Salaka Latviešu gaumē Sastāvdaļas:
500g, salaku,
1 sīpols,
50 g, saldā krējuma,
50 g,baltvina.
1glāze ūdens,
2 ēdamkarotes kapātu petersīļu lapu,
edamkarote kapātu diļlu,
1 ēdamkarote miltu,
50 g, sviesta,
cukurs,
sāls,
garšvielas pēc vajadzības. 

Kā pagatavot:
Zivis izķidā un nomazgā,Ieziež pannu ar nedaudz sviesta, sakārto pannā zivis un pārkaisa ar zalumiem,saliek virsū sviesta piciņas,pārlej ar ūdeni un baltvīnu,pievieno garsvielas un vāra 10 - 15 minūtes. Tad nolej lieko šķidrumu,zivis atdzesē, zivis pārlej ar saldo krējumu un vāra vēl 5 minūtes. Gatavs. receptes
piena - sakņu zupa Sastāvdaļas:
1.5l Ūdens,
Burkāns ,
4 kartupeļi,
300g svaiga kāposta,
50g sviesta,
50g mannā,
100g zaļie zirnīši,
1 sīpols,
1l piens,
sāls.

Kā pagatavot:
Liek ūdenī sagriezstu burkānu (ripiņās smukāk ;) vāra 10 min, pievieno sagriezstus kartupeļus un sīpolu. Vāra vēl 10min, izņem sīpolu, pievieno sakapātu kāpostu. Vāra vēl 5 min. Pievieno sāli un sviestu. Kad kartupeļi mīksti, pievieno uz sausas pannas apbrūninātu mannā. Pavāra vēl 2-3 min. Tad pieber zirnīšus un pielej pienu. Patur uz uguns līdz uzmet pirmo burbuli. receptes
Pieneņu salāti ar zaķkāpostiem Vienādās devās sīki sagriež pienenes un zaķkāpostus. Pievieno lokus, dilles, rūgušpienu vai eļļu. receptes
Nātru salāti Sīki sagriež nātres un uz 20 minūtēm aplej ar cidoniju sulu, tad pēc garšas pievieno lokus, dilles, rūgušpienu, krējumu vai eļļas mērci. receptes
Pieneņu salāti Salātiem derēs tikai jaunas, mīkstas un ēnā augušas pieneņu lapiņas. Saulē augušās un nobrie­dušās pieneņu lapas ir sūras un ēšanai neieteicamas. Gatavo šādi: pieneņu lapiņas viegli noskalo un ar pirkstiem smalki saplūkā, pārlej ar eļļu, piespiež mazliet citrona sulas vai etiķa, pārkaisa ar smalki sagrieztiem sīpoliem. Var gatavot arī ar skābu krējumu. Tādā pašā veidā kā no pienenēm var gatavot salātus arī no jaunām cigoriņu lapiņām. Tās, līdzīgi pienenēm, ir maigi rūgtas, bet pie šī rūgtuma ļoti viegli pierod, un tad tas liekas pat ļoti tīkams. receptes
Jāņu siers Ņem kilogramu biezpiena,
piecus litrus piena,
trīs olas,
100 gramus sviesta,
100 gramus skābā krējuma,
sāli un, protams, ķimenes.

Pienu uzkarsē, pastāvīgi maisot, pievieno saberztu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec. Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu (1/2 1) un samaisa. Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un velmējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist. Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku – sīkstāks). Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā, novieto vēsā telpā zem sloga un nospiež rituļa veidā. Atdzisušu sieru sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu, medu. receptes
Pankūkas ar gurķiem Sastāvdaļas:
Milti 300
Olas 5gab
Piens 300
Cukurs 25
Gurķi 350
Eļļa 50
Pūdercukurs 25
Kanēlis 1

Kā pagatavot:
No piena, sāls, cukura, olas dzeltenuma un izsijātiem miltiem pagatavo mīklu. Mīklu uzbriedina 1 stundu. Olas baltumu un cukuru sakuļ. Kad mīkla uzbriedusi iecilā salmiņos sagrieztus gurķus un saputotu olas baltumu. Sakarsētā eļļā cep no abām pusēm brūnas. Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru, kam pievienots nedaudz kanēļa. Pasniedzot, var piedāvāt meža ogu ievārījumu. receptes
Ķirbju pankūkas Sastāvdaļas:
150 gr miltu,
150 gr piena,
200 gr ķirbju,
2 olas,
cukurs,
sāls.

Kā pagatavot:
Olas dzeltenumu sakuļ ar cukuru,sāli un pielej pienu.Šķidrumu lej miltos un veido viendabīgu masu,ļauj pusstudu uzbriest.Pirms cepšanas pievieno sarīvētu ķirbju skaidiņas kas pārkaisītas ar cukuru un saputotu olu baltumu.Cep eļļā zeltaini brūnas.Pasniedz ar krējumu. receptes
Vārīta cūkas galva Sastāvdaļas:
Cūkas galva,
siers,
ķimenes,
garšvielas,
sāls.

Kā pagatavot:
Vāra cūkas galvu tāpat kā galertam. Kad gaļa mīksta, atdzesē un sagriež palielos kubiņos. Sieru sagriež kubiņos, samaisa ar gaļu, ķimenēm un garšvielām. Masu liek marlē, stingri sasien. Ja masa ir daudz taisa vairākās porcijās. Tad sasieto masu liek katlā vārošā buljonā (kurā vārīta galva), vāra apmēram 5 minūtes. Tad izņem no buljona, notecina un liek traukā zem sloga lai atdziest. Atdzisušam noņem marli. receptes
Stuķis (vidzeme) Sastāvdaļas:
8 kartupeļi,
1 glāze piena,
200 gr.biezpiena,
sāls,
ķimenes,
sviests.

Kā pagatavot:
No kartupeļiem un piena izvāra biezputru,pieliek biezpienu,ķimenes,sviestu,saputo.Liek bļodā,vidū iespiež bedrīti,ieliek sviesta gabaliņu.Klāt piedzer pienu vai paniņas. receptes
Pelēkie zirņi kurzemnieku gaumē. Sastāvdaļas:
pelēkie zirņi,
žāvēta krūtiņa,
sipoli,
piens,
eļļa,
milti,
sāls.

Kā pagatavot:
Iepriekšējā vakarā izmērcētos zirņus izvāra ar sāli lidz viņi miksti.
Mērce:uz pannas uzlej nedaudz eļļu ,kurā cep sagrieztu gaļiņu kopā ar sīpoliem,kad tas viss apcepies pievieno pāris karotes miltus un turpina cept(miltiem kārtigi jāšūmojās)tad pielej pienu un pieliek sāli pēc garsas.Maisa kamēr mērce gatava,mērci lej uz zirnīšiem un tad-labu apetiti!Ir labi ja klāt piedzer kefīru. receptes
Kartupeļu pankūkas Sastāvdaļas:
5 kartupeļi,
piens,
sāls.

Kā pagatavot:
sarīvēt kartupeļus,pievienot sāli un pienu pēc vajadzības, un likt uz pannas cept. Pasniegt ar pienu un zemenu ievaarijumu receptes
Cepts "Jānis" Sastāvdaļas:
Jāņa siers,
ola,
sāls,
eļļa.

Kā pagatavot:
Jāņa sieru sagriež pēc izvēles garenās vai kvadrāta šķēlītēs, iemērc sakultā oliņā un apcep no abām pusēm karstā eļļā. Ātra un garšīga uzkoda brokastīm! receptes
Ja mājās vispār nekā nav Sastāvdaļas:
šķiņķis,
olas,
gurķi,
tomāti,
krējums,
garšvielas,
zaļumi.


Kā pagatavot:
Ja mājās vispar nekā nav, atveriet ledusskapi, nogrieziet dažas šķēles šķiņķa, uz pannas apcepiet, sakuliet dažas olas ar krējumu (lai būtu smeķīgāk, varat pielikt arī majonēzi), garšvielas pievienojiet pēc sirds patikas, pārlejiet tās šķiņķim, kad gatavs, pārkaisiet ar sasmalcinātiem zaļumiem un pasniedziet ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, garnējiet ar gurķiem, tomātiem un visu, ko varat atrast pieliekamajā.
Labu ēstgribu! receptes
Maltās gaļas pīrādziņi Sastāvdaļas:
1 paka sausā rauga mīklas maisījums,
eļļa,
250 gr silta ūdens.

Pildījumam:
300 gr. maltās gaļas,
1 mazs sīpols.


Kā pagatavot:
Taisa rauga mīklu, īpašu vērību jāpieliek mīklas mīcīšanai, jo tik tiešām mīklai jālīp no pirkstiem gala rezultātā nost. To noliek siltaa vietaa uz 40 min uzrūgt. Tad taisa pildījumu, vispirms uz pannas uzlej bikuc eļļas, sacep sasmalcinātu sīpolu un malto gaļu. Tad taisa pīrādziņus, liek jamos pildījumu kārto uz pannas, kas paarkaisiita ar miltiem (tad neieziež pannu ar taukvielaam), pīrādziņus pārziež ar sakultu olu. Cep apm 20 min. receptes
Latburgers Sastāvdaļas:
Rudzu rupmaize,
skābēti kāposti,
ķiploki,
speķis,
sīpoli,
sinepes.

Kā pagatavot:
Pārgriež rupmaizi kā burgeru ierīvē ar ķiplokiem un uzgriež speķi plānās šķēlēs(1cm) speķi nosmērē ar sinepēm un uzliek uz maizes apakšas(pārgrieztās daļas) Tad ņem skābētus kāpostus un samaiza ar smalki sagrieztiem sīpoliem un uzliek uz speķa. Tad to visu pārklāj ar maizes virsu. Un stumj māgā. receptes
Speķa pīrādziņi Sastāvdaļas:
Mīklai: 1000 g miltu
200 g sviests vai margarīns
30 g raugs
½ l piena
sāls

Pildījumam:
600 g žāvēta speķa
2 gb sīpoli
pipari

Kā pagatavot:
Speķi sīki sakapā ar sīpoliem, pieliek piparus.
Gatavo rauga mīklu. Mīklu izveltnē, uzliek sagatavoto speķi, pārklāj ar mīklu. Virs katras speķa piciņas ar glāzi nospiež pīrādziņu, uzraudzē, pārziež ar olu un cep apm. 15 – 20 min. 210 - 220 °C temperatūrā.
Pildījumam speķi sagriež mazos, četrstūrainos gabaliņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparus, cukuru un ķimenes pēc garšas. Ja vēlas, speķi ar sīpoliem var viegli apcept. receptes