Kartupeļu biezputra ar sēnēm Sastāvdaļas:



1/2 litrs piena;

1kg kartupeļu;

300g sālītu sēņu;

3 ēdamk. sviesta;

1 liels sīpols;

sāls pēc garšas





Kā pagatavot:

Kartupeļus novāra ar visu mizu, nomizo un sagriež. sālītas sēnes nomērcē, smalki sakapā kopā ar sīpolu, sviestā sacep. Pienu uzvāra, pievieno sēnes un kartupeļus.

Uzkarsē, pieliekot sāli. Pasniedz ar kausētu sviestu vai tomātu mērci.



receptes
Billes kartupeļu pankūkas Sastāvdaļas:
Kartupeļi - 1kg,
siers 200.gr,
1 ola,
3 ķiploki,
sāls,
eļļa.

Kā pagatavot:
Kartupeļus sarīvē, pieliek klāt olu, smalki sarīvētu sieru un piespiež ķiplokus, pieber sāli. Visu samaisa un cep karstā eļļā. receptes
Vārīti kartupeļi Sastāvdaļas:

8-10 vienādi kartupeļi,

ūdens,

1/2 tējkarotes sāls.





Kā pagatavot:

Kartupeļus nomazgā ar suku un vēlreiz noskalo tīrā ūdenī, liek katliņā un uzlej tik daudz ūdens, lai kartupeļi būtu apsegti. Tad pieliek sāli, uzliek katlam vāku un liek vārīties uz lēnas uguns, lai ūdens tik tiko virmotu ap kartupeļiem, un vāra 20-30 minūtes. kartupeļu gatavību pārbauda ar naža asmeni vai adāmadatu - dakšiņa kartupeli salauž. tad ūdeni nolej un katlu ar kartupeļiem dažas sekundes atstāj uz uguns bez vāka, lai tie nosusētu.

Vārītos kartupeļus mizo ar nazi, turot tos ar dakšiņu.

pie karstiem kartupeļiem labi garšo biezpiena mērce un sālīts gurķītis, tomāts vai svaigu dārzeņu salāti. receptes
Kartupeļu klimpas Sastāvdaļas:





1500 g kartupeļu;

sāls;

150 g kviešu miltu;

2 olas;

2 šķēles baltmaizes;

20 g sviesta.





Kā pagatavot:





Pusi nomizoto un nomazgāto kartupeļu liek bļodā ar ūdeni un pārsedz, atliek malā. Otru pusi kartupeļu novāra sālsūdenī, nosusina, saspiež ar spiedni un atdzesē. Nevārītos kartupeļus sarīvē bļodā, nospiež marlē sausus, sajauc viendabīgā mīklā kopā ar vārītajiem kartupeļiem, miltiem un olām. Pievieno sāli. Gabaliņos sagrieztu baltmaizi karstā sviestā apcep zeltaini brūnu. No mīklas veido nelielus plācenīšus. Uz tiem liek divus vai trīs ceptās baltmaizes gabaliņus un veido klimpas. Vāra viegli mutuļojošā sālsūdenī apmēram 20 minūtes. receptes
Kartupeļu pica Sastāvdaļas:

kartupeļi[zaļi],

sēnes[šampinjoni],

žāveta gaļa vai desa,

sīpoli,

tomāti,

gurķi,

siers,

kečups,

olas,

pipari,

sāls





Kā pagatavot:

nomizo kartupeļis un sarīvē, piesit trīs olas, sāli un piparus. Uzsilda pannu, un visu masu ielej pannaa 1cm biezumaa [ļoti ieteicams]. Un cep, kamēr brūns uz pannas uzliktu vāku. Sagriež sīpolu smalki, sagriež šampinjonus, gaļu strēmelēs, tomātu šķēlītēs, sarīvē sieru. Apcepto pusi apgriež un sāk likt virsū sīpolus, šampinjonus, gaļu, kečupu, sieru un lielā daudzumā, visu apklājot un beigās tomātus. Uzliek vāku un gatavs, kad siers pilnībā izkūst. receptes
Cepelīni Sastāvdaļas:

2 kg kartupeļu

1 ola,

4 ēd. karotes krējuma;

sāls,

milti nedaudz, lai turās kopā mīkla;

200 g gaļas ( maltas);

2 sīpoli,

rīvmaize.





Kā pagatavot:

Pusi kartupeļu novāra un karstus sastampā. Pārējos kartupeļus sarīvē, caur drānu nospiež sulu. Rīvēto kartupeļu masai pievieno vārītos kartupeļus, sāli, krējumu, olu. Gaļu kopā ar sīpoliem apcep un pievieno rīvmaizi.

No kartupeļu masas veido klimpas, ko pilda ar gaļu. Vāra viegli sālītā ūdenī .pēc uzpeldēšanas vēl 5 - 10 min. atstāj karstajā ūdenī zem vāka.



receptes
Kartupeļu pankūkas Sastāvdaļas: 3-4 rīvēti kartupeļi, 1 ola, 1 tējkarote eļļas ( ja cep uz follija, tad eļļu nevajag.



Kā pagatavot:

Sarīvē kartupeļus, pieliek olu, samaisa viendabīgu masu un cep. Ja ir laba teflona panna- taukvielas nav nepieciešamas. receptes
Kartupeļu, timiāna un zilā siera pica/1 pers. Sastāvdaļas:

Ar mizu vārīti kartupeļi 3 gab.

Liels sīpols, sagriezts žuljenā 1 gab.

Olīveļļa 4 ēd. kar.

Zilais siers (Rokforas, Dor Blu) 120 g

Skābs krējums 4 ēd. kar.

Timiāna zariņi





Mīklai

Milti 230 g

Sāls 1/2 tējk.

Raugs 7 g

Milti 1 ēd. kar.

Olīveļļa 2 ēd. kar.

Karsts ūdens 120 ml







Kā pagatavot:

- Lielā bļodā sajauc kopā miltus, sāli, raugu, olīveļļu un ūdeni. Mīci 10 min., tad atstāj "atpūsties" 30 min. ieeļļotā bļodā.

- Sagriez vārītos kartupeļus šķēlītēs, pārkaisi ar timiānu. Sautē sīpolus, kamēr mīksti.

- Izklāj pergamentu uz pannas. Izrullē mīklu 20 cm diametrā un uzliec uz pergamenta, atstāj siltumā 10 min.

- Izkārto sīpolus, kartupeļus, timiānu, sieru un skābo krējumu uz mīklas. Cep krāsnī, kamēr mīkla ir kraukšķīga un brūna. receptes
Jaunie kartupeļi "papillote"/2 pers. Sastāvdaļas:

150 g jauno kartupeļu

3 timiāna zariņi

1 rozmarīna zariņš

2 ķiploka daiviņas

2 ēd.k. sviesta

3 ēd.k. olīveļļas

sāls, pipari







Kā pagatavot:

- Kārtīgi nomazgā kartupeļus ar visu mizu un liek vārīties.

- Līdz pusei novārītus kartupeļus nokāš un pievieno pārējās garšvielas.

- Visu liek uz cepamā papīra un to kārtīgi aizloka ciet, lai nepaliktu spraudziņas.

- Cep krāsnī 15-20 min. receptes