Dārzeņu mērce Sastāvdaļas:
360 ml ūdens,
3 smalki sagriezti tomāti,
1 ½ sīpoli rupji sagriezti,
½ rupji sagrieztas paprikas,
½ tējk. sāls,
ķiploku sāls,
raudene pēc garšas,
2 ēdk. auksta ūdens,
2 ēdk. cietes.

Kā pagatavot:
Visas sastāvdaļas, izņemot aukstu ūdeni un cieti, novediet līdz vārīšanai, tad uz lēnas uguns pavāriet 15 minūtes. Sajauciet aukstu ūdeni ar cieti un tad pievienojiet pārējai masai. Turpiniet vārīšanu līdz sabiezē. Pasniedziet ar dārzeņiem, brūniem rīsiem vai kartupeļiem. receptes
Sīpolu mērce Sastāvdaļas:
2 sagriezti sīpoli,
2 ēdk. ūdens,
60 gr rupjo kviešu miltu,
480 ml ūdens,
80 gr Indijas riekstu,
½ tējk. sāls.

Kā pagatavot:
Uz lēnas uguns pavāriet sīpolus līdz tie kļūst mīksti. Kamēr sīpoli vārās, pannā apgrauzdējiet miltus. Indijas riekstus ar apmēram 240 ml ūdens sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet miltus un sāli un turpiniet maisīt līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet sīpoliem. Piejauciet atlikušo ūdeni un vāriet uz vidējas uguns līdz sabiezē. Pasniedziet ar vārītiem kartupeļiem, brūniem rīsiem vai dārzeņiem. receptes
Karī mērce Sastāvdaļas: 1. sīpols 2. saldais krējums (50 : 50 ar majonēzi) 3. garšviela- karī 4. sāls 5. milti 6. Helmans majonēze

Kā pagatavot: Pagatavošana: (laiks: 15 minūtes) Apcep sīpolu, pievieno saldo krējumu, nedzaudz ūdeni, karī pēc garšas, bet vēlams tā pavairāk, lai būtu asumiņš, sāls un nedaudz miltu uztumēšanai. savāra kopā, atdzesē un pievieno majonēzi. Garša fantastiska, Mērce ieteicama pie vistas un dārzeņu ēdieniem, rīsiem. Labu appetīti, kam mājās karī noteikti pamēģiniet. Ja nav saldais krejums var arī parasto, bet tad nebūs mērce baltā krāsā
receptes
Pareizā Boloņas mērce Sastāvdaļas:
Gatavošanas laiks: 30 minūtes,
vārīšanai - 3 stundas

Sastāvdaļas: ( 8 personām)
4 ēdk. olīveļļas,
4 lieli seleriju kāti,
4 burkāni,
4 lieli sīpoli,
700 g jauktas maltās gaļas,
200 ml sausā sarkanvīna,
1 kārba (850 g) konservētu tomātu savā sulā,
1 l vistas buljona,
4 salvijas zariņi,
2 rozmarīna zariņi,
6 lauru lapas.



Kā pagatavot:
Process: 1. Sagatavo dārzeņus. Nomizo burkānus un sagriez ripiņās. Arī seleriju kātus sagriez ripās. Sīpolus gareniski pārgriez uz pusēm un tad sagriez pusripās. Tomātiem nolej šķidrumu atsevišķā traukā. Pašus tomātus sagriez rupjās šķēlēs.
2. Cep zeltainus. Dziļā pannā ielej visu olīveļļu un uzkarsē. Liec cepties seleriju kātus, sīpolus un burkānus. Cep 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz tie kļūst viegli zeltaini.
3. Pievieno gaļu. Kad dārzeņi ir apcepušies, liec klāt malto gaļu un turpini cepšanu, līdz gaļa kļūst brūna. Cepšanas beigās pielej vīnu un sautē, līdz alkohols ir iztvaikojis - aptuveni 10 minūtes.
4. Pievieno garšvielas. No kātiņiem noņem salvijas un rozmarīna lapiņas. Sagriez tās. Pannā pie dārzeņiem un gaļas liec sagriezto rozmarīnu, salviju, lauru lapas, sagrieztus konservētos tomātus un pielej to sulu.
5. Ļauj vārīties. Kā pēdējo sastāvdaļu pievieno 3/4 buljona. Visu uzvāri, tad samazini liesmu līdz minimumam un ļauj vārīties 3 stundas. Ik pa laikam apmaisi un, ja nepieciešams, pielej atlikušo buljonu.
6. Pasniedz galdā. Novārītā mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes. Mērci saldētavā var uzglabāt līdz pat mēnesim: atdzesē mērci, pārliec slēgtā traukā un liec saldētavā.
Uzmanies, lai vistas buljons nav sāļš, citādi novāroties mērce var kļūt pārāk sāļa. Sāli pievieno tikai tad, kad mērce ir gatava, un tikai tajā gadījumā, ja tas ir nepieciešams.
Ja vēlies viendabīgāku mērci, rīkojies šādi: atdzesē apceptos dārzeņus un samal tos blenderī līdz viendabīgai konsistencei.
Mērcei var pielikt ķiplokus, kaltētos tomātus vai sēnes. Tā iegūsi interesantāku mērces garšu.
Veģetārajā mērces versijā gaļu aizstāj ar pupiņām. Tā kā Boloņas mērcē tiek izmantota divu veidu gaļa, izmanto arī divu veidu pupiņas. receptes
Ābolu putas Sastāvdaļas:500 gr ābolu
                        1 TK sinepju
                        1 EK mārrutku
                       ½ glāzes saldā krējuma
                      cukurs
                       sāls

Kā pagatavot: Ābolus cepeškrāsnī izcep mīkstus, izberž caur sietiņu, pieliek sinepes, mārrutkus, saldo krējumu, cukuru, sāli un saputo. Liek salātu traukā. Svaigu ābolu vietā var ņemt konservētu ābolu biezeni. Pasniedz pie gaļas vai zivju ēdieniem kā piedevu. receptes
Boloņas mērce Sastāvdaļas:
1 kg maltas liellopu gaļas, 1 sīpols - vidēja lieluma, tomātu mērce, saldais krējums, apm. ēdamkarote gaļas kopējās garšvielas, sāls, malti melnie pipari , malta saldā paprika, malti čili pipari , ella
Kā pagatavot:
Sakarsētā pannā ielej eļlu. Apcep smalki sagrieztu sīpolu, līdz tas kļūst mīksts. Pievieno malto gaļu, un ar ēdamkaroti sasmalcina, lai gaļas masa būtu vienmērīgi smalka, bez kunkuļiem. Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātu mērci tik daudz, lai tā pārklātu visu gaļu, tad pievieno saldo krējumu. Un kā pēdējais - garšvielas. Un te nu pēc sirds patikas tādos daudzumos, kā vēlas - sāls, gaļas kopējā garšviela, maltie melnie pipari, saldā maltā paprika, čili pipari. Mērcei jābūt diezgan pikantai. Ēd ar vārītiem rīsiem. receptes
Sīpolu mērce Sastāvdaļas:
1-2 sīpoli ,2 ēdamkarotes miltu, 2 glāzes ūdens vai piena, 2-3 ēdamkarotes skāba krējuma, sāls
Pagatavošana: (laiks: 5 minūtes)
Sīpolus smalki sagriež un cep zeltainus. Pievieno miltus, izmaisa un minūti pacep. Tad lej ūdeni vai pienu, nogriežot pavisam mazu liesmiņu un kārtīgi maisot. Kad mērce uzburbuļo, pievieno krājumu un sāli pēc garšas. Visu laiku labākā mērce pie kartupeļiem. receptes
Pikantā siera mērce Sastāvdaļas:
500 g rīvēta cietā fetas siera
600 g zaļās paprikas

120 g olīveļļas
citronu sula

smaržīgie pipari un anīss pēc garšas


Kā pagatavot:
Papriku apcep, novelk mizu, sakuļ kombainā. Lēnām pievieno sieru, eļļu, garšvielas. Beigās pievieno citronu sulu. Labi derēs arī dārzeņu salātiem vai kā patstāvīgs ēdiens. receptes
Mērce visam Sastāvdaļas:
Majonēze 250gr

Krējums 250gr

3 daiviņas ķiploku

Dilles (pēc garšas)

Sāls (pēc garšas)

Pipari (pēc garšas)


Kā pagatavot:
Sajauc majonēzi un krējumu vienā traukā. Pievieno saspiestus vai smalki sagrieztus ķiplokus un smalki sagrieztas dilles. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Kārtīgi visu apmaisa un ēd ar svaigiem dārzeņiem, vārītiem dārzeņiem vai gaļu. receptes
Siera mērce Sastāvdaļas:
čedaras siers
neitrālas garšas jogurts
karijs

Kā pagatavot:
Liec uz pannas sieru, izkausē, pievieno jogurtu un izmaisi. Laj bļodā un atdzesē. Krāsai un pikantumam pievieno karija pulveri. Izmaisi! receptes
Citronu mērce Sastāvdaļas:
50g sviesta
3 olas dzeltenumi
8 ēdamkarotes krējuma
sāls
cukurs
citronu sula no ½ citrona un samalta miza
2 ēdamkarotes svaigu smalki sagrieztu pētersīļu

Kā pagatavot:
Uzkarsējiet sviestu, kamēr tas ir izkusis, tad pievienojiet sakultus olu dzeltenumus un krējumu. Garšai pievienojiet sāli un cukuru. Tad ļaujiet mērcei sabiezēt, vārot uz lēnas uguns un pievienojiet citronu sulu un samaltu citronu mizu. Visbeidzot, iemaisiet sasmalcinātos pētersīļus. Pasniedziet karstu.


Recepte pievienota sadarbībā ar: www.edzivis.lv receptes
Citronu, pētersīļu un tomātu mērce Sastāvdaļas:
¼ krūze olīveļļas
¼ krūze sasmalcināta sīpola
½ krūze zivs buljona
1 krūze sagrieztu tomātu
½ tējkarotes svaiga timiāna vai ¼ tējkarotes kaltēta timiāna
1 tējkarote svaiga sakapāta bazilika
1 mārciņa sagrieztas ātes filejas
1 tējkarote samaltas citrona mizas
2 galda karotes citronu sulas
¼ krūze svaigu sakapātu pētersīļu

Kā pagatavot:
Lielā pannā uzkarsē eļļu, tad ieliek sīpolus un apcep brūnganus, pielej zivs buljonu un pasilda 1 minūti, tad pievieno visu pārējo (izņemot citronu sulu un pētersīļus) un gatavo 7-8 minūtes uz mērenas uguns. Tad pielej sulu un uzber pētersīļus.

Labi garšo kopā ar makaroniem.


Recepte pievienota sadarbībā ar: www.edzivis.lv receptes
Romescu mērce Sastāvdaļas:
20 lieli sagriezti tomāti
3 kausi maltas mandeles
15 maltas ķiploku daiviņas
1 tējkarote kajēnas piparu
2 tējkarotes sāls
3 kausi sarkanvīna etiķa
2 kausi olīveļļas

Kā pagatavot:
Samalt visas sastāvdaļas, izņemot etiķi un eļļu, vienmērīgā masā. Pievienot etiķi un vēlreiz malt visu kopā. Paralēli malšanai pievienot eļļu, lai tā pilnībā iesūcas masā.
Šo mērci vēlams pasniegt ar zivi, kas cepta ar baltvīnu. Pārlejiet mērci pār zivi tieši pirms pasniegšanas un garnējiet ar dārzeņiem.
Šo mērci var glabāt sasaldētu ledusskapī 1 vai 2 dienas.


Recepte pievienota sadarbībā ar: www.edzivis.lv receptes
Anšovu - vīna mērce Sastāvdaļas:
500g anšovu
1l sausa sarkana vīna
0.5l baltvīna etiķa
15g ķiploku un žāvēta muskatrieksta mizas
2 gb sagriezta ingvera
mazliet melno piparu
citrona miza
mārrutki
liels sīpols
timiāna un kalnumētras buntīte (augi)

Kā pagatavot:
Lieciet visus šos produktus katliņā un vāriet uz lēnas uguns apmēram stundu, pēc tam izsijājiet visu caur sietu un atdzesējiet. Kad mērce ir atdzisusi, ielejiet to pudelē un pielieciet garšvielas (ne augus). Uz pannas izkausējiet lielāku sviesta pikuci, un, kad tas ir pārvērties krēmīgā masā, pielieciet visu pārējo klāt no pudeles. Nedrīkst liet klāt ūdeni!


Recepte pievienota sadarbībā ar: www.edzivis.lv receptes
Seleriju mērce Sastāvdaļas:
2 Burkāni,
1 Selerijas sakne,
2 Sīpoli,
2 pac. saldais krējums(vai krējums. Cik % izvēlies pats.)
Sāls,(pēc garšas)
Pipari malti,(pēc garšas)
Olīvu eļļe.

Kā pagatavot:
Burkānus, selerijas sarīve skaidiņās, sīpolus sagriež(kā vēlies).Sasautē uz pannas olīvu eļļā, Kad viss gatavs,pieliek garšvielas un saldo krējumu.Uzvāra.Atstāj kādas 10 min. uz pannas zem vāka, lai savelkas.Gašo labi ar kartupeļiem un gaļas ēdieniem. Labu apetīti. receptes
Falšā sēņu mērce Sastāvdaļas:
1 liels baltais kabacis,
3 vidēji sīpoli (vai 1 liels),
1 kubiņš sausā buljona,
sāls , pipari,
Saldais krējums 0.5l
eļļa cepšanai

Kā pagatavot:
Kabaci nomizo, pārgriež un izņem sēklas. Sagriež gabaliņos (apmēram kā griež šampinjonus mērcei, tādos). Sīpolu sasmalcina (vienalga kā, kā patīk), liek uz pannas sakarsētā eļļā un cep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi, tad pieliek kabaci, garšvielas, buljonu un visu apcep uz vidējas uguns. Beigās pārlej visu ar saldo krējumu un pavara 2-3 minūtes. Lūdzu, kaimiņi noteikti brīnīsies, kur jūs ziemā ņēmāt sēnes!? receptes
Burkānu, sīpolu mērce Sastāvdaļas:
* burkāni
* sīpoli
* milti
* tomātu mērce
* silts ūdens
* sāls

Kā pagatavot:
burkānus un sīpolus apmizo, tad burkānu smalki sagriež (kubiņos var arī sarīvēt), sīpolus smalki sagriež. Vispirms mazliet apcep burkānus, tad pievieno sīpolus. Krūzē siltā ūdenī izšķaida miltus, kad sīpoli ar burkāniem apcepti pievieno klāt tomātu mērci, mazliet apcep, pievieno klāt krūzē sagatavotos miltus un ūdeni cik vajag. Sāli ber pēc garšas. receptes