs. Pasniedz ar biezpienu,rupjmaizi un ceptām reņģēm vai sālītu siļķi utt. receptes
Laša zupa Sastāvdaļas:
1. laša fileja ~750 grami
2. Kartupeļi ~ 1 kilograms
3. burkāni ~ 500 grami
4. Diles
5. Saldais krējums ~100 grami
6. garšvielas, sāls pēc garšas
Kā pagatavot
1. Nomizojam dārzeņu.
2. Kartupeļus sagriežam kubiņus, burkānus ripiņās.
3.Liekam varīt katlā kur ir ūdens ~ 4-5 Litri
4.Pieliekam sāli pēc garšas!
5. Kamēr vārās kartupeļi, griežam lasi gabaliņos.
6. Kad ir izvārijušies dārzeņi pieliekam lasi un vāram ~10 minūtes.
7. Pielejam saldo krējmu, pieliekam sagrieztas diles.
8. Uzvāram blīdz pirmajam burbulim! Pēc minūtēm desmit var pasniegt šo ēdienu - īpaši gardo! receptes
aukstā zupa -ar redīsu asniem Sastāvdaļas:1 burciņa marinētas bietes
1l kefīra
2 nelieli gurķi
2 olas
1 iepakojums ar diedzētiem redīsiem
loki
dilles

Kā pagatavot:(laiks:10 minūtes)
Ieliek katlā bietes,pielej kefīru,pievieno sagrieztus gurķus,lokus un diedzētos redīsus.Novāra olas,atdzesē un piegriež klāt. Samaisam. Pievienojam piparus un sāli.
Zupa gatava! receptes
Gaļas soļanka Sastāvdaļas:
150 g liellopa gaļas ,25 g vārīta šķiņķa ,20 g cīsiņu, 30 g nieres, 50 g sīpolu, 50 g skābu gurķu, 20 g tomātu biezeņa, 10 g sviesta, 20 g kaperu, 15 g olīves, 25 g skāba krējuma ,1/10 citrona, garšvielas
Kā pagatavot: No liellopa gaļas un kauliem vāra buljonu. Sīpolus sagriež salmiņos un sviestā apcep, pievieno tomātu biezeni un sautē mīkstus. Skābētus gurķus nomizo, atdala sēklas un sagriež šķērsām, plānās šķēlītēs. Verdošā buljonā liek gurķus, uzvāra, pievieno iepriekš apceptos sīpolus, garenos gabaliņos sagrieztos, vārītos gaļas produktus ( liellopa gaļu, šķiņķi, atsevišķi novārītas nieres, cīsiņus), olīvas, kaperus, piparus, lauru lapas, sāli un vāra 5 minūtes. Pirms pasniegšanas soļankā liek skābu krējumu, pētersīļu zaļumus, citrona šķēlītes. Citrona šķēlītes, ja vēlas, var sakārtot trauciņā un galdā pasniegt atsevišķi, neliekot soļankā. receptes
Gardā skābo kāpostu zupa Sastāvdaļas:
700g skābētos kāpostus,
Kūpināta cauraugusi cūkas gaļa(daudzums pēc pašu izvēles),
2ēd.k krievu sinepes ,
3 vidēja lieluma burkāni ,
1 vai 2ēd.k cukura,
2 vidēja lieluma sīpoli,
1 vai 2 saujas putraimu
pēc izjūtām
sāls pēc vajadzības, dažreiz nemaz neprasās,
pipari,
lauru lapas,
3ēd.k tomātu mērces,
2daiviņas ķiploka,
50ml saldā krējuma.  

Pagatavošana:
Katlā liek sagrieztu lielos gabalos cauraugušo gaļiņu, kopā ar kāpostiem, ielej vajadzīgo daudzumu ūdens, pievieno piparus, sāli un lauru lapas un liek vārīties. Kad ūdens ir sācis vārīties, pieber putraimus. Atsevišķi uz ietaukotas pannas liek cepties jau iepriekš sarīvētus burkānus, sīki sagrieztus sīpolus, saspieztus ķiplokus. Kad burkāni ir sākuši palikt viegli brūni, tiem pievieno, tomātu mērci, nedaudz pasautē un pievieno zupai, klāt liekot arī sinepes un cukuru. Visu vāra,līdz gaļa ir pavisam mīksta. Pašās beigās pievieno saldo krējumu. receptes
Latviešu zivjuzupa Sastāvdaļas:
1kg. zivs var būt jeb kura svaiga, pat reņģes,
4 kartupeļi,
1 sīpols,
1 burkāns,
pētersīļi,
dilles,
sāls,
cukurs,
lauru lapa,
50.g. sviests,
1L piens,
1,5L ūdens

Kā pagatavot:
1 veselu notīrītu burkānu 1 veselu sīpolu un zivi, lauru lapu liek katlā ar ūdeni vārīties 10 - 15 min. Nokāš. Salej buljonu tīrā katlā, liek uz uguns novārīto sīpolu, laurulapu izmet, burkānu sarīvē vai sagriež ripiņās (ripiņās būs smukāk). Liek atpakaļ katlā. Pievieno sagriezstus kartupeļus, sāli, cukuru pēc garšas. Vāra līdz kartupeļi mīksti, pieliek sviestu ,atkaulotu zivs gaļu. Pielej pienu. Pavāra 2-3 min. Pārkaisa ar zaļumiem. Uzliek vāku. Gatavs.
Pasniedz ar biezpienu un rudzu rupjmaizi. receptes
Borščs Sastāvdaļas:
1.paliela,
biete,
neliela selerijas sakne,
2 normāli burkāni,
0,5 kg svaiga kāposta,
sīpols,
galviņa ķiploka,
1.sarkana paprika,
4,tomāti,
2 zariņi svaiga bazilika,
svaigas dilles.
300gr. kūpinātas cūkas krūtiņas ar ribiņām,
olīveļļa

Kā pagatavot:
Saknes un dārzeņus tādā secībā kā dots rīvē uz rīves,sagriež vai sakapā, apcep uz pannas un liek katla ar vārošu ūdeni vārīties uz mērenas uguns. Cūkas krūtiņu sagriež mazākos gabalos apcep, pievieno pārējai zupai. vāra vēl 15 minūtes pēc gaļas pievienošanas.baziliku un dilles sakapā un pievieno zupai procesa beigās uzliek vāku.pasniedz pēc 5 min. Pagatavošana aizņem aptuveni 1 h receptes
Ne īsti sēņu zupa, bet garšīgi Sastāvdaļas:
Kādi 4 kartupelīši, 1 burkāns, pupiņas (manā ledusskapī atradās sarkanās pupiņas), sīpols, sviestiņš, pētersīļi (var izlīdzēties ar veikalā nopērkamiem kaltētiem pētersīļiem), 5-6 melno piparu graudi,  paciņzupa (man bija Podravkas ražotā "Sēņu zupa ar nūdelēm"), mazs-mazītiņs šķiņķa gabaliņš (palika pāri, kādi 50 gr.).

Kā pagatavot:
Sīpolu notīra, sasmalcina un apcep sviestā. Uzvāra paciņzupu, kā norādīts uz iepakojuma (es pievienoju vairāk ūdens). Katliņam ar zupu pievieno dzeltenīgi apceptus sīpolus, sarkanās pupiņas, pētersīļus, nedaudz pavāra. Kartupeļus un burkānus notīra, kartupeļus sagriež kubiņos, burkānu - kā labpatīk (es uz rīves sasmalcināju tādās kā plānās skaidiņās, bet ne pārāk smalkās). Zupai pievieno apcepto šķiņķi, burkānu, kartupeļus, piparus un vāra, līdz kartupeļi un burkāni mīksti (aptuveni 20 minūtes). Pasniedz ar krējumu, var pievienot citus zaļumus. receptes
Siera zupa ar garnelēm Sastāvdaļas:
Piens - 2l.

kausētais siers "Dzintars"ar krabīšiem
2
burkāni
2-3
siers (pilnīgi vienalga kāds parasts siers)
0,3
lobītas garneles
0,3 - 0,5
kartupeļu milti "Hercogs" - apm.2 ēd.karot.uz glazi ūdens.

Kā pagatavot:
Sarīvē burkānus un nelielā ūdens daudzumā izvāra mīkstus, pievieno pienu, nedaudz uzkarsē, pievieno kausēto sieru, sarīvētu parsto sieru un garneles - uzvāra. Lai šo zupu pārvērstu par biezzupu - Kartupeļu miltus sajauc ar aukstu ūdeni, labi izšķidina un pielej zupai. Sātīga un garda! receptes
Piena vasaras zupa Sastāvdaļas:
2 burkāni

200 g zaļo zirnīšu

2 puķkāposti
4 kartupeļi

1 l piena

1 l ūdens
1 tējk. sāls


Kā pagatavot:
Verdošā ūdenī ieber sāli un šķēlītēs sagrieztus burkānus. Vāra, līdz burkāni mīksti. Pieber zaļos zirnīšus, pa rozetēm sadalītus puķu kāpostus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Vāra, līdz kartupeļi mīksti (arī pārējie dārzeņi tad būs mīksti), aptuveni 10 minūtes. Pielej pienu un uzvāra. Pasniedz pārkaisītu ar sasmalcinātām dillēm. receptes
Piena zupa ar burkāniem un rīsiem Sastāvdaļas:
4-5 burkāni

5 ēdamkarotes rīsu

½ l piena
½ l ūdens

2 ēdamkarotes sviesta sāls

Kā pagatavot:
Uz rupjas rīves sarīvētus burkānus, noskalotus rīsus pārles ar ūdeni. Uzvāra, turpina vārīt 3 - 5 minūtes. Pievieno pienu, sāli. Uzvāra un ļauj ievilkties 8 - 10 minūtes. receptes