Biskvīts ar krēmu.
Sastāvdaļas:
Biskvīts:
6 olu dzeltenumi
4 olu baltumi
75 g cukura
50 g miltu
50 g kartupeļu milti
25 g maltie rieksti
vanilīns
1 tējk. kanēlis
20 g kakao
Krēmam:
Muskatvīns
15 g želantīna
5 olu dzeltenumi
2 olu baltumi
75 g cukura
200 g saldā krējuma
20 g augļu sukāti
nedaudz kanēļa
krustnagliņu
4 šķēlītes citrona
Kā pagatavot:
Dzeltenumus saputo ar vanilīnu un 50 g cukura.
Baltumus saputo ar atlikušo cukuru stingrās putās.
Saputotus baltumus pievieno dzeltenumiem, pievieno izsijātus miltus un uzmanīgi izmaisa.
Biskvītu sadala 2 daļās.
Pusi samaisa ar kakao un garšviel\'m.
Gaišo biskvītu caur konditorejas maisiņu izspiež uz pannas, kurā pārklāta ar pergamenta papīru, apmēram 2 cm attālumā vienu no otrās.
Tumšo biskvītu iespiež starpās.
Tad cep cepeškrāsnī apmēram 200 grādu temperatūrā 8 minūtes.
Atdzisušu izgriež formas diametrā, ieklāj formā, no atlikušā izveido malas.
Piepilda biskvīta formu ar gatavo krēmu un novieto vēsumā uz nakti.
Krēms:
Vīnu uzsilda un ļauj nostāvēties apmēram 10 minūtes kopā ar garšvielām un citronu šķēlītēm.
Želantīnu jau iepriekš izmērcē un uzbriedina.
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.
Vīnu izkāš un pievieno olu maisījumam, tad karsē ūdens peldē, apmēram 5 minūtes maisot.
Uzbriedinātu želantīnu izšķīdina olu maisījumā. Visu atdzesē.
Īsi pirms olu maisījuma sastingšanas pievieno saputotus olu baltumus, saputotu saldo krējumu un augļu sukātus.
Gatavo krēmu liek biskvīta formā, ieliek ledusskapī, lai sastingst.
receptes
Pītā kartupeļu maize.
Sastāvdaļas:
700 g miltu
2 gl. vārītu kartupeļu masas
1 gl. piena
50 g rauga
sāls
200 g cukura
200 g margarīna
200 g rozīņu, riekstu vai kaltētu ābolu
pūdercukurs.
Kā pagatavot:
Raugu samaisa ar tējk. cukuru, noliek siltumā uzrūgšanai.
Miltus iesijā bļodā, vidū izveido bedrīti, tur ielej uzsildītu pienu, pieber pusi paredzētā cukura, šķidrumā iemaisa nedaudz apkārtējo miltu, tad mīklai pieliek raugu, samaisa, pārkaisa miltus, bļodu pārsedz un noliek siltumā.
Kad iejaukta mīkla uzrūgusi, pieliek saspiestus vai samaltus kartupeļus, ar cukuru saputotus taukvielas, iemaisa pārējos miltus un mīklu samīca.
Pieliek nomazgātas, nosusinātas rozīnes vai sasmalcinātus riekstus vai kaltētus ābolus, mīklai pārkaisa miltus, pārsedz, atstāj siltumā uzrūgšanai.
Uzrūgušo mīklu sadala 3 daļās.
Tās katru izstiepj sloksni, tad sapin, veidojot pīni.
Pīni liek uz ietaukotās plāts, pārziež ar olas dzeltenumu, kas atšķaidīts ae tējkaroti ūdens, pārkaisa ar riekstiem.
Cep cepeškršnī apmēram 40 minūtes.
Pēc izcepšanas un atdzesēšanas pārkaisa ar pūdercukuru.
receptes
Tējas kūka.
Sastāvdaļas:
1 gl. vārītu kartupeļu masa
150 g sviests
150 g cukura
1 gl. kartupeļu cietes
3 olas
1/2 gl. riekstu
2 ēd.k. rozīņu
2 ēd.k. iecukurotu apelsīnu miziņu
2 ēd.k. sacukurotu ķiršu
2 ēd.k. ruma
citronu miziņa vai vaniļa
1/2 tējk. cepamā pulvera
Kā pagatavot:
Sviestu ar cukuru puto, pievienojot olu dzeltenumus.
Pievieno garšvielas, cieti, kartupeļu masu, cepamo pulveri, riekstus un ķiršus, rozīnes.
Saputo stingrās putās olu baltumus, iecilā tos masā, liek ietaukotā veidnē un sakarsētā krāsnī cep apmēram 40 minūtes.
receptes
Kartupeļu vafeles ar ķimenēm.
Sastāvdaļas:
2 gl. vārītu kartupeļu masu
1 gl. kviešu miltu
1/2 gl. piena
30 g rauga
3 ēd.k. cukura
3 olas
ķimenes
taukvielas
Kā pagatavot:
Raugu samaisa ar tējkaroti cukura un lāsīti silta piena, noliek siltumā uzrūgšanai.
Izsijātos miltus pakāpeniski iemisa, sasildītā pienā, pieliek sāli, cukuru, ķimenes un raugu.
Trauku novieto siltumā, mīklu uzraudzē.
Uzrūgušā mīklā iemaisa izkausētu ( ne karstu) sviestu vai margarīnu, pieliek vārītu kartupeļu masu, cep vafeles.
Vafelēm ar ķimenēm var pildīt sāļos pildījumus, piemēram: vistas gaļas pastēti, aknu pastēti, siera krēmu u.tml.
receptes
Riekstu vafeles.
Sastāvdaļas:
150 g margarīna
100 g cukurs
1 gl. kartupeļu cietes
1/2 gl. kviešu miltu
4 ēd.k. skāba krējuma
4 ēd.k. ruma vai degvīna
4 olas
1/2 tējk. cepamā pulvera
1/2 gl. riekstu
Kā pagatavot:
Margarīnu ar cukuru saputo, pieliek skābu krējumu, olas, sasmalcinātus riekstus, garšvielas, cepamo pulveri, miltus un kartupeļu cieti.
Sakarsētā, ietaukotā vafeļu pannā izcep vafeles.
Noņemot vafeli satin vajadzīgā formā.
Nedrīkst likt vafeles citu uz citas, jo tās kļūst mīkstas.
Vafeles var pildīt kā sāļos, tā saldos pildījumus - pastētes, krēmus.
Vafelēm ar sāļo pildījumu mīklu gatavo bez cukura.
receptes
Saldās kartupeļu un riekstu bumbiņas.
Sastāvdaļas:
2 gl. vārītu kartupeļu masas
1 gl. saberztu cepumu
2 olu dzeltenumi
1/3 gl. medus
1 gl. sasmalcinātu riekstu
sviests vai margarīns
Kā pagatavot:
Kartupeļu masā iemaisa olu dzeltenumus, saberztus cepumus, 1 ēd.k. izkausēta sviesta, veido bumbiņas, novieto vēsumā sastingšanai.
Medu un 1 ēd.k. sviesta uzsilda, katru bumbiņu apviļā maisījumā ( ar dakšiņu palīdzību) un riekstos, novieto uz plāts, pārslaka ar izkausētu sviestu un cep sakarsētā krāsnī.
receptes
Kartupeļu un ābolu cepumi.
Sastāvdaļas:
1 gl. vārītu kartupeļu masu
1/2 gl. miltu
2 olu dzeltenumi
1 ēd.k. ruma vai vanilīna
citronu miziņa
1 ābols
sāls
cukurs
naža gals soda
Kā pagatavot:
Kartupeļus, skaidiņās sarīvētu ābolu, olu dzeltenumi, sāli, cukurs un garšvielas samaisa, pievienojot miltus, izveido "desu", sagriež posmos, tas liek karstu tauku peldē, izcep zeltaini brūnas, izņem ar putukaroti novieto uz sieta.
Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru.
receptes
Kartupeļu un magoņu cepumi.
Sastāvdaļas:
2 gl. vārītu kartupeļu masas
4 olas dzeltenumi
4 ēd.k. cukura
2 ēd.k. kartupeļu cietes
vaniļa
magones
Kā pagatavot:
Olu dzeltenumus ar cukuru saputo, turot trauku siltā ūdens peldē, pievieno kartupeļu masu, cieti, garšvielas.
Visu kopā vēl saputo.
Ietauko plāti, apkaisa ar miltiem.
Silto cepumu masu ievieto greznojumā turzā ( maisiņā) un izspiež vēlamās formas veidojumus, tos apkaisa ar magonēm, cep cepeškrāsnī.
receptes
Saldie kartupeļu cepumi.
Sastāvdaļas:
1 gl. vārītu kartupeļu masas
100 g sviesta vai margarīna
2 olas
1/2 gl. pūdercukura
1/2 gl. sakapātu riekstu
4 ēd.k. kartupeļu cietes
vaniļa vai citronu miziņa
Kā pagatavot:
Taukvielās ar pūdercukuru un olu dzeltenumiem saputo.
Masā iemaisa kartupeļus, riekstus, cieti, garšvielas un stingrās putās saputotus olu baltumus.
Uz ietaukotās, ar miltiem nokaisītas plāts mīklu liek piciņās vai garās lentēs.
Var pārziest ar olu dzeltenumiem, kas atšķaidīts ar tējk. ūdeni.
Pēc izcepšanas lentes sagriež vēl siltas.
Cepumus var pārkaisīt ar pūedercukuru.
receptes
Kartupeļu un biezpiena pīrādziņi.
Sastāvdaļas:
3 gl. vārītu kartupeļu masa
1 ola
sāls
1/2 gl. miltu
Pildījumam:
200 g biezpiens
1 olas dzeltenums
1 ēd.k. miltu
cukurs
citronu miziņa vai vanilīns
1 ola - pārziešanai
Kā pagatavot:
Kartupeļu masai pieliek sakultu olu, sāli, miltus.
Samaisa mīklu.
Uz miltiem nokaisīta dēļa mīklu izklāj plāksnē, izspiež apaļas ripas, tās pārziež ar sakultu olas baltumu, katrai ripai uzliek tējkaroti biezpiena masas, mīklas maliņas saspiež, veidojot pīrādziņus.
Pīrādziņus liek uz ietaukotās plāts, pārziež ar olu un cep cepeškrāsnī.
Pasniedz situs ar pienu.
Pildījumam vēlams sauss, smalkgraudains biezpiens.
Biezpienu samaisa ar olas dzeltenumu, pierīvē citronu miziņas dzelteno slānīti vai pieliek vanilīnu, pēc garšas saldina, iemaisa miltus.
Pildījumam var izmantot arī saldas biezpiena sieriņus.
receptes
Kartupeļu pīrādziņi.
Sastāvdaļas:
2 gl. vārītu kartupeļu masas
1 gl. kviešu miltu
25 g rauga
1/2 gl. kausēta sviesta
5 olu dzeltenumi
Pildījumam:
2 gl. vārītas maltas gaļas
2 ēd.k. krējuma
sāls
pipari
1 olas dzeltenums
zaļumi
Kā pagatavot:
Uzraudzētu raugu iemaisa vārītu kartupeļu masā un atstāj siltumā uzrūgšanai, tad iemaisa olu dzeltenumus, sāli, kausētu sviestu un miltus.
Sagatavoto mīklu uzraudzē.
Mīklu sadala divās daļās. Katru atsevišķi izveltnē.
Vienai mīklas plāksnei vienādos attālumos pārliek pildījuma kaudzītes.
Pāri plāksnei liek otru izveltnēto plāksni, no kaudzītēm brīvos starplaukumos mīklu stingri saspiež, ar glāzi vai nazi sagriež.
Veidojumus liek dziļā sakarsētu tauku peldē un cep.
Pildījumam izmanto kā sāļās, tā saldās masas.
Gaļas pildījumam malto gaļu vai šķiņķi samaisa ar olas dzeltenumu, krējumu, sāli, pipariem un sasmalcinātiem zaļumiem.
Pildījumama var gatavot arī sēņu un žāvētu vai vārītu zivju masu.
receptes
Vienkārša kūka.
Sastāvdaļas:
150 g margarīns
1 gl. cukura
2-3 olas
2 gl. kviešu miltu
soda
garšvielas ( kanēlis, citronskābe, magones, vanilīns)
Kā pagatavot:
Margarīnu izkausē, pieber cukura, izmaisa. piesit olas, izmaisa, pieber miltus, izmaisa, pieber garšvielas, sodu un izmaisa.
Lej mīklu ietaukotā formā un cep cepeškrāsnī.
receptes
Jubilejas maizītes.
Sastāvdaļas:
mīklai:
200 g kviešu miltu
50 g sviests
16 g cukurs
puse olas
80 g piens
20 g raugs
2 g sāls
20 g ūdens
Veltnēšanai:
200 g sviests
30 g miltu
Pildījumam:
16 g sviests
16 g cukurs
16 g grauzdēti rieksti
40 g rozīnes
Drumstalas:
12 g milti
8 g sviests
8 g cukurs
6 g rieksti
Kā pagatavot:
Gatavu kārtaino mīklu izveltnē taisnstūrī apmēram 1 cm biezumā.
To sagriež 12 cm platās lentēs.
Pildījumam paredzēto sviestu sajauc ar cukuru.
Katru tās lenti visā garumā pārklāj ar sviesta masu, virsū uzber rozīnes, kas sajauktas ar sasmalcinātiem riekstiem.
Mīklas lentes saloka: vispirms pildījumam pārloka pāri apakšējo trešdaļu, tad pāri visam - augšējo malu, viegli paspiežot, lai tā pieliptu.
Iegūto pusfabrikātu pārgriež ar šuvi uz leju, apziež ar olu un apkaisa ar drumstalām ( sviestu sajauc ar cukuru, atdzesē un tad kopā ar miltiem veido drumstalas, beržot starp rokām vai caur sietu, beigās pievieno sasmalcinātus riekstus.)
Veltni sagriež gabaliņos, tos liek uz plāts, kas izziesta ar tukvielām, uzraudzē un cep 250 grādos temperatūras.
receptes
Maizīte \\\"Gardums\\\".
Sastāvdaļas:
Mīklai:
170 g kviešu miltu
15 g cukura
10 g sviests
1 ola
sāls
90 g piens
15 g raugs
Veltnēšanai:
35 g miltu
150 g sviests
Pildījums:
20 g cukurs
puse olas
100 g biezpiens
vaniļas cukurs.
Kā pagatavot:
Gatavu mīklu izveltnē taisnstūrī 0,5 cm biezmā un sagriež 15 cm platās lentēs.
Lentes apziež ar biezpiena pildījumu un satin ruletē.
To sagriež gabaliņos un katru gabaliņa vidū izdara nelielu iegriezumu.
Uzraudzē, raudzēšanas puslaikā apziež ar olu pēc tam cep.
Pildījums:
Biezpienu izberž caur sietu vai izlaiž caur gaļas mašīnu, pievieno cukuru, olu, garšvielas un labi samaisa.
receptes
Ķimeņu standziņas.
Sastāvdaļas:
300 g margarīnu
300 g kviešu miltu
300 g maltu, vārītu kartupeļu
pustējk. sāls
olas baltums - pārziešanai
ķimenes
Kā pagatavot:
Produktus kapā ar nazi, līdz tie sāk velties kamolā.
Ar rokām samīca mīklu vienveidīgā masā un uz stundu noliek ledusskapī.
Izveltnē 1 cm biezu plāksni, sagriež 12 cm garās standziņās, pārziež ar sakultu olu baltumu, pārkaisa ķimenes un mazliet sāli.
Cep gaiši brūnas Cepeškrāsnī.
Atdzisušas kārto glāzēs stāvus.
receptes
Apelsīnu torte.
Sastāvdaļas:
Mīklai:
100 g sviests vai margarīns
175 g kviešu miltu
75 g pūdercukura
1 olas dzeltenums
Krēmam un pārklājumam:
6 olu dzeltenumi
175 g cukura
1 pac. vaniļas cukura
1/2 l sausā vīna
50 g ruma
250 g putukrējuma
4 apelsīni
50 g ķiršu ogu
30 g želantīna
Kā pagatavot:
Mīkla:
Taukvielas sakapā ar izsijātiem miltiem, pūdercukura, olu dzeltenumiem.
2 stundas tur vēsumā, izveltnē un cep tortes formā apmēram 20 minūtes. Atdzesē.
Krēmam:
Želantīnu uzbriedina aukstā vārītā ūdenī.
Olu dzeltenumus ar 125 g cukura un vaniļas cukuru saputo.
3/8 l vīna sasilda kopā ar saputotiem olu dzeltenumiem ūdens peldē ( vīnu un olu dzeltenumus emaljētā traukā ievieto katlā ar karstu ūdeni), nepārtraukti maisot apmēram 5 minūtes 10 grādu temperatūrā.
3/4 l uzbriedinātu želantīna izšķīdina.
Atdzesētam vīna un olu maisījumam pievieno rumu, kas saputots kopā ar cukuru, krējumu un izšķīdināto želantīnu.
Masu tur vēsumā, līdz tā sāk biezēt.
Tortes formas sānus izklāj ar pergamentu un uz atdzisušas mīklas lej krēmu.
Liek ledusskapī.
Notīrītus, šķēlītēs sadalītus apelsīnu šķēlītes vāra vīna un cukura šķīdumā, pievieno pārejo želantīnu (izšķīdinātu).
Uz sacietējušā krēma kārto apelsīnu šķēlītes un ķiršu ogas, pārlej ar aukstu izkāstu vīnā, cukura un želantīna šīdumu.
Novieto vēsumā.
Apelsīnu vietā var ņemt ananāsus vai citus svaigus augļus.
receptes
Biezpiena nūjiņas.
Sastāvdaļas:
500 g sauss biezpiens
3 olu dzeltenumi
2 ēd.k. kviešu miltu
1 ed.k. kartupeļu miltu
sāls
Kā pagatavot:
Biezpienam pievieno pārejos produktus un visu labi samaisa.
Uz dēļa uzber nedaudz miltu un saveļot no mīklas izveido apmēram 7 cm garas nūjiņas 1 cm diametrā.
Vāra sakarsētās taukvielās gaiši brūnas.
receptes