Uz restēm ceptas zivis Sastāvdaļas:





1 kg iztīrītu, nomazgātu, nosusinātu zivju, viena glāze miltu,

sāls,

citrona sula vai etiķis,

100 g ar sviestu sajauktas eļļas.





Kā pagatavot:





Zandartu, sīgas vai citas zivis sagriež gabalos, apsāla, pārslauka ar citrona sulu, apvīļā miltos, iemēc sviesta un eļļas maisījumā, cep uz restēm (uz oglēm). Cepšanas laikā zivis reizēm ieziež ar kausētu sviestu.



receptes
Zivju zupa ar kartupeļiem un tomātiem Sastāvdaļas:





800- 1000 g gaļīgu zivju,

1 pētersīļa sakne,

2 sīpoli,

600 g kartupeļu,

400 g tomātu ,

1 ½ ēdamk. sviesta,

1-2 lauru lapas,

3-5 melnie pipargraudi,

sāls.





Kā pagatavot:





Zivis apstrādā kā parasti, sadala filejās ar ādu un bez asakām. Sagriež porciju gabalos, apsāla un līdz izmantošanai novieto vēsā vietā. No zivju pārtikas atkritumiem - galvas (bez žaunām), spurām, asakām- vāra buljonu. Gatavu buljonu izkāš, uzvāra, ieliek nomizotus sagrieztus kartupeļus, sīpolus un pētersīļu sakni. Vāra 20 minūtes, pēc tam pievieno zivis, garšvielas, sagrieztus tomātus un vāra vēl 20-25 minūtes. Noņem no uguns, un uzreiz pievieno sviestu. Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem. receptes
Zivju buljons Sastāvdaļas:





Uz 500-600 g zivju -

pa 1 pētersīļa un selerijas saknei,

vienu sīpolu,

vienu lauru lapu,

3-4 melnos pipargraudus,

sāli pēc garšas.





Kā pagatavot:





Porciju gabalos sagrieztas, sagatavotas zivis ieliek katlā, uzlej aukstu ūdeni un vāra. Kad ūdens uzvārījies, rūpīgi nosmeļ putas, pēc tam pieliek sāli, garšvielas, sagrieztas garšsaknes un sīpolu. Samazina uguni- šķidrumam tikko manāmi jāvārās; zivis vāra 25-30 minūtes, līdz tās gatavas. Zivju gabalus uzmanīgi izņem no novārījuma, bet galvas un astes vāra vēl 15- 20 minūtes. Pēc tam buljonu izkāš.

Ja lieto zivis kurām ir piegarša, garšvielu daudzumu ieteicams dubultot, vārot var pievienot sālītu gurķu miziņas.

Vārot treknas zivis, periodiski jānosmeļ uzpeldējušie tauki.

















receptes
Zivju salāti Sastāvdaļas:





1 kg ceptu zivju,

1 sīpols,

1 marinēts gurķis,

1 svaigs gurķis,

1 paciņa majonēzes mērces vai viena glāze skāba krējuma,

sāls,

zaļumi



Kā pagatavot:





Ceptai zivij izņem asakas, sadala to mazākos gabaliņos, pieliek sasmalcinātu sīpolu un gurķi, sajauc kopā ar majonēzi vai skābu krējumu, pieliek pēc garšas sāli, uzkaisa zaļumus. receptes
Lasis majonēzē Sastāvdaļas:





1 kg svaiga laša,

pipari,

lauru lapas,

3 sīpoli,

nedaudz cukura,

etiķis vai citrona sula,

sāls pēc garšas,

citrons,

½-3/4 glāzes majonēzes.





Kā pagatavot:





Lasi izķidā, noskalo, nosusina. Sagriež (ar visām zvīņām) glītos gabaliņos vāra garšvielu ūdenī apmēram 15-20 minūtes. Vārīšanas laikā šad tad pielej aukstu ūdeni un etiķi, pievieno nedaudz cukura un sāli. Pēc 20 minūtēm katliņu liek uz pavarda malas, kamēr lasis pilnīgi atdziest. Atdzisušam noloba zvīņas, kārto glītos traukos, pārlej majonēzi, pārliek ar citrona vēdeklīšiem. Līdzīgi var sagatavot karpas, plaužus, karūsas, zandartus, sīgas, foreles u.c.













receptes
Pildīta līdaka (vesela) Sastāvdaļas:





Uz 800-1000 g līdaku - novārījumam(21): pētersīļu sakni,

vienu selerijas sakni,

vienu sīpolu,

divas lauru lapas,

5-6 smaržīgos pipargraudus;





Pildījumam:





1ēdamk. mannas putraimu,

½ glāzes piena,

30 g cietas baltmaizes,

1 sīpolu,

1 ēdamk. sviesta,

1 jēlu olu,

sāli un maltos piparus pēc garšas,

1 tējk. želantīna.





Kā pagatavot:





Sagatavotām zivīm nokasa zvīņas, iegriež galvu pie galvas un astes, atloka ādu un, iegriežot ar nazi, novelk to. Pēc tam zivīm izņem iekšas un ar asu nazi izgriež visus mīkstumus. Mīkstumus kopā ar apceptiem sīpoliem un izmērcētu baltmaizi samaļ divas reizes gaļas mašīnā. Pildījumā iecilā jēlu olu, ieber mannas putraimus, sāli, maltos piparus, pielej aukstu pienu, pieliek mīkstu sviestu un rūpīgi sakuļ, lai veidotos irdena masa. Ar šo masu piepilda zivs ādu un sašuj pie galvas un astes. Sagatavo garšvielu novārījumu, ieliek tajā arī galvas, spuras un zivju asakas. Saliek zivis uz zivs katla režģa, pārlej ar izkāstu karsto zivju novārījumu un, lēni karsējot, uzvāra. Vāra uz mazas uguns vienu stundu. Noņem no uguns un zivis lēnu atdzesē, neizņemot no novārījuma. Pēc tam zivis pārliek uz iegarenā zivju šķīvja, sagriež porcijās, rotā ar glīti sagrieztiem marinētiem dārzeņiem, cieti vārītās olas daiviņām un pētersīļu zaļuma zariņiem. Novārījumu izkāš, pievieno aukstā, vārītā ūdenī uzbriedinātu želantīnu, uzvāra. Novārījumu atdzesē līdz istabas temperatūrai, pārlej zivis divos paņēmienos. Atsevišķi pasniedz mārrutku mērci vai majonēzi ar pipargurķīšiem.

receptes
Tunča salāti Sastāvdaļas:



tuncis,

kukurūza,

2 olas,

marinēti gurķi,

majonēze,

krējums,

mārrutki,

sāls





Kā pagatavot:



Visu sagriež, kas sagriežams un samet kopā ar pārējo un samaisa. receptes
Tunča salāti Veča gaumē Sastāvdaļas:





tuncis savā sulā,

tomāti,

siers,

majonēze





Kā pagatavot:





Tomātus un sieru sagriež kubiciņos. Paņem bļodu/šķīvi ieber tunci, tomātus un sieru. Pielej majonēzi. Var klāt piegrauzt arī kāpostlapu. receptes
Foreles fileja ar kuskusu un harisa mērci/1 pers. Sastāvdaļas:



1 foreles fileja

3 mazie astoņkājīši

50 g kuskusa

100 g vistas buljona

svaigi zaļumi (pētersīlis, baziliks un estragons)

1 citrona miza un sula



Harisa mērcei

1 grilēta paprika

2 saulē kaltēti tomātiņi

1 ķiploka daiviņas

50 g olīveļļas

1 čili pipars





Kā pagatavot:



- Uzvāra buljonu un pārlej kuskusam. Trauku nosedz un atstāj uz 10 min.

- Pēc 10 min. pievieno citrona miziņu un citrona sulu, visus sakapātos zaļumus.

- Foreles fileju cep uz sakarsētas pannas kopā ar astoņkājīšiem. Liek virsū uz gatavā kuskusa.



Harisa mērces pagatavošana

Olīveļļā ieliek grilēto papriku (notīrītu, bez sēklām), tomātus (sagrieztus), ķiploka daiviņas un izsēklotu čili piparu. Visu uzkarsē uz lēnas liesmas apm. 10 min. Tad noņem no uguns un samaļ virtuves kombainā. receptes
Zivju frikadeļu zupa/2 pers. Sastāvs:





Zivju buljons vai ūdens 800 g

Burkāni 40 g

Pētersīļu sakne 40 g

Seleriju sakne 40 g

Puravi vai sīpoli 40 g

Kartupeļi 300 g

Zaļie zirnīši 60 g

Sāls

Garšvielas

Zaļumi 10 g





Frikadelēm





Zivju fileja (zandarts, heks, menca u.c.) 300 g

Olas 1/2 gb.

Saldais krējums 40 g

Mannas putraimi 20 g

Sāls

Pipari smalkie (baltie vai melnie)

Muskatrieksts





Kā pagatavot:





Zivju buljonā vai ūdenī liek vārīties kubiņos sagrieztus burkānus, pētersīļus, selerijas un kartupeļus. Uzvāra.

Tad zupā liek vārīties sagatavotas frikadeles, salmiņos sagrieztus puravus.

Frikadeles ir gatavas, kad tās uzpeld zupas virspusē.

Vārīšanas beigās zupā liek zaļos zirnīšus, garšvielas.

Gatavu zupu nostādina 10 min.

Zivju frikadeļu zupu pasniedz ar zaļumiem, dažreiz arī ar citronu.

Zivju frikadeļu lielums var būt dažāds - no 1 cm līdz pat 3 cm diametrā.

Frikadeles var vārīt atsevišķi un likt zupā pirms pasniegšanas.





Frikadeļu pagatavošana





Zivju fileju samaļ divas reizes gaļas malējā. Pievieno olas, saldo krējumu, sāli, smalkos piparus, nedaudz muskatrieksta un labi samaisa, saputo.

No iegūtās masas veido mazākas vai lielākas gludas, apaļas frikadeles. receptes
Tunča salāti nikoisiešu gaumē/1 pers. Sastāvs:





Svaigs tuncis 100 g,

Mīksti vārīta ola 1 gab.,

Tvaicētas franču pupiņas 1 sauja,

Tomāts bez mizas 1 gab.,

Ar mizu vārīts kartupelis 1 gab.





Mērcei:

Olīvas,

Kaperi,

Olīveļļa,

Balzametiķis.





Kā pagatavot:





Tunci grilē. Nepārcep! Atstāj vidēji grilētu!

Sagriez kartupeli šķēlēs, grilē.

Kārto uz šķīvja - vispirms grilētus kartupeļus, tad pupiņas, vārītas olas un tomāta daiviņas. Virsū uzliec tunci. Pāri pārlej kaperu - olīvu mērci. receptes
Lasis cepeškrāsnī Nepieciešams:

Laša steika gabali,

citronpipari,

saldais krējums,

folija



Kā pagatavot:

Ņem laša gabalus - tādus kā steikam, kārto uz cepešpannas, uzber citronpiparus, pārlej ar saldo krējumu, pārliek pāri folija gabalu, cep cepeškrāsnī kamēr gatavs.

receptes
Grillēts lasis Sastāvdaļas:



Santa Maria garšviela grillētai gaļai ar citrusu,

Lasis.



Kā pagatavot:



Sagriež lasi gabalos, ierīvē ar šo garšvielu un liek uz restītēm grillēties. Pēc apm. 15 min. ir gatavs. receptes
Ar siļķi medū pildīti tomāti Sastāvdaļas:



3 vidēja lieluma tomāti

2 ēdamkarotes biezpiena

1 ēdamkarote jogurta

1 ēdamkarote majonēzes

½ sālītas siļķes filejas

50 g ūdens

½ tējkarotes citronskābes

1 tējkarote cukura

1 lauru lapa

5 smaržīgie pipari

2 krustnagliņas

1 ēdamkarote medus



Kā pagatavot:



Siļķes fileju nomērcē aukstā ūdenī. Pagatavo marinādi: verdošam ūdenim pievieno lauru lapu, piparus, krustnagliņas, cukuru un pavāra 2 minūtes.

Siļķes fileju sagriež gabaliņos, kārto traukā, pārlej ar marinādi un liek uz dienu ledusskapī. Stundu pirms tomātu pildīšanas siļķes gabaliņus izņem no marinādes un pārlej ar medu.

Tomātiem nogriež galu, izņem mīkstumu, sasmalcina un labi sajauc ar biezpienu, jogurtu un majonēzi. Masu pilda tomātos. Virsū liek siļķes gabaliņus. receptes