Ātrie kāpostu salāti ziemai Sastāvdaļas:
2 kg kāpostu,
3 nelielas galda bietes,
1 ķiploku galviņa,
2 ēdk.sāls,
1 glāze cukura,
1 glāze eļļas,
1 glāze 9% galda etiķa.

Kā pagatavot:
kāpostus smalki sagriež,  bietes sarīvē uz rupjās rīves, ķiplokus saspiež ķiploku spiedē.  Visus salātu komponentus sajauc un , ik pa laikam apmaisot, notur 24 stundas. Pēc tam  cieši sablīvējot liek burkās, pārlej ar izveidojušos sulu un vāko ciet. Labi uzglabājas ziemai. Ja vēlas salātus "stingrākus"pēc garšas, var pievienot vairāk ķiploka un etiķi. receptes
Skābo ķiršu želeja. Sastāvdaļas:
1 kg skābo ķiršu
1 kg cukurs
0,2 l ūdens
vanilīns
2 ēd.k. želantīnu

Kā pagatavot:
Ķiršiem izņem kauliņus, liek karstā cukuru sīrupā, vāra uz lēnas uguns, līdz ķirši nedaudz saplok.
Izmaisa, pievieno vanilīnu, ļauj vienu dienu stāvēt, tad vāra uz lēnas uguns 20-30 minūtes, kamēr ķirši kļūst stingri.
Pievieno izšķīdinātu želantīnu.
Pilda burkās, uzliek plastmasas vāciņu. receptes
Zemeņu želeja. Sastāvdaļas:
1 kg zemeņu
700 g cukura
glāze ūdens
2 ēd.k. želantīna
zemeņu esence

Kā pagatavot:
Savāra cukura sīrupu, karstā ber zemenes, ļauj stāvēt 3-4 stundas.
Tad liek uz lēnas uguns un vāra bez maisīšanas apmēram 30 minūtes, pievieno izkausētu želantīnu, pēc garšas - zemeņu esenci.
Karsē nevārot, karstu pilda burkās, aizvalcē. receptes
Jāņogu ievārījums. Sastāvdaļas:
1 kg jāņogu
1 kg cukuru
glāze ūdens

Kā pagatavot:
No cukura un ūdeni savāriet sīrupu, ieberiet noskalotas, nosusinātas  veselas ogas un vāriet uz lēnas uguns, līdz uzvārās.
Tad noņemiet  katlu no uguns, ļaujiet pastāvēt, nosmeliet putas un atkal vāriet, līdz ogas sāk grimt sīrupā.
Karstu iepilda burkās un aivāko, jo jāņogas ātri sarec. receptes
Ķiršu ievārījums. Sastāvdaļas:
1 kg ķiršu
1 kg cukurs
gl. ūdens

Kā pagatavot:
Labāk ņemiet melnos skābos ķiršus, izņemiet kauliņus, dažus kauliņus pārsitiet un kodoliņus pielieciet ievārījumam garšas labad.
No cukuru un ūdeni savāriet sīrupu, pieberiet ķiršus, vāriet, putas nosmeļot, 10 minūtes.
Noņemiet katlu no uguns, ļaujiet pastāvēt un atkal vāriet, līdz ogas sāk grimt (jāvāra apmēram 35-40 minūtes).
Padzisušu pildiet burkās un aizvākojiet. receptes
Rabarberu kompots. Sastāvdaļas:
Rabarberi
10 ēd.k. ūdens
3 ēd.k. cukura
5-7 krustnagliņas

Kā pagatavot:
To gatavot var 3-4 reizes sezonā - tikko rabarberi ataug, tie atkal griežami un liekami burkās.
Sagrieztiem, divas reizes noplaucētiem rabarberiem burkās uzlej vārošu sīrupu, pieliek krustnagliņas.
Burkas aizvāko, apgaž ar vāciņiem uz leju, sasedz uz 1 stundu.
Pēc garšas atgādina ananāsu kompotu.
Sīrups:
ūdeni savāra ar cukuru. receptes
Marinēti ziedkāposti. Sastāvdaļas:
Ziedkāposti
Sālsūdens ( uz 1l ūdens-30 g sāls)
Marināde:
1 l ūdens
30 g sāls
25 g cukurs
15 g etiķis

Kā pagatavot:
Ziedkāpostu notīra.
Veselas vai sadalītu tās uz 10 minūtēm iemērc sālsūdenī.
Pēc tam ziedkāpostus applaucē, liek burkās un pārlej ar marinādi.
Pasterilizē 85 grādos temperatūras 1 l burkas 20 minūtes. receptes
Pikantie salāti. Sastāvdaļas:
0,5 kg paprikas
1 kg gurķu
1 liels sīpols
Marinādei:
300 g ūdens
200 g 9% etiķa
200-300 g cukura
1 ēd.k. sāls
garšvielas pēc vēlmes

Kā pagatavot:
Vāra marinādi pievienojot garšvielas.
Pēc tam nokāš.
Sīpolus, gurķus, papriku sagriež mazos kubiņos.
Marinādē ieber sīpolus un vāra apmēram 5-7 minūtes.
Pēc tam ieber gurķus un papriku.
Vāra vēl 10-15 minūtes.
Pilda mazās burciņās un aizvāko nepasterilizējot ar metāla vāciņiem. receptes
Plūmju kompots. Sastāvdaļas:
1,6 kg plūmju
600-800 g cukurs
1 l ūdens

Kā pagatavot:
Uzvāra ūdeni, tad pievieno cukuru.
Kad cukurs izkusis, pieber plūmes.
Pavāra 5-10 minūtes.
Karstu kompotu pilda iepriekš sagatavotās burkās.
Burkas var aizvākot ar ciešiem plastmasas vāciņiem. receptes
Sēņu un tomātu salāti. Sastāvdaļas:
2 kg tomātu
1 kg sēņu
0,5 kg sīpolu
3 ēd.k. eļļas
pētersīļu sakne
selerijas sakne
ķiploks
dilles
sāls
pipari
1 ēd.k. cukura
ēd.k. etiķa esences vai citronskābes

Kā pagatavot:
Tomātiem novelk miziņu.
Tos kopā ar sīpoliem, rīvētiem pētersīļiem un selerijām, ķplokiem, dillēm vāra apmēram 20 minūtes.
Tad pievieno sēnes, cukuru, sāli, piparus, eļļu vāra vēl apmēram 20 minūtes.
Pirms vārīšanas beigām pievieno etiķā esenci vai citronskābi.
Pilda sterilās burciņās, aizvāko.
Ja glabāsiet vēsumā, var iztikt arī bez sterilizācijas. receptes
Gurķu skābēšana. Sastāvdaļas:
1,5 kg gurķu
2 daiviņas ķiploku
30 g mārrutku saknes
40 g upeņu lapas
70 g dilles
1,5 l ūdens
90 g sāls
10 g cukura

Kā pagatavot:
Burkā liek garšaugus un gurķus,.
Pārlej ar vērdošu sālsūdeni.
Uzliek plastmasas vāciņu.
Glabā vēsā vietā.
Bez pastirizēšanas. receptes
Tomātu galerts. Sastāvdaļas:
700 g tomātu
70 g sīpolu
2 lauru lapas
0,4 l ūdens
60 g etiķa
15 g sāls
25 g cukura
20 g želantīns

Kā pagatavot:
Sagrieztus tomātus un sīpolus kārtām pilda burkās.
Pārlej ar karstu želantīnu marinādi.

Marināde:
1 ēd.k. želantīna, 1 stundu mērcē vārītā aukstā 1gl. ūdenī.
Tad pakarsē un izkāš.
Pievieno 2-3 gl. marinādes.

Burkas pasterizē 80 grādu temperatūrā 10 minūtes.(0,5L burkas).
Negāzt uz vāciņiem.
Dzesē istabas temperatūrā, tad patur ledusskapī. receptes
Marinēti ķirbji. Sastāvdaļas:
Ķirbis

Saldskābā marināde:
    3 gl. ūdens
    1/2 gl. galda etiķa
    8 ēd.k. cukura

Pikantā marināde:
    2 gl. ūdens
    2 gl. galda etiķa
    15-20 ēd.k. cukura


Kā pagatavot:
Ar sakņu nazi sagriež ķirbji kubiņos.
Karstā marinādē ķirbja kubiņus vāra, līdz tie kļūsts caurspīdīgi.
Krustnagliņas un kanēli var aizstāt ar nedaudz muskatriekstu un kardemonu. receptes
Bumbieru un kazeņu ievārījums. Sastāvdaļas:
600 g bumbieru
200 g kazenes
1 citronu sulas
1/2 rīvētas citronu miziņas
250 g cukura

Kā pagatavot:
Bumbierus nomizo, sadala 4 daļās, izņem sēklas un sagriež šķēlītēs, pārlej ar cirtonu sulu.
Pievieno kazenes, rīvētu citronu miziņu, cukuru un atstāj uz 2 stundām.
Tad masu uzkarsē un vāra 5 minūtes.
Noņem no uguns, pamaisa vēl minūtīti.
Izlej burkās, aizvāko un apgriež atrādi apmēram uz 15 minūtēm. receptes
Tomātu marmelāde. Sastāvdaļas:
500 g gatavu tomātu
3 ēd.k. ūdens
2 tējk. citronu sulas
1 svaigs ingvera saknes
400 g cukurs

Kā pagatavot:
Tomātus patur dažas minūtes verdošā ūdenī un nomizo miziņu.
Tomātus pārgriež uz pusēm, liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens, ingveru, citronu sulu.
Vāra uz nelielas uguns, līdz tomāti pārvēršās bniezenī.
Pievieno cukuru un maisot vāra, kamēr cukurs izkūst.
Vāra, līdz masa sāk sabiezēt.
Marmelādi liek burkās, aizvāko.
Ja marmelāde vēlās biezāku, var pievienot nedaudz želantīnu. receptes
Sīpoli ar dillēm. Sastāvdaļas:
1 kg mazu sīpolu
1 l ūdens
125 g sāls
½ l galda etiķa
5-6 diļļu "lietussardziņu"
2 ēd.k. cukura
1 ēd.k. balto, smaržīgo piparu Nemaltu

Kā pagatavot:
Notīrītiem sīpoliem pārlej sālījumu un uz 48 stundām noliek vēsumā.
Pēc tam sālījumu nolej, bet sīpolus sapilda burciņās.
Uzvāra etiķi ar dillēm, cukuru un pipariem.
Marinādi atdzesē un pārlej sīpoliem.
Aizvākotus traukus glabā vēsā vietā.
Šie konservi nebūs ilgi glabājami.
Tos ieteicams glabāt ledusskapī. receptes
Marinētas plūmes. Sastāvdaļas:
3 kg lielu plūmju
1,5 kg cukura
0,5 l ūdens
tikpat daudz vīnetiķa
pa pustējk. kanēļa un ingvera
8 krustnagliņas
1 tējk. kardamona
1 citrons

Kā pagatavot:
Ar koka irbuli apstrādā nomazgātas plūmes, sadurot katru augli vairākās vietās, pēc tām kārtīgi saliek katlā.
Uzvāra etiķa un ūdens maisījumu, kurā izšķīdināts cukurs, pievienotas garšvielas un 4 daļās sagriezts citrons ar visu mizu.
Ar atdzesētu marinādi pārlej plūmes un patur 3 dienas.
Pēc tam ar nolieto un vēlreiz uzvārīto un atdzesēto marinādi , taču ne gluži aukstu, uz 24 stundām atkal pārlej augļus.
Nu pats atbidīkākais:
Nolieto marinādi uzvāra, nogriež mazu liesmiņu, uzmanīgi pa porcijām liek iekšā plūmes, pavāra 2 minūtes, ņem ārā un liek stikla burkā, pēc tam to pašu atkārto tālāk.
Pārlej ar karstu marinādi, aizvāko. receptes