Lēcu mērce
Sastāvdaļas:
2 glāzes vārītas lēcas,
2 sasmalcināti sīpoli,
5 ēdamkarotes augu eļļas,
2 ēdamkarotes sojas majonēze,
1 ēdamkarote milti,
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci,
1 ēdamkarote baziliks,
Sāls pēc garšas.
Kā pagatavot:
„Sotē” veidā sautē sīpolus. Nepārtraukti maisot pievieno miltus, smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni un pievieno lēcas, baziliku, majonēzi un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
receptes
Pupiņu mērce #3
Sastāvdaļas:
2 glāzes vārītas pupiņas,
2 smalki sagriezti sīpoli,
2 daiviņas sasmalcināta ķiploka,
5 ēdamkarotes augu eļļa,
1 ēdamkarote baziliks,
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci,
Sāls pēc garšas,
1 glāze smalki sagriezti pētersīļi.
Kā pagatavot:
„Sotē” veidā sautē sīpolus. Pievieno pupiņas, baziliku un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
receptes
Pupiņu mērce #2
Sastāvdaļas:
2 glāzes vārītas pupiņas,
2 sasmalcināti sīpoli,
2 daiviņas sasmalcināta ķiploka,
5 ēdamkarotes augu eļļa,
1 ēdamkarote milti,
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci,
Sāls pēc garšas,
1 ēdamkarote baziliks,
1 glāze sojas majonēze.
Kā pagatavot:
„Sotē” veidā sautē ķiplokus un sīpolus. Nepārtraukti maisot, pievieno miltus, tad smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni. Pievieno pupiņas, baziliku, sojas majonēzi un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
receptes
Pupiņu mērce #1
Sastāvdaļas:
2 glāzes vārītas pupiņas,
1 ēdamkarote milti,
2 sasmalcināti sīpoli,
1 vidēja lieluma uz smalkās rīves sarīvēts burkāns,
5 ēdamkarotes augu eļļa,
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci,
Sāls pēc garšas,
1 ēdamkarote baziliks,
2 ēdamkarotes kečupa.
Kā pagatavot:
„Sotē” veidā izsautē sīpolus un burkānus. Pievieno miltus, samaisa, smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni, nepārtraukti maisot (masai ir jāiegūst krējuma konsistence). Pievieno pupiņas, baziliku, kečupu un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
receptes
Zirņu mērce
Sastāvdaļas:
¾ glāzes vārītu zirņu,
1 glāze novārījuma,
1 liels sasmalcināts sīpols,
1 uz rīves sarīvēts burkāns,
3 daiviņas sasmalcināta ķiploka,
3 ēdamkarotes augu eļļas,
1 ēdamkarote citrona sulas,
2 ēdamkarotes zaļumi,
1 tējkarote sāls bez kaudzes,
1 tējkarote baziliks,
1 ēdamkarote tomātu pasta.
Kā pagatavot:
„Sotē” veidā sautē sīpolus, ķiplokus, burkānu, pievieno tomātu pastu, pēc tam pārējos produktus. Sautē vēl 10 minūtes. Izrotā ar zaļumiem un pasniedz pie biezputrām, kotletēm vai sacepumiem.
receptes
Siera mērce
Sastāvdaļas:
120 gr Indijas riekstu,
2 ēdk. sezama sēklu,
720 ml ūdens,
1 ēdk. citronsulas,
80 gr sarkanas paprikas,
½ tējk. ķiploku sāls,
1 tējk. sīpolu sāls,
1 ½ tējk. sāls,
2 ēdk. rauga pārslu,
2 ½ ēdk. kukurūzas cietes.
Kā pagatavot:
Visas sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Ielieciet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pasniedziet karstu ar brokoli, puķkāpostiem vai citiem dārzeņiem.
receptes
Pesto mērce
Sastāvdaļas:
360 ml ūdens,
120 gr ciedru riekstu,
120 gr Indijas riekstu,
1 ēdk. sezamsēklu,
2 ēdk. svaigas citronu sulas,
240 gr svaiga bazilika,
120 gr svaigu pētersīļu,
2 ķiploka daiviņas,
1 ēdk. sīpolu sāls,
1 ½ tējk. sāls,
1-2 ēdk. kartupeļu miltu.
Kā pagatavot:
Visas sastāvdaļas, izņemot miltus, ievietojiet blenderī un sajauciet līdz izveidojas viendabīga masa. Pa drusciņai pievienojiet miltus. Milti mērci padarīs biezāku. Pievienojiet tik daudz cik nepieciešams, lai mērce nebūtu pārāk šķidra. Šo mērci nevajag uzsildīt. To var pasniegt ar makaroniem, bet tā ir ļoti bagāta ar uzturvielām, tāpēc to nevajadzētu lietot pārāk bieži. Riekstus var aizvietot ar cita veida riekstiem.
receptes
Zemesriekstu mērce
Sastāvdaļas:
60 gr zemesriekstu sviesta,
360 ml ūdens,
60 ml sojas mērces,
2 ½ ēdk. melases,
2 tējk. citronu sulas.
Kā pagatavot:
Visu ievietojiet blenderī un sajauciet līdz izveidojas viendabīga masa. Ielejiet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Šī mērce ir laba pasniegšanai ar rīsiem un sautētiem dārzeņiem.
receptes
Krēmveida mērce
Sastāvdaļas:
240 gr vārītu rīsu,
180 gr Indijas riekstu,
480 ml karsta ūdens,
1 tējk. sāls,
1 ēdk. sīpolu sāls,
2 ēdk. kukurūzas cietes vai 3 ēdk. balto miltu,
960 ml ūdens,
1 tējk. bazilika.
Kā pagatavot:
Rīsus kopā ar riekstiem sajauciet ar blenderi apmēram 2 minūtes. Sajaucot, pievienojiet garšvielas un cieti vai miltus. Sajauktu riekstu masu izlejiet katliņā ar atlikušo 480 ml ūdens un baziliku. Novediet līdz vārīšanai, pamaisot. Mērce ir ļoti laba pasniegšanai ar dārzeņiem.
receptes
Saldskābā mērce
Sastāvdaļas:
240 ml sojas mērces,
80 gr medus,
840 ml ūdens,
60 gr kukurūzas cietes atšķaidītas ar 120 ml ūdeni.
Kā pagatavot:
Visu ielieciet katliņā, samaisiet un pamaisot novediet līdz vārīšanai.
receptes
Pupiņu mērce
Sastāvdaļas:
480 ml ūdens,
½ vidēja sīpola,
180 gr konservētu garbanzo pupiņu,
60 gr miltu,
½ tējk. sāls,
4 ēdk. sojas mērces.
Kā pagatavot:
Garbanzo pupiņas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa, tad pievienojiet atlikušās sastāvdaļas(ieskaitot sagrieztu gabaliņos sīpolu) un vēl reiz sajauciet. Uz lēnas uguns pavāriet apmēram 20 minūtes, ik pa laikam pamaisot. Mērce ir gatava pasniegšanai.
receptes
Sēņu mērce
Sastāvdaļas:
80 gr Indijas riekstu,
240 gr karstu vārītu rīsu,
2 ēdk. kaltētu sīpolu,
2 ēdk. sojas mērces,
½ tējk. ķiploku sāls,
3 ēdk. kukurūzas cietes,
840 ml ūdens,
120 gr sēņu.
Kā pagatavot:
Visu, izņemot sēnes, ievietojiet blenderī ar 480 ml ūdens. Maisiet apmēram 1 minūti. Beigās pievienojiet atlikušo ūdeni. Tad visu, arī sēnes, ievietojiet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pievienojiet vēl ūdeni, ja nepieciešams. Pasniedziet ar kartupeļiem vai sacepumiem.
receptes
Tomātu mērce
Sastāvdaļas:
240 gr svaigu vai konservētu tomātu,
1 sagriezts burkāns,
1 tējk. medus,
1 mazs sagriezts sīpols,
šķipsniņa saldā bazilika,
šķipsniņa raudenes,
šķipsniņa sāls.
Kā pagatavot:
Pirmās trīs sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz jūs iegūsiet vēlamo biezumu. Ielejiet katliņā un pievienojiet palikušās sastāvdaļas. Pavāriet 15 minūtes.
receptes
Baltā mērce
Sastāvdaļas:
480 ml karsta ūdens,
120 gr Indijas riekstu,
2 ēdk. cietes,
2 ēdk. sīpolu sāls,
½ tējk. sāls.
Kā pagatavot:
Riekstus ar 240 ml karsta ūdens samaisiet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet atlikušās sastāvdaļas un turpiniet maisīšanu. Izlejiet mazā katliņā un pavāriet līdz sabiezē.
receptes
Zelta mērce
Sastāvdaļas:
1 mazs sagriezts kartupelis,
½ mazs sagrieztas burkāns,
320 ml ūdens,
2 ēdk. Indijas riekstu,
1 ½ ēdk. svaigas citronu sulas,
¾ tējk. sāls,
1/8 tējk. selerijas sāls.
Kā pagatavot:
Kartupeli ar burkānu pavāriet ūdenī. Kad kartupeļi ir gatavi ar blenderi samaisiet tos ar parējām sastāvdaļām līdz izveidojas viendabīga masa. Pasniedziet ar dārzeņiem vai kartupeļiem.
receptes
Sezama mandeļu mērce
Sastāvdaļas:
1 sagriezts sīpols,
420 gr apgrauzdētu mandeļu,
180 gr sezama sēklu,
480 ml ūdens,
2 ½ ēdk. svaigas citronu sulas,
1 tējk. sāls.
Kā pagatavot:
Pavāriet sīpolus ūdenī līdz paliek mīksti. Sasmalciniet sezamsēklas un mandeles. Ar blenderi samaisiet visas sastāvdaļas līdz izveidojas viendabīga masa. Uzsildiet uz vidējas uguns līdz mērce kļūst silta un pasniedziet ar dārzeņiem vai kartupeļiem.
receptes
Tomātu krēms
Sastāvdaļas:
1 kg konservētu tomātu,
120 gr Indijas riekstu,
120 gr labi vārītu rīsu,
1 liels sagriezts sīpols,
2 tējk. medus,
¼ tējk. ķiploku sāls,
¼ tējk. raudenes,
¼ tējk. sāls,
120 ml ūdens.
Kā pagatavot:
Riekstus, rīsus un 240 gr tomātus sajauciet ar mikseri līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet atlikušos tomātus un citas sastāvdaļas, izņemot ūdeni, un turpiniet līdz sanāk viendabīga masa. Ielejiet katliņā. Noskalojiet blenderi ar 120 ml ūdens un tad šo ūdeni izlejiet katliņā. Pavāriet uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Ja nepieciešams, mērci var pataisīt biezāku izmantojot cieti atšķaidītu ar nedaudz auksta ūdens.
receptes