Zivis ar Parmezanas sieru
Sastāvdaļas:
450 g mencas
1/2 tējkarotes sāls
1/8 tējkarotes samaltu melno piparu
1/2 glāze skābā krējuma
1 tējkarote svaigi sarīvēta Parmezanas siera
1/4 tējkarotes paprikas pulvera
1/8 tējkarotes žāvēta estragona
3 svaigi šķēlēs sagriezti sīpoli
1 šķēlēs sagriezts tomāts
Kā pagatavot:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Sarullē mencu mazos rullīšos un novieto ar savienojuma malu uz leju neietaukotā cepešpannā. Apkaisa ar sāli un pipariem. Traukā samaisa kopā krējumu, Parmezanas sieru, papriku un estragonu. Pārklāj zivīm un cep 20 minūtes, vai kamēr zivs viegli sadalās. Virsū uzliek svaigus sīpolus un tomātus. Paredzēts 4 porcijām.
Recepte pievienota sadarbībā ar:
www.edzivis.lv
receptes
Ceptas brētliņas
Sastāvdaļas:
Sāls un svaigi malti pipari
450 g brētliņu, notīrītas un bez asakām
150 g kausētā siera
Kā pagatavot:
Brētliņām pieliek garšvielas, pārgriež, no iekšpuses uzsmērē sieru un saloka atpakaļ. Viegli apviļā miltos, tad uzliek uz ieeļļotām grila restītēm, vienreiz apgriež. Cep dažas minūtes no abām pusēm. Ja vēlas, pirms cepšanas brētliņām var atdalīt galvas.
Recepte pievienota sadarbībā ar:
www.edzivis.lv
receptes
Zivju zupa zemnieku gaumē
Sastāvdaļas:
600—700 g sīku zivju
400—500 g lielu zivju
3 sīpolī
1 pētersīļa sakne
2 lauru lapas
3—5 melnie pipargraudi
1 ēdamkarote sviesta
sāls pēc garšas
Kā pagatavot:
Sīkās zivis atbrīvo no iekšām, rūpīgi nomazgā, nenokasot zvīņas, saliek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, pieber sāli un liek uz uguns. Vāra tik ilgi, līdz sīkās zivtiņas pilnīgi savārās, pēc tam buljonu izkāš. Izkāstajā, tīrajā buljonā ieliek sagrieztus sīpolus un pētersīļa sakni, buljonu vēlreiz liek uz uguns un vāra 15 minūtes, bet pēc tam pieliek iepriekš sagatavotas, porciju gabalos sagrieztas lielās zivis un garšvielas. Ja vajadzīgs, pieber vēl sāli pēc garšas. Stipri samazina uguni un vāra 15-20 minūtes, rūpīgi nosmeļot putas.
Gatavajam buljonam pieliek sviestu, to pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem un liek galdā. Katrā šķīvī ieliek porciju gabalu zivs.
Ja šo zivju zupu vāra uz ugunskura zvejas vietā, tad garšvielas var arī nelikt, jo dzīvām zivīm ir smalka, patīkama garša arī bez garšvielām. Šai gadījumā sīkās zivis labāk vārīt, ietītas tīrā audumā, ko pēc vārīšanas izņem no katla kopā ar izvārītajām zivīm.
receptes
Laša steiks
Sastāvdaļas: 2 laša šķēles, puse citrona, sasmalcinātas dilles (apmēram ēdamkarote),sāls, baltie pipari.
Kā pagatavot:Laša šķēles nosusina salvetē, ierīvē ar sāli un pipariem. Pārrasina ar citrona sulu. Lasi iztur 15 min., tad liek pannā vai uz grila restēm un apcep no abām pusēm.
receptes
Apburtā siļķe
Sastāvdaļas:
vārīti kartupeļi,
dilles,
siļķu filejas,
sīpoli,
"Spilva" gurķu mērce
Kā pagatavot:
Vārītus, vēl kūpošus kartupeļus pārkaisa ar sasmalcinātām dillītēm. Pievieno sagrieztas siļķu filejas un plānās ripiņās sagrieztus sīpolus. Pirms pasniegšanas pārlej ar gurķu mērci.
receptes
Siļķe kažokā
Sastāvdaļas:
sālīta siļķe,
vārīti kartupeļi,
majonēze,
vārītas olas,
vārītas bietes,
sīpoli,
āboli
Kā pagatavot:
Liek traukā,labāk izskatās stikla bļodā;
pa vidu katrai 2.kārtai majonēze un -
sāk no apakshas likt
1)kartupeļi,
2)sīpoli
3)siļķe
4)vārītas bietes
5)rīvēti skābi āboli
6)olas
7)vārīti kartupeļi
8)sīpoli
9)siļķe
10)vārītas bietes,
majonēze un pa virsu vārītas,sakapātas olas.
receptes
Tunča salāti 2
Sastāvdaļas:
vārīti kartupeļi,
rīvēts siers,
tunča konservi savā sulā vai eļļā,
marinētie gurķi,
majonēze.
Kā pagatavot:
Likt kārtām - starpā papildinot ar majonēzi.
receptes
Vārīta menca ar mārrutku un majonēzes mērci
Sastāvdaļas:
500 g mencu;
burkāns;
pētersīlis;
selerija;
2 lauru lapas;
5 smaržīgie pipari;
200 g majonēzes;
70 g mārrutku;
2 olas;
sāls pēc garšas
Kā pagatavot:
Izvāra gabalos sagrieztu mencu (bez muguras asakas) garšvielu novārījumā. Gatavos zivs gabaliņus izņem no novārījuma un saliek traukā. Atdzesē. Uz smalkas rīves sarīvē mārrutkus un samaisa ar majonēzi. Zivs gabalus apziež ar mērci. Katru gabalu rotā ar cieti novārītu olu daiviņām un marinētu dārzeņu (gurķu, tomātu, burkānu u.c.) šķēlītēm, kā arī ar pētersīļiem un citiem zaļumiem.
receptes
Mencas krējumā
Sastāvdaļas:
1 kg mencu;
1 glāze skāba krējuma;
sāls;
1/2 glāzes miltu;
dilles;
loki;
pētersīļi;
eļļa cepšanai
Kā pagatavot:
Mencām noņem ādu un izņem asakas, sagriež porciju gabalos, apvārta miltos un eļļā izcep. Liek sautējumā traukā, uzkaisa sāli, zaļumus, pārlej ar krējumu, sautē cepeškrāsnī 25 minūtes. Pasniedz ar salātiem pie ceptiem vai vārītiem kartupeļiem.
receptes
Cepts putasu
Sastāvdaļas:
2 kg putasu
500 g sīpolu
1l ketčupa vai asās tomātu mērces
eļļa cepšanai
milti apvārtīšanai
sāls
Kā pagatavot:
*parasti pērku saldētus putasu bez galvām - var jau arī pirkt ar galvām vai putasu fileju - tad zivis jātīra - jāiztīra "iekšas" (asaka paliek), jānogriež spuras un aste - jebkurā gadījumā tā ir visķēpīgākā šī ēdiena pagatavošanas daļā :)
*sīpolus notīra, sagriež ripiņās un pasautē eļļā - man ļoti garšo, ja viņi paliek tikai mīksti un caurspīdīgi - var arī nesautēt, jo kārtojot zivis, sīpoli tāpat paliek mīksti
* zivis apviļā miltos un liek cepties uz diezgan lielas uguns - viens no gatavības noteikšanas faktoriem - zivs paveras vaļā un viegli nāk nost no asakas
* zivis liek kārtām traukā - kārta zivju (jāapber ar sāli), tad sīpoli, tad ketčups vai asā tomātu mērce u.t.t. vēlams kārtot kamēr zivis karstas, tikko no pannnas
* cepšanu beidzot arī eļļu, kas palikusi pannā, pārlej pāri
receptes
Kūpinātas mencas salāti
Sastāvdaļas:
500g kūpinātas mencas;
2 āboli (neskābi);
2 skābi gurķi;
3 tomāti;
2 ēdamkarotes sagrieztu sīpolloku;
1/2 glāzes augu eļļas;
2 tējkarotes sinepju;
2 tējkarotes cukura;
3 ēdamkarotes galda etiķa;
naža gals malto melno piparu;
sāls pēc garšas
Kā pagatavot:
Zivi attīra no ādas un asakām, sagriež kubiņos, tāpat sagriež ābolus, gurķus, tomātus (sēklas iepriekš izņem), pievieno sīki sagrieztus lokus un aplej ar aso mērci.
Mērces sagatavošana.
Labi sajauc sinepes ar cukuru, pa lāsītei pievienojot eļļu. Kad izveidojas viendabīga masa, pieber piparus, pakāpeniski pielej etiķi un pieliek sāli.
receptes
Butes rulādes ar sieru
Sastāvdaļas:
Izmantojam mikroviļņu krāsni
500g saldētas butes filejas
1 mazs puravs
400g konservētu tomātu
1 tējkarote sāls
šķipsna piparu
50g siera
2 ēd. karotes sasmalcinātu pētersiļu
Kā pagatavot:
1. puravu sgriež šķēlītēs, kopā ar tomātiem kārto apaļā traukā, pielej pusi no tomātu sulas. pārkaisa ar sāli un pipariem.
2. sajauc kopā sieru un pētersiļus, ņem karoti un nedaudz pārkaisa katru fileju. Pēc tam filejas sarullē.
3. kārto rulādes apaļā traukā. Uzliek vāku, cep 10-12 minūtes, jauda mikroviļņu krāsnij ir 750W.
Labu apetīti.
receptes
Zivju ikru pagatavošana.
Sastāvdaļas:
Zivju ikri,
sāls,
pipari.
Kā pagatavot:
Ikrus liek uz sieta, lej virsū verdošu sālsūdeni, lēni maisa un noņem plēves. Ja nepieciešams uzkaisa vēl sāli un piparus. Otrā dienā var lietot.
receptes
Līdaka (vai cita zivs) majonēzē
Sastāvdaļas:
1 kg līdaku,
1 citrona sula,
2 ēdamk. tomātu biezeņa,
1 ola,
sāls,
nedaudz muskatrieksta,
100 g rīvmaizes,
2 ēdamk. miltu,
garšvielas,
majonēze.
Kā pagatavot:
Līdakas notīra, nomazgā, izņem asakas, sadala gabaliņos, pārslaka ar citrona sulu, sajauktu ar tomātu biezeni. Marinē divas stundas. Tad līdakas gabaliņus iemērc miltos, sakultā olā, kam pieliek sāli un garšvielas, apvārta rīvmaizē un cep eļļā no abām pusēm gaiši brūnus. Atdzisušiem pārlej majonēzi.
receptes
Zivju pastēte
Sastāvdaļas:
1 kg zandarta (laša, sīgas, līdakas vai karpas)
½ glāzes bieza, salda krējuma,
1 ēdamkarote kausēta siera,
4-5 olas,
sāls,
pipari,
dilles,
50 g (2 šķēles) baltmaizes.
Kā pagatavot:
Zandartam noņem zvīņas, iztīra, nomazgā, noņem ādu (sākot no galvas). Gaļu atdala no asakām, samaļ. Pieliek izmērcētu, nospiestu baltmaizi (bez garozas), pievieno sāli, piparus, dilles, vēlreiz samaļ. Pieliek krējumu, sviestu, olas, masu puto apmēram 25-30 minūtes. Liek sagatavotā formā, vāra ūdens peldē pusotru stundu. Aukstu izliek piemērotā traukā, grezno ar citrona šķēlītēm.
receptes
Zivju galerts
Sastāvdaļas:
0,8 kg vārītas zivis bez asakām,
2 cieti vārītas olas,
pētersīļu zaļumi,
konservēti zaļie zirnīši un citronu šķēlītes, Zivju buljons, kam pielikts uzbriedināts želantīns (uz 1 l buljona 30-40 g. želantīna), vai buljons, kas vārīts no teļa kājām.
Kā pagatavot:
Rievainu formu izskalo ar vārītu aukstu ūdeni, ielej 0,5 cm biezu kārtu recējošā buljona, sarecina. Virs tā liek rotājumu: olu šķēlītes, pētersīļu zaļumus, zirnīšus vai plānas citronu šķēlītes, atkal pārlej ar buljonu, sarecina. Virsū liek glītos gabaliņos sadalītu zivi. Pārlej buljonu, sarecina; izgāž no formas uz lēzena trauka, pasniedz ar dārzeņu salātiem, mārrutkiem.
Šādā veidā var pagatavot jebkuras zivs galertu.
receptes
Zivju sacepums
Sastāvdaļas:
1 kg sama gaļas, līdaku vai karpu,
600 g ar mizu vārītu kartupeļu,
sāls,
300 zivju mērces,
rīvmaize,
50 g sviesta.
Kā pagatavot:
Fileju sagriež gabalos, saliek ietaukotā porciju panniņā vai "pīlē", apliek ar novārītiem, šķēlēs sagrieztiem kartupeļiem, pārkaisa ar rīvmaizi, pārlaista sviestu un cep cepeškrāsnī (250-280 oC) apmēram 15-20 minūtes. Izrotā ar zaļumiem vai citrona šķēlītēm.
receptes