Rudens salāti Sastāvdaļas:500 g saldskābu ābolu

200 g svaigu kāpostu

150 g burkānu

1 sīpols, dilles

Mērcei: 50-100 g skāba krējuma

100 g majonēzes

1 ēdamkarote galda mārrutku

sāls, cukurs

Kā pagatavot: Dārzeņus un ābolus sarīvē uz rupjās rīves, sīpolu sīki sasmalcina. Krējuma - majonēzes mērcē iemaisa mārrutkus, sāli, cukuru, dilles un salātu komponentus.

receptes
Siera salāti ar vistas gaļu Sastāvdaļas: 200 g siera

200 g vārītas vai

kūpinātas vistas krūtiņas

1/2 glāzes marinētu sēņu

1/2 glāzes konservētu zaļo zirnīšu

Mērcei: 1 glāze 35% saldā krējuma

1-2 ēdamkarotes asās tomātu mērces

1 ēdamkarote mārrutku sāls



Kā pagatavot:Sieru, sēnes, daļu vistas krūtiņas sagriež salmiņos. Krējumu saputo, pievienojot sāli, mārrutkus, aso tomātu mērci. Mērci uz 1 h liek aukstumā. Pirms salātu pasniegšanas mērcē iemaisa salātu sastāvdaļas. Salātu traukā liek sagatavotos siera salātus kaudzītē. Rotājumam atlikušo vistas krūtiņu sagriež glītās plānās šķēlītēs, ar tām rotā salātus.



receptes
Marinētu sēņu salāti ar makaroniem Sastāvdaļas:200 g vārītu makaronu

200 g marinētu šampinjonu

200 g kūpināta šķiņķa

1 paciņa (200 g) majonēzes

pētersīļu zaļumi

sāls, cukurs, pipari

Kā pagatavot:Vārītus makaronus sagriež apmēram 1 - 1/2 cm garos gabaliņos. Sēnes sagriež gabaliņos, šķiņķi sagriež kubveida gabaliņos un sajauc ar sasmalcinātiem pētersīļiem. Pieber sāli, pieliek garšvielas un samaisa. Tad pakāpeniski pievieno majonēzi un samaisa.



receptes
Veģetārais rasols Sastāvdaļas:200 g kartupeļu

200 g biešu

200 g sālītu gurķu

50-100 g pupiņu

1 paciņu majonēzes

sāls, cukurs

zaļumi

Kā pagatavot:Kartupeļus un bietes vāra ar mizu, atdzesē, nomizo, smalki sagriež. Pupiņas mērcē, pēc tam vāra mīkstas, atdzesē. Nomizotus gurķus smalki sagriež. Tad gurķus, bietes, pupiņas, kartupeļus saliek bļodā un pievieno majonēzi, sāli un piparus (pēc garšas), samaisa. Ja vēlas nedaudz var pielikt krējumu. Rotā ar zaļumiem.

receptes
Itāļu salāti Sastāvdaļas:250 g vārītu kartupeļu

150 g vārītu burkānu

100 g vārītu selerijas sakņu

250 g vārīta vai sutināta šķiņķa

200 g skābētu gurķu

80 g sīpolu

100 g ābolu

sāls, pipari, nedaudz etiķa

250 g garšaugu majonēzes

Kā pagatavot:Vārītus kartupeļus, šķiņķi, ābolus un sīpolus sagriež ne pārāk garos salmiņos, liek traukā un pievieno tāpat salmiņos sagrieztus skābētus gurķus, kuriem pirms griešanas nedaudz nospiež sulu. Pievieno sāli, piparus, nedaudz etiķi un samaisa ar majonēzi.



receptes
Rasols ar gaļu Sastāvdaļas:5 novārīti kartupeļi

3 novārīti burkāni

2 paciņas majonēzes

500 g doktordesas

3 skābie gurķi

3 cieti vārītas olas

sāls, pipari

Kā pagatavot:Kartupeļus, burkānus, olas, gurķus, doktordesu smalki sagriež kubiciņos. Visu saliek bļodā, pievieno majonēzi, sāli un piparus (pēc garšas) un samaisa.



receptes
Rasols ar nēģiem. Sastāvdaļas:210 g nomērcētas siļķes, 200 g vārītas lielopu gaļas, 1 vārīts kartupelis, 150 g konservēto zaļo zirnīšu, 1 ābols, 3 cieti vārītas olas, 100 g ceptu nēģu, 200 g skāba krējuma, 20 g sinepes, 200 g marinētu gurķu, zaļumi, sāls.



Kā pagatavot:Nomēcētu siļķi, vārītu gaļu, vārītus kartupeļus, nomizotus gurķus un ābolus un nēģus sagriež sīkos kubikos, pieliek zaļos zirnīšus un sajauc ar skābu krējumu, kas sajaukts ar sāli un sinepēm. Tad liek salātu traukā, rotā ar olu ceturtdaļām un zaļumiem. receptes
Ķīnas kāpostu salāti Sastāvdaļas:
1/2 Ķīnas kāposta
2 tomāti
1 svaigais gurķis (mazais)
2 paprikas
majonēze vai salātu mērce

Kā pagatavot:
Ķīnas kāpostu sarīvē;
tomātus, gurķi un papriku sagriež kubiņos.
Visu liek bļodā, klāt pieliek majonēzi vai salātu mērci. receptes
Ēdamie pie TV Sastāvdaļas:
rama kremfint krējums,
salātlapas,
pupiņas,
salami,
majonēze garšai,
zirnīši,
šķiņķis,var piebērt baziliku.

Kā pagatavot:
visu saliek bļodā, sasmalcina salātlapas, pārlej krējumu, pieber baziliku un salati gatavi. receptes
Aknu salāti Sastāvdaļas:
0,5 kg vārītu aknu,
400 r cietā siera,
6 vārītas olas,
1 sīpols,
sāls,
pipari,
majonēze.

Kā pagatavot:
sarīvē aknas un sieru, olas un sīpolus sagriež mazos kubiciņos. Uzkaisa sāli, piparus un sajauc ar majonēzi. receptes
Gardums Sastāvdaļas:150 g nomazgātu uzbriedinātu rozīņu, 150 gr sasmalcinātu kāpostu, 100 gr konservētu ananāsu, 100 gr majonēzes, sāls pēc garšas.



Kā pagatavot:Rozīnes liek salātu traukā. Sasmalcinātiem kāpostiem ar ananāasu pievieno sāli, majonēzi un samaisa un liek uz rozīn;em. receptes
Gardēža sapnis Sastāvdaļas:100 gr Korejiešu burkānu, 3 vārīti kartupeļi, 1 kārbiņa šprotu, 1 sīpols, 1 gl. vārītu rīsu, 100 gr siera, 200 gr. majonēzes, 1 cieti novārīta ola.



Kā pagatavot:Produktus saliek kārtās: 1. kārta - burkāni ar majonēzi; 2. kārta - sīki sarīvēti kartupeļi; 3. kārta - konservi "Šprotes eļļā" ( saspaida ar dakšu); 4 . kārta - sasmalcināti sīpoli; 5. kārta - novārīti rīsi; 6. kārta - rīvēts siers. Pārlej ar majonēzi, salātus rotā ar rīvētu olu un ļauj nedaudz ievilkties pirms pasniegšanas galdā. receptes
Vernisāža Sastāvdaļas:150 gr šķiņķa, 200 gr cietā siera, 200 gr ceptu sēņu, 2 āboli, 2 svaigie gurķi, majonēze, 1 apelsīns, grauzdēti rieksti, dzērvenes, zaļumi.



Kā pagatavot: Produktus liek kārtās. Tad vairākās vietās izdur cauri ar nazi, pārlej ar 1 apelsīna sulu. Virsū pārlej majonēzi ar sasmalcinātiem zaļumiem, grauzdētiem riekstiem un dzērvenēm. receptes
Spāņu salāti Sastāvdaļas:





1 liels sīpols (aptuveni 200 g);

sāls;

1 salātgalviņa;

2 lieli tomāti;

2 ēdamk. vīna etiķa;

5 ēdamk. olīveļļas.





Kā pagatavot:





Sīpolu nomizo un sagriež plānos gredzentiņos, liek salātu bļodā un apkaisa ar sāli. Salātus notīra, pārlasa, nomazgā un nosusina, saplūkā nelielos gabaliņos. Tomātus nomazgā un izgriež kātiņa vietu. Sagriež šķēļītēs. Salātiem un tomātu šķēlītēm pievieno sīpolu. Apslaka ar eļļu un etiķi, visu rūpīgi samaisa. receptes
Ķinas kāposti ar žāvētu liellopu gaļu Sastāvdaļas:





Apmēram 350 g Ķīnas kāpostu;

200 g žāvētas liellopu gaļas;

3 apelsīni;

1 greifrūts;

125 g zilo vīnogu;

7 ēdamk. salātu majonēzes;

1 ēdamk. konjaka;

sāls;

pipari.





Kā pagatavot:





Ķīnas kāpostam izgriež kacenu, lapas sagriež sloksnītēs, nomazgā un notecina. Gaļu sagriež sloksnītēs. Citrusaugļus nomizo, izņem sēklas un plēvi, savāc izdalījušos sulu. Vīnogas nomazgā, pārdala uz pusēm, izņem kauliņus. Salātu mērcei sajauc majonēzi, sulu, konjaku, sāli un svaigi maltus piparus. Salātus kārto salātu traukā un pārlej ar mērci. receptes
Puravu un burkānu salāti Sastāvdaļas:





500 g burkānu;

100 g selerijas;

1 neliels puravs;

100 g valriekstu;

1 citrona sula;

1 tējk. medus;

sāls;

pipari;

125 ml saldā krējuma.





Kā pagatavot:





Burkānus un seleriju notīra, nomazgā un smalki sarīvē. Puravu notīra, dārzeņu balto daļu sagriež plānos gredzentiņus, rūpīgi nomazgā un notecina. Valriekstus sakapā palielos gabaliņos. No citronu sulas, medus, sāls, pipariem un krējuma gatavo salātu mērci un sajauc ar pārējām salātu sastāvdaļām. receptes
Šefa salati Sastāvdaļas:

vistas fileja,

salātu lapas,

olas,

tomāti,

gurķi,

sinepes,

krējums,

rīvmaize,

sojas vai dūmu mērce.





Kā pagatavot:

vistas fileju jasagriež un jaieliek bļodiņā. Pievieno dūmu vai sojas mērce, tad bļodiņai virsū jāuzliek kaut kas smags, kas vistas fileju saspiež, aptuveni 24 h mērcei jaievelkas gaļā. Tad gaļu ņem un apviļā rīvmaizē un cep uz pannas. Uz šķīvīša sakārto salātu lapas, sagriež tomātus, gurķus un citus dārzeņus pēc izvēles. Uzvāra olas, sagriež un pārlej ar mērci, kura sastāv no krējuma un sinepēm. Uz 500 ml krējuma 2 naža galus ar sinepēm. receptes