Buberts
Sastāvdaļas:
2glāzes piena, 2ēdamkarotes miltu, 3ēdamkarotes cukura, 3 olas, 1/4 tējkarotes sāls, 1tējkarote vaniļas cukura vai sasmalcinātu riekstu.
Kā pagatavot:
Aukstu pienu sajauc ar miltiem, cukuru, olu dzeltenumiem un garšvielām. Katliņu izskalo ar ūdeni,lai piens nepiedegtu. Ielej piena maisījumu katliņā un uzvāra, visu laiku maisot ar koka karoti. Jāvāra uz mazas uguns līdz maisījums sabiezē. Olu baltumus saputo, līdz izveidojas biezas putas, un iemaisa nedaudz atdzisušā biezputrā.
Bubertu ēd ar kompotu vai sulas mērci.
receptes
Peldošās salas
Sastāvdaļas:
4 glāzes piena,
4 olas,
6 ēdamkarotes cukura,
naža gals sāls,
mazliet vaniļas cukura vai sasmalcinātu riekstu.
Kā pagatavot:
Zemā katliņā, kas iepriekš izskalots ar aukstu ūdeni, uzvāra pienu. Olu baltumus atdala atsevišķās bļodiņās un saputo biezās putās. Beigās pievieno 2ēdamkarotes cukura un vēl mazliet visu kopā saputo. saputoto baltumu ar karoti ielaiž verdošajā pienā, mazliet pavāra, pēc tam izņem salas ar putu karoti un salik šķīvī.Olu dzeltenumus saputo ar atlikušo cukuru,pielej nedaudz karsta piena, samaisa un ielej pienā. Maisījumu karsē, līdz tas sabiezē, turklāt jāseko, lai tas neizvārītos, tad piens savilksies. garšai pievieno mazliet sāls un vaniļas cukura vai sasmalcinātus riekstus. Dzeltenuma maisījumu uzlej salām.
receptes
Tīnas ābolkūka (4 pers.)
Sastāvdaļas:
100g sviesta vai margarīna
175g cukura
1 ola
130g kviešu miltu
6 - 8 āboli
Kā pagatavot:
Sviestu vai margarīnu saputo ar cukuru. Pievieno olu un miltus. Kārtīgi samaisa (var arī ar mikseri). Ābolus nomizo un sgariež šķēlītēs. Nedaudz ietauko cepamo formu. Formas apakšā liek ābolu šķēlītes un virsū sadrupina mīklu. ābolkūku cep cepeškrāsns apakšējā nodalījumā 200 grādos 20 - 25 minūtes. Pasniedz ar putukrējumu, skābo krejumu vai vaniļas mērci.
receptes
Melleņu maizīte
Sastāvdaļas:
mellenes,
cukurs,
rauga mīkla,
biezpiens,
eļļa.
Kā pagatavot:
Ņem divus gabalus mīklas un tos izrullē. Paņem biezpienu un ar cukuru (9 tējkarotes) un to sajauc kopā un pēc tam vienu mīklas izrullēto gabalu apsmērē ar biezpienu, tad pa virsu biezpienam uzliek mellenes un pa virsu uzliek otro mīklas kārtu. Pannu ieziež ar eļļu un liek lielo maizi ar mellenēm cepties.
receptes
Napoleona kūka
Sastāvdaļas:
mīklai:
1 glāze ūdens
500g miltu
400g sviesta
1/2 tējkarotes sāls
1 tējkarote cukura
mazliet etiķa vai spirta
krēmam:
3 glāzes piena
3 olas
4 karotes miltu
2 karotes cukura
50g sviesta
vanilīncukurs
Kā pagatavot:
mīklu:aukstā ūdenī izkausē sāli un cukuru. Piesijā pirmā labuma miltus,pieliek pusi sviesta un labi samīca.Mīklu liek uz dēļa kvadrāta veidā,pasmērē ar pārējo sviestu,kuram jābūt tādā pat stingrumā kā mīkla,sausam un pirmā labuma.Mīklai saceļ stūrīšus uz augšu,saspiež maliņas cieši kopā,pēc tam rullē vienā virzienā,līdz tā izstiepjas garumā,tad saloka trīs daļās un noliek brīdi aukstā vietā.Pēc tam atkal rullē pretējā virzienā,atkal saloka un atdzesē. Šo procedūru atkārto 5 reizes. Mīkla jārullē lēni un uzmanīgi.Tad to liek uz paplātes un apsmērē ar olu,sadur ar dakšiņu un cep. Atdzisušu plakaniski pārgriež un pārsmērē ar krēmu,saliek kopā un sagriež gabaliņos.
krēmu:pienu ar vanilīncukuru uzvāra.Olas ar cukuru un miltiem sakuļ,pielej uzvārīto pienu,uzvāra un atdzesē. Pieliek sviestu un sajauc.
receptes
Cepumu krējuma torte
Sastāvdaļas: liela krūze krējuma ,
2 paciņas "Selga" cepumu,
ogas,
shokolaades gabalinji vai kaletes (pēc izv ēles) dekorēšanai.
Kā pagatavot:
Uz liela shķīvja vai palitkņa izvieto 4 cepumus. Tos noklāj ar krējumu ne pārāk plānā kārtā. Kad tas izdarīts, liek virsū otru kārtu. Tā līdz beigām. Ja paliek 2 vai mazāk cepumiņi, varat tos sasmalcināt dekorēšanai. Dekorē arī ar ogām un/vai šokolādi. Pēc sagatavošanas liek ledusskapī uz 6-8 stundām.
receptes
rabarberu maize
Sastāvdaļas:
3 olas,
1 glāze cukura,
1 glāze miltu
rabarberi vai āboli
Kā pagatavot:
olas, miltus & cukuru sakuļ ar mixeri, rabarberus/ ābolus sagriež un liek pannas apakšā, pārlej ar sakulto masu un liek cepeškrāsnī.
receptes
Jogurta torte
Sastāvdaļas:
1 l jogurta,
2 ēd. kar. želantīna,
6 zefīrus, augļi pēc izvēles.
Kā pagatavot:
Jogurtam pievieno uzbriedinātu un izkausētu želantīnu. Tad lielā traukā liek zefīra pusītes, jogurta masu, augļus. Nogaida, kad sacietē.
receptes
Neparastā ābolkūka
Sastāvdaļas:
125 g sviesta,
2 tases milti,
1 tase cukura,
1 ola,
1 pac cepamā pulvera,
vanilīna cukurs,
5 āboli,
2 citroni.
Kā pagatavot:
Visas sastāvdaļas sajauc un mīklu ieliek uz 40 min ledusskapī. Ņem ārā, sadala divās daļās un plāni izrullē. Pirmo kārtu liek veidnē. Virsū liek ābolu šķēles, ko pirms tam izmērcē izspiestā citrona sulā. Liek virsū otru kārtu un liek cept 40 min. Pa to laiku no otra citrona sulas, sajaucot to ar pūdercukuru, veido glazūru, kas pēc konsistences līdzinās krējumam. Pārlej kūkai un mazliet patur krāsnī.
receptes
Ātrā bumbieru kūka
Sastāvdaļas:
3 olas,
100 gr miltu,
100gr cukura,
100gr mīksta sviesta,
2 ēd.kar.kakao,
2 tējk.cepampulvera,
100 gr lazdu riekstu(var ari valriekstus),
2 nomizoti, smalkas šķēlītēs sagriezti bumbieri .
Kā pagatavot:
1.Saputo olu baltumus kamēr stīvi, tad pamzām pievieno cukuru un turpini putot, tad pievieno olu dzeltenumus, un pēc neilga mirkļa arī mīksto sviestu, turpinot putot, kamēr masa viendabīga.
2.Iesijā miklā kakao, miltus, un cepamo pulveri un pievieno riekstus un bumbierus, un visu samaisi ar karoti, bet ne ar mikseri.
3.Iesmērētā cepamā pannā (ca.20X30 cm)ielej mīklu un cep 180C kādas 25-30 min.
Atdzesā, sagriež šķēlītēs un pirms pasniegšanas vari pārkaisīt ar pūdercukuru.
receptes
Valriekstu vasaras torte
Sastāvdaļas:
40gr kartupeļu miltu,
50 gr kviešu miltu,
1 ēd.kar.cepamā pulvera,
75 gr sīki samaltu valriekstu,
4 olas,
1/2 ēd.kar. vaniļas esences(var ari bez tās), 175 gr cukura
Kā pagatavot:
1.Sajauc karupeļu, kviešu miltus un cepamo pulveri,vai pareizāk iesijā visas šīs sastāvdaļas lielā bļodā un pievieno samaltos valriekstus.
2.Citā traukā saputo olas, cukuru un vaniļas esenci biezā massā un pievieno miltu maisījumam un visu samaisi. Tad pārlej labi ar sviestu iesmēretu tortes veidni(22 cm diametrā)un liec cepties 175C cepeskrašni kādas 45-50 minūtes un pēc izņemšanas no cepeškrāsns atstāj formā, lai atdziest.Kad torte atdzisusi izņem no formas un garnē ar 1.5 dl saputotu putukrējumu un augļiem pēc paša vēlēšanās.
receptes
Rabarberu rausis
Sastāvdaļas:
1 glaaze kefiira
nepilna glaaze cukura
2 glazes miltu
1 ola
Kā pagatavot:
Visu samaisa, liek virsuu rabarberus
Kad izcepies, paarlej ar skaabo kreejumu, kas samaisiits ar cukuru un patur karsta kraasnii.
receptes
Ātrā kūka
Sastāvdaļas:
4olas,
4 karotes cukurs ar kaudzi,
4 karotes milti ar kaudzi,
āboli (var ābolu vietā likt rozīnes, aprikozes, rieksti, saulespuķu sēkliņas vai citas kombinācijas).
Kā pagatavot:
Olas kārtīgi sakuļ ar cukuru, pieliek miltus, sakuļ. Mīklā iemaisa gabaliņos sagrieztus ābolus un visu izlej uz ietaukotas plāts. Cep cepeškrāsnī apm. 20-25 min.
1) Griež gabalos kā plātsmaizi.
2)Vēl karstu kūku izgāž uz citas plāts ar apakšu uz augšu un pārsmērē ar sakultu:pusglāze skābais krējums, cukurs 1karote ar kaudzi, kanēlis 1karote maisījumu un atstāj lai atdziest. pēc tam griež gabalos kā plātsmaizi.
receptes
Melnais princis III
Sastāvdaļas:
DIENNAKTS
Pirmā kārta:
1 gl milti
1 gl krējums
1 gl cukurs
2 olas
1.tk. soda dzēsta ar 1 t.k. etiķi
Otrā kārta: viss tas pats + 2 ēd.k. kakao.
Katru izcepto kārtu pārgriež uz pusēm un liek pamīšus gaišo un tumšo mīklu, pa vidu smērējot 2gl krējumu + cukuru.
Kā pagatavot:
Griežot tortes šķēlītes viņas sanāk strīpainas. Ja nāks vairāk cilvēki, var piecept vēl kārtas un kraut kaudzē.
Virsū šokolādes glazūra, var arī riekstus.
receptes
Melnais princis II
Sastāvdaļas:
3 olas
2 gl. cukura
400 g krējuma
2 tjk. sodas
4 ēdk. kakao
2 gl. miltu
Kā pagatavot:
Saputo olas ar cukuru. Samaisa krējumu ar sodu. Samaisa visu kopā. Piesijā kakao un miltus.
receptes
Melnais princis
Sastāvdaļas:
3 olas
1 gl. kefīra
1 gl. cukura
1 gl. melleņu vai upeņu ievārījuma
2,5 - 3 gl. miltu
1 ēdk. sodas
rieksti, rozīnes
Kā pagatavot:
Saputo olas ar cukuru, pievieno kefīru, miltus, ievār., sodu riekstus, rozīnes. Mērenā siltumā cep 30-40 min. Atdzisušu griež horizontāli uz pusēm un vidū smērē: 1/2 l skāba krējuma + 3 ēdk. cukura + vanilīns + brūkleņu ievārījums.
receptes
Cepumu torte
Sastāvdaļas:
cepumi (vislabāk Selgas),
piens,
ievariijums..(vislabaak meža ogu - skābenu),
biezpiena maisījums ( biezpiens + saldais krējums)
Var pielikt uzbriedinātu un izkausētu želantīnu.
Kā gatavot:
Paņemiet dēlīti un uz tā saliekat cepumus....Tālāk paņemiet ievārījumu un liekiet to uz cepumiem(bet cepumiem ir jābūt kopā.Nākamo kārtu ar cepumiem samercējiet pienā....lai kūka būtu mīkstāka!un tad uzsmērējiet biezpiena sajaukumu....un taa turpniemt kāmēr cepumu vairs nav.....
..ielieciet kūku uz 10 - 15 minūtēm ledusskapī un tad,variet ņemt ārā un ēst....!!!
............LABU APETīTI!!!.................
receptes